ile:P??
ja również przytaknę iż PZU i WARTA najdroższe :)
Printable View
Ostatnio ubezpieczałam audi w Liberty Direct - samo OC wyszło około 600zł
W tym mam :
- wszystkie możliwe zniżki za bezszkodową jazdę ( jeżdżę 8 lat)
- zniżkę na diesel
- brak zwyżki za wiek (rok temu skończyłam 25 lat)
Podobno firmy ubezpieczeniowe nie lubią audi... Pani z polisy poinformowała mnie,że gdybym ubezpieczała skodę zapłaciłabym 200zł taniej. :)))
Czy mozna miec samochod bez CO, z ktorego sie nie korzysta? Innymi slowy czy mozna miec auto w garazu?
tak, ale zabytkowe, na żółtych blachach
Mam podobny przypadek... w sumie nadaje się do telewizji.
Dostałam w spadku auto z 2000 r. po tacie, który zmarł nagle i auto figurowało na niego... Chcąc by uczciwą, nie fałszowałam żadnych umów darowizn itp... podałam sprawę o postępowanie spadkowe, a że mam 3-kę zarobionego rodzeństwa w USA od 20 lat mieszkających, podejrzewałam,że nie będą rościć do niego praw...
Heh, myliłam się i to bardzo!
Stwierdzili,że mają majątek w PL i nie zechcieli się go zrzec na mnie.
Sprawa trwała 3 lata...w tym czasie użytkowałam samochód, naprawiałam i ubezpieczałam na siebie (choć dowód rejestracyjny był na ojca). Ostatecznie auto zostało podzielone na 4 części jako współwłasność.
Moje rodzeństwo odmówiło mi wszelkich czynności umożliwiających przerejestrowanie/wyrejestrowanie pojazdu itp... nie mają zamiaru przylecieć nawet do PL - w zasadzie auto powinno mieć opłacane OC cały czas do momentu wyrejestrowania go/sprzedaży bądź zezłomowania...(a bez nich tego nie uczynię) ponieważ Fundusz Ubezpieczeniowy może nałożyć karę finansową.
Facet w ubezpieczalni doradził mi aby wypowiedzieć umowę z ostatnią firmą ubezpieczeniową i po prostu nie ubezpieczać... Fundusz podobno ściga dopiero wówczas gdy auto nieubezpieczone spowoduje jakąś szkodę...gdyż za dużo jest na rynku firm by odszukać,że żadna z nich nie ubezpiecza Ci pojazdu.
Auto stoi w garażu nieużytkowane i nic nie można z nim zrobić.
Ostatnio jednak słyszałam w tv,że firmy ubezpieczeniowe mają się zabrać za tą sprawę i odszukiwać takie przypadki :/ Żenada ...w Polsce nic nie da się załatwić uczciwie i po europejsku, niestety...ale w całej UE możesz sobie auto wyrejestrować kiedy tylko chcesz...u nas niestety nie! i jeszcze płać sobie za coś czego nie używasz...
Nie tylko zabytkowy na żółtych tablicach, ale każdy pojazd historyczny (może mieć zwykłe, białe blachy):
Niestety, a3/s3 nie łapią się do żadnej z ww kategorii, dopiero w 2036 ;)Cytuj:
Art 2 ust. 11
pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
Mam taki mały dylemat, chce ubezpieczyć auto dla brata, kilka szczegółów. Auto zarejestrowane na Ojca, bez kolizji, i wypłat z oc, liberty daje kwotę lekko ponad 300zł, ale jeżeli zaznaczę taka opcje na nie. "czy auto będzie użytkowane regularnie nie mniej niż raz w miesiącu przez osobę poniżej 25 roku życia" - co jeśli brat będzie miał kolizję?
Panowie, a ja mam pytanie o AC waszych autek, wykupujecie ? Jak tak na jaką wartość ? Jakie opcje? Pytam bo dzisiaj próbowałem i po prostu jestem załamany. Max kwota na jaką mogę ubezpieczyć 18 tyś netto w PZU :/, najwyższe jakie udało mi się znaleźć - 27 brutto w Hestii. Kwota nawet nie ima się do rzeczywistej ceny samochodu na rynku.
mkalafior a o którym roku auta mówimy? Mi w link4 wycenili na 35 tys. rok 2007. I tak w razie kradzieży nawet dzień po ubezpieczeniu mogę pomarzyć o 35 tys. ale to już bandyctwo firm ubezpieczeniowych i osobny rozdział.
Mam pytanie, mam OC do 16 czyli do czwartku, wyjeżdżam do Łodzi w tygodniu i wracam własnie w czwartek, starą polisę już wypowiedziałem i od 16 mam opłaconą nową z tym że nie zdążę jej odebrać do czwartku bo kupowana przez internet. W związku z tym czy mogę bez obaw wracać 16, czy ta stara polisa obowiązuje z 16 włącznie?