kontrolka oleju jak i płynu chłodzącego zapala się oraz daje sygnał dźwiękowy, później pulsuje przez kilkanaście sekund i sama gaśnie, NIE po podniesieniu maski !! Tylko sama gaśnie i jeśli jest coś nie tak, to zapala się ponownie po kilku minutach.
Printable View
kontrolka oleju jak i płynu chłodzącego zapala się oraz daje sygnał dźwiękowy, później pulsuje przez kilkanaście sekund i sama gaśnie, NIE po podniesieniu maski !! Tylko sama gaśnie i jeśli jest coś nie tak, to zapala się ponownie po kilku minutach.
Dobra, nie ma sensu ciągnać tego dalej.
Nie powiedziałem że podniesienie maski rozwiązuje problem, kontrolka gaśnie tylko na jakiś czas, i po przejechaniu pewnej ilości kilometrów zapala się ponownie.
Sprawdziłem to, u mnie zapala się kontrolka informująca o niskim poziomie oleju, podnoszę maskę, wchodzę do auta i kontrolka po kilku sekundach gaśnie sama.
Poziom oleju oczywiście jak najbardziej w porządku.
Co do ciśnienia oleju, MaGGu, gdy jest niskie ciśnienie oleju zapala się kontrolka ciśnienia oleju a nie jego poziomu. Jeżeli zapala się kontrolka ciśnienia oleju to znaczy że pompa oleju nie wyrabia lub w misce jest zbyt mały poziom oleju aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie, a my mówimy tu o przypadku kiedy poziom oleju jest prawidłowy.
Kontrolka poziomu oleju powinna gasnąć dopiero po uzupełnieniu poziomu oleju a nie sama z siebie.
Zapomniałem dodać że w zamku maski jest czujnik otwarcia maski. Może to rozjaśni że podniesienie maski może mieć z tym związek a u mnie ma, ponieważ mogę zrobić 1000 km ze świecącą się kontrolka niskiego poziomu oleju i ona nie zgaśnie, nawet po wyłączniu silnika i ponownym uruchomieniu da sygnał dźwiękowy i będzie się świecić, dokładnie do czasu aż nie podniosę maski samochodu. Potem znowu na jakiś czas jest spokój.
Nie wszystkie A3 mają czujnik poziomu oleju za to wszystkie mają ciśnienia.
no wlasnie, poziomie a nie cisnieniu
poziom oleju za niski, siweci sie kontrolka na zolto
jakbys mial cisnienie nie teges bedzie sie swiecic na czerwono i na pewno nie zgasnie
a to ze gasnie ci po otwarciu maski, a nie czasem jak "trzasniesz" maska
starsze tdi nie maja czujnika poziomu oleju, dopiero nowsze od PD (2000>) chyba
Mam A3 ASZ 11/2000, jest także czujnik otwarcia maski.
Nie ma to związku z trzaśnięciem maską, gdy kontrolka się zapali, otwieram maskę, nie zamykam jej, i patrze na licznik, kontrolka gaśnie, dopiero po tym zamykam maskę.
Nawet gdy po zaświeceniu się kontrolki wyłączę zapłon i przy wyłączonym zapłonie zajrzę pod maskę, po ponownym włączeniu zapłonu kontrolka już się nie zapali. Gdybym nie otworzył maski, kontrolka zapali się ponownie po właczeniu zapłonu.
Chciałem tylko poinformować osoby czytające ten temat że ten problem wcale nie musi mieć bezpośredniego związku z samym czujnikiem poziomu oleju.
Jeszcze nie rozwiązałem tego problemu ponieważ nie mam na to na razie czasu, napisałem o tym ponieważ myślałem że ktoś wniesie coś budującego do tematu ale widzę że to jak tłumaczenie babciom w moherowych beretach że "ojciec dyrektor" to naciągacz.
a moze warto go wymienic nawet z czystej ciekawosci a nie dywagowac
czujnik kosztuje pare zlotych, ale to nie problem
czas tez nie, bo to pare minutek, tym bardziej jak sie znasz
teraz nawet nie wiesz czy cos wiecej sie nie dzieje
masz komputer, podepnij vaga i zobacz czy sa i jakie bledy
aa i caly czas jeszcze nie napisales czy swieci ci na zolto czy na czerwono kontrolka
jest to o tyle istotne ze np w przypadku 8p sa dwie rozne kontrolki, jedna z konewka i wezykiem jest od poziomu a druga z konewka jest od cisnienia
170zł i po temacie
Kontrolka jest żółta i informuje o poziomie oleju.
Koledzy, jak już powiedziałem wymiana czujnika nie jest dla mnie żadnym problemem, nawet gdyby ten czujnik kosztował 500 zł to nie był by to dla mnie problem jeżeli już o tym mowa.
Post nie jest debilny, debilne może być podejście niektórych ludzi do tego postu.
Po prostu wiem że mój problem ma związek z czujnikiem otwarcia maski i chciałem na ten temat podyskutować ale widzę że wasze podejście do problemu jest prostolinijne.
Podaje przykład: gdy samochód ma ustawiony tryb serwisowy typu LongLife, czujnik otwarcia maski podaje informacje do ECU o tym jak często właściciel dokonuje standardowych przeglądów eksploatacyjnych i między innymi na tej podstawie oblicza przebieg pozostający do przeglądu serwisowego.
Jeżeli ktoś orientuje w temacie i ma trochę inteligencji może zauważyć że może mieć to związek z problemem zapalającej się kontrolki poziomu oleju która gaśnie po otwarciu maski.
chlopei ale o co ci chodzi, probujemy z toba dyskutowac, znalezc przyczyne,
bardzo ciekawe jest to co napisales, skad wziels takie info ?
pytam z czystej ciekawosci, w 8l byl juz system longlife ?
zawsze myslelem ze oblicza longlife na podstawie stylu jazdy, sredniego spalania itd
jesli od otwarcia maski to co wtedy jak chce dolac plynu do spryskiwaczy tyko..
mam spryski reflektorow i plyn dolwam co drugi dzien, co wtedy ? a nie czekam az mnie komp poinforuje o niskim stanie plynu
hmm naprawde ciekawe
Tak w 8l po lifcie był longlife . U mnie jest odpowiedni wpis w kodach :)