a słyszałem że właśnie to co uważasz za najlepsze jest ponoć bardzo suche i nie jest zdrowe dla silnika:(Tak słyszałem o paliwach :v-power, ultimate , verva itp :)
Printable View
Aha no ja jedynie slyszalem, ze v-power i ultimate sa gorsze od vervy poniewaz maja sporo dodatkow i barwnikow z racji ze to zagraniczne paliwko...a verve podobno w naszym kraju najlepiej tankowac :roll:
Co do tego, ze to niezdrowe hmmm filtr paliwa przy kazdej wymianie wyglada bardzo dobrze dzieki temu ze jezdze na takich paliwkach wiec juz sam nie wiem :)
Slyszalem tez ze kiedys jakis tam ktos z BMW sprawdzal to u siebie w aucie i przez 300tys nie wymienial oleju i ponoc silnik lepiej wygladal i gral anizeli przy wymianach co 20-30tys ...
Wiec tu juz nasza wola chyba pozostaje co robic jak robic i kiedy robic :)
aj wymieniam filtr paliwa co 20/30 tys... na zime najczesciej (jak jest syf to sie krystalizuje i zatyka filtry...)
co do rodzaju paliwa to nie ma sensu sie spierac kazdy ma swoje zdanie a nie kazdy wie ze itak w PL dostawca paliwa jest orlen (ktorego itak nie lubie) :) chyba tylko Shell nie bierze od orlenu jak dobrze pamietam... :) (LUKOIL to tez orlen :) )
czy paliwo w filtrze paliwa jest pod ciśnieniem?
chciałbym sam zmienić w TDI ATD
a nierobiłem tego jeszcze w dieslu nigdy
Pozdrawiam
P.S.
http://www.mann-hummel.com/mf_prodka...tlg_01_fzart=1
na tej stronie fajnie wyszukuje jakie filtry i numery
ja wymieniam olej i filtry co 10 tyś :)
to ja odgrzeje Proxowego kotleta dla jasności :)
Nie syf się krystalizuje tylko paliwo jest do dupy, bo jest taki parametr jak temperatura zablokowania zimnego filtra, która zależy od tego najprościej mówiąc czy ON jest zimowy czy nie ;) Miałem o tym sporo na płynach eksploatacyjnych :P
wymieniajac filtr paliwa w TDI należy go wczesniej zalać paliwem?
sa jakies wytyczne przy wymianie?
Pozdr.
Mozesz bez zalewania, tylko przygotuj sie ze na poczatku bedzie trzeba sporo pokrecic na aku. zanim filtr zaciagnie paliwo i odpali.
Co do wymiany filtra paliwa to w dieslu zmieniam co 30tys w benzynie co 60 i nigdy nie mialem zadnego problemu z filtrem.
W temacie paliw, paliwa v-power czy ultimate troche hymm bardziej suche ze wzgledu na to ze maja wiecej dodatkow czyszczacych ale roznica jest tak mala ze w zaden sposob nie wplywa na silnik. Dostawcami paliwa w Pl sa Orlen i Lotos ( wsumie to czesto tankuja na orlenie tankujemy paliwo z lotosu i odwrotnie ), jedynie kilka takich paliw jak vpower 99+ ( czy jak tam sie on nazywa ) czy diesel gto sa importowane reszta jak vpower95 to zwykle paliwo w ktorym staraja ( tak tylko staraja bo czasem im to roznie wychodzi ;) ) sie zachowac lepsza jakos plus mieszaja z wieksza iloscia dodatkow myjacych, podalem nazwy paliw Shella ale podobnie jest z BP czy Statoil.