Lewian,
Wyczyść skrzynkę :)
Printable View
Lewian,
Wyczyść skrzynkę :)
wystarczy czytac wczesniejsze posty
wiedzialbys ze 1.9 bls/bxe zawsze ale to zawsze mialy 280/253
tylko bkc z 2003/2004 mial czasem ( zaleznie od rynku stosowania ) z przodu 288
kody rodzajow, wielkosci tarcz macie na drugiej stronie ksiazki serwisowej i na naklejce we wnece kola zapasowego
pomijajac ze wystarczy sie schylic i " zza felgi " widac czy to tarcza 280 z klockiem czy wieksze 288 z jarzmem
co 4 post to samo pytanie, podobnie jak w temacie o felagch czy ET takie i szmakie moze byc .
bez urazy, ale panowie troche wysilku, dawno byscie wiedzieli co macie, co potrzebujecie
Witam
Poszukuję klocków przednich do Audi A3 8P BKD 2.0 TDI 140km rok 2005. Niestety książki serwisowej nie posiadam, naklejka w bagażniku jest nieczytelna i nie mam pojęcia jakie klocki mam zamówić. Znalazłem klocki tej samej marki gdzie cena różni się dość znacznie ale różnią się także oznaczeniami http://www.nowe-hamulce.pl/klocki,ha...3,13046071172/ oraz http://www.nowe-hamulce.pl/klocki,ha...3,13046071842/. Nie wiem które będą pasować do mojego auta. Jest jakaś opcja żeby rozkodować VIN i dowiedzieć się które powinienem zamówić? Czy może jest jakiś inny na to sposób?
Pozdrawiam
ekaczmarski wrzuć mi vin.
Wauzzz8px6b006370
przód 288mm
tył 253mm
Pozdrówki
marcin
Dzięki. Rozumiem, że jest to wielkość tarcz. Teraz chodzi mi o to aby dopasować do tego klocki bo są one różnej szerokości np 146mm lub 155mm. Oraz jaki to będzie ten numer PR?
klocek 1K0 698 451 J tył
5K0 698 151 przód
prki Twoje to :
1ze i 1 kd
miłego !
Czyli krótko mówiąc zamawiam klocki z drugiego linka? Dzięki za odpowiedź.
Witam jakie polecacie tarcze hamulcowe do audi a3 8p sportback 312mm o mocy 265km i roku 2004 ?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Raczej swap na 345 na początek
Co do tarcz zdania są różne.....
A co potrzeba na 345?
Cześć,Niebawem będę wymieniał tarcze i klocki z przodu. Obecnie mam założone tarcze i klocki TRW. Z zestawu jestem zadowolony, ale myślałem teraz o ATE. Możecie polecić jakieś współgrające ze sobą zestawy rozsądne cenowo?
możesz ate + ate, możesz tex + tex, możesz zimmermann + ferodo bądź textar :)
Mam zimmerman+trw i jestem zadowolony :)
Ja zakupiłem cały zestaw textara na przod i tyl i po czasie zaczely piszczec przy lekkim hamowaniu , jest jakas metoda zeby pozbyc sie piskow ? Oczywiscie poza wymiana zestawu :(
Hej mam pytanie przymierzam się w przyszłym miesiącu do wymiany wszystkich tarcz i klocków na nowe. Przednie tarcze zmienię przy wymianie z 288mm na 312mm a tył narazie zostanietaki sam . Forumowicze polecają zestaw Zimmermann Sport + klocki Zimmermann a ja zastanawiałem się nad klockami ceramicznymi Jurid White. I tu pojawia się pytanie czy przy tarczach nawiercanych jest sens używania klocków ceramicznych bo takie bym chciał używać.
Głównie jeżdżę po autostradach dość dynamicznie,audi posiada 180KM prędkość średnia 180km/h (160-220km/h) i zależy mi na dobrym hamowaniu.
Może polecicie mi zupełnie inny zestaw z góry dzięki za odpowiedzi Mogard ;]
do tarcz nacinanych lub nawiercanych nie zaleca się stosowanie klocków ceramicznych.
Ostatnio wymieniałem u siebie na przodzie tarcze zimmerman (nie sport)+ klocki Jurid White. Co ciekawe przedtem hamulce miałem robione w aso i tam też mi założyli jurid white
Witam wszystkich. Jakie klocki i tarcze polecicie na przód i tył do S3 8P ? Jakieś opinie na temat ATE Power Disc lub Zimmerman Sport?
Witam. Pacjent A3 8p bmn 2007r. Musze zmienić klocki hamulcowe, co możecie polecić? tarcze zwykłe nie nacinane ani nie nawiercane. Zależy mi na w miarę dobrym hamowaniu oraz żeby nie "pyliły". Mam w drugim aucie jakieś klocki z których strasznie się sypie podczas hamowania i ciężko później domyć felgi.
Kup tarcze gładkie zimmerman do tego klocki, które mało pylą czyli ceramiczne np ate ceramic lub jurid white
Ja mam założone na obie ośki Ate PD i klocki ceramic ATE i jest OK , nawet bardzo ok .
ATE nie zaleca stosować PD z klockami ceramicznymi
Pytanko czy wasze porady na temat klocków Jurid White, że są dosyć dobre tyczą się też tarczy nawiercanych i nacinanych
Chodzi o tył 310 .... bo potrzebowałbym jakieś dobre do takich tarczy. Z przodu te same tarcze klocki TRW jest ok, ale zawsze może być lepiej :)
Mam takie kody czyli jakie tarcze mi podejdą na przód:
https://images82.fotosik.pl/363/0422e593c2ce9acfmed.jpg
Przód 1ze: średnica 288, grubość 25
Np tarcze:
Ate 24.0125-0145.1
Ate power diski 24.0325-0145.1
Zimmermann coatZ 600.3221.20
Klocki np:
Ate 13.0460-7184.2
Jurid white ceramiczne 573128JC
Ate ceramic 13.0470-7184.2
@UP
Przód:
Tarcza 1K0 615 301 T - 288x25MM
Klocki 5K0 698 151
Tył:
Tarcze 1K0 615 601 K - 253x10MM
Klocki 1K0 698 451 J
Witam, czy z tą tarczą wszystko OK?|
http://i.imgur.com/ZULLAF0.jpg
Tylne wyglądają tak jak na zdj. powyżej. Przednie są idealnie "czyste".
Dodam, że popiskują/skrzypią gdy lekko wcisnę hamulec z małą prędkością lub zaciągnę lekko ręczny na wzniesieniu.
Z tarczą raczej ok bardziej sprawdziłbym klocki. Zwal koła zdejmij jarzma wyciągnij klocki i przeczyść tarcze i klocki sprayem do czyszczenia hamulców np k2 brake cleaner po wyczyszczeniu sprawdź dokładnie tarcze czy nie ma pęknięć i wrzerów. Jeśli tarcze będą ok i po tym zabiegu czyszczenia dalej będzie to samo to klocki będą winne.
Witam jakie tarcze są w naszych a3 z silnikiem 2.0TDI BMN 170KM 2007r ? 288 czy 312 ? Klocki w obydwóch przypadkach były takie same. Nie mam auta i nie mam jak tego sprawdzić na chwilę obecną... Czy jarzma były takie same przy zestawie tarcz 312 jak i 288 ?
w tym temacie jest to napisane z 47 razy
1. 312
2. nie
Nie wiem czy dobry dział, ale nie będę nowego wątku zakładać. Czy po zmianie kodowania VAG na zwiększenie siły hamowania mogą wystąpić jakieś negatywne skutki dla układu hamulcowego, zakładając, że już wyczuje hamulec?
Dziś przy zmianie opon na letnie zauważyłem że z tyłu tarcza jest bardziej zużyta razem z klockiem z prawej strony a z lewej jest w dużo lepszym stanie
Wina zacisku czy ktoś wymienił lewą stronę a prawą ?
Tarcza do wywalenia ? Czy jeszcze się nadaje ?
http://s5.ifotos.pl/img/1jpg_asqsxre.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/3jpg_asqsxrs.jpg
http://s10.ifotos.pl/img/2jpg_asqsxrw.jpg
I ktoś poleci porządny zestaw na tył ?
Według kodów z naklejki przód 312 tył 286
1. Wina zacisku, sprawdz czy nie jest zapieczony, uszkodzony, polecam zestawy naprawcze w okolicach 30 zł
2. mozesz przetoczyc tarcze ale co nowe to nowe.
3. porzadny zestaw - polska MIKODA śmiało szukaj na alledrogo, polski producent niedocenione a bardzo dobre tarcze. ( strona producenta http://www.mikoda.pl/mikoda/ )
4, poszukaj w bagażniku ( kolo zapasowe ) naklejki , pierwsza pozycja w drugiej linii odpowiadać będzie wersji hamulców jakie są zamontowane.
A ja poszukuje 1K0611763E, na wczoraj :) bo audi smarka w garażu z mojej winy lewym tylnym kołem :(
Panowie po x latach i x km zjechałem w końcu hamulce !! tzn dziwne bo tył koniec przód jeszcze jest :D Wszystko na zimmermanie sport + trw. Zastanawiam się nad tym samym albo tarcze ATE + klocki ATE na razie tylko tył, ale pewnie zaraz i przód.
Ktoś miał te 2 zestawy u siebie na a3? Nie pytam o inne tylko o konkretnie te zestawy :)
PS. Zabezpieczacie jakoś tzn. czy malujecie farbą jeśli tak to jaką (szarą) ten hmm bęben tarczy co rdzewieje jak zły ;> ;)
Jakieś dwa miesiące temu wymieniałem cały zestaw do przodu na ATE standardowe(nie sport itd.), zapłaciłem 500pln i mogę je polecić.Zaciski nie malowałem.
Witam, tarcze hamulcowe się pomału sypią czas wymienić na nowe póki co wymiana tył tarcze+klocki a w niedługim czasie również przód,jeżeli jest opcja proszę o rozkodowanie vin: WAUZZZ8P69B000814 lub co możecie polecić na chwile obecną ?? Pozdrawiam
- - - Aktualizacja postu - - -
Potrzebuję pomocy w informacji jakie posiadam tarcze :)
numer VIN - WAUZZZ8P75B001058
czytałem że mogą być 280 ale i 288 :)
Witam!
Mam do wymiany tarcze wraz z klockami w mojej a3
nr vin to WAUZZZ8P76A126780
bardziej polecacie komplet zimmermann czy ATE
Prosilbym o sprawdzenie jakie tarcze mam numer vin WAUZZZ8P75A101652