Wlasnie tym sposobem probuje go zakodowac. Niestety nie dziala.
- - - Aktualizacja postu - - -
Jutro tego sprobuje. Mozesz mi powiedziec jakie znaczenie ma radio? Bo jestem bardzo ciekawy.
Printable View
Dzisiaj odpialem radio i sprobowalem zakodowac kluczyk. Niestety zero reakcji. Czy zostaje mi tylko kodowanie za pomoca vaga?
baterie w pilocie którego nie możesz zakodować oczywiście sprawdziłeś ?
Otóż radio ma zabezpieczenie kradziezowe podłączone do pompki która reaguje i nie pozwala kodowac klucza
a czy moze miec znaczenie to, ze mam zalozony dodatkowy, niefabryczny sterownik od centralnego?
Nie ... tak samo jak nie ma znaczenia założenie dodatkowego imo , dodatkowego alarmu czy karty SPiD.
Taka sytuacja ma miejsce jak ktoś kiedyś przekodował imo . Wtedy o ile się nie mylę nie da rady tak zakodować a wag pokazuje błąd komunikacji z zegarami.
Pozostaje zakodować tylko wagiem.
Bzdury Konio
No nie wiem panowie, ale za cholere nie idzie u mnie zakodowac scyzora w sposob mechaniczny. Czy z radiem czy bez, z nowymi bateriami, pilot sie nie koduje. Tak wiec trzeba zainwestowac w vag tacho, wolalem tego uniknac, ale zycie. Dziekuje wszystkim za pomoc.
Witam wszystkich. Poczytałem troch i mam już plan działania ale potrzebuje potwierdzenia ze dobrze rozumuje. Poniżej opis mojego problemu.
Muszę zakodować pastylki w kluczykach od a3 99, 110 KM silnik AHF. Posiadam zawieszkę i zapisany na niej nr. vin się zgadza ale pin nie działa. Przy próbie logowania do zegarów (8L0 819 860 D, VOD D10) wyświetla się „FAIL” na wyświetlaczu kilometrów a przy próbie logowania do silnika (tym samym pinem) zrywa połączenie. Używam kabla Viaken kkl i vag-com 3.11. Myślę ze ktoś nieumiejętnie korygował licznik a na pewno był kręcony bo 11 letni TDI z 135 kkm to bzdura a tyle właśnie miał gdy go kupiłem. Ewentualnie pin jest niewłaściwy lub zegary podmienione. Planuje zakup kabelka pod VAG Tacho albo VAG Commander żeby odczytać pin immo ewentualnie podmienić wsad. Wiem ze w przedlifcie VAG Tacho jest w stanie to zrobić ale czy Commander również bo jest on dedykowany dla nowszych aut. Pytam bo w rodzinie są jeszcze ibiza z 2005 i lupo z 2002 więc w razie czego chciałbym aby kabelek podszedł pod te dwa auta. A i jeszcze jaki najlepiej kupić kabelek oczywiście w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam
VDO - literówka ?
Z doświadczeń na polifcie to kabel Tacho łączył się tylko z licznikami Jaegera a Can Commnder z VDO. Dodatkowo po zakodowaniu innych zegarów (Jager na VDO) licznik VDO "dostał" pin z Jaegerów więc używałem obu kabli. Niestety nie robiłem testów na przedlifcie. Skontaktuj się z kolegą z forum "owieczka" on ma kable i może "za zgrzewkę" znajdzie czas potestować z Tobą.
kabel jaki masz od viakena ?
Dzięki za odpowiedz KiTo.
Z tym VDO to literówka.
Kabelek mam Viaken kkl na USB i z zegarami łączy się bez problemu z silnikiem również wiec z zalogowaniem nie powinien mieć problemów a jednak ma. Dzięki za namiar, jak nie ogarnę we własnym zakresie będę wiedział do kogo uderzyć. Co do kabli to jak nie dostane konkretnej odpowiedzi który kupić to chyba wezmę Tacho i będę kombinował.
Pozdrawiam
Kito nie sprecyzowal dokladnie.
Poza tym nie ma takiego licznika jak podales, kolejna literowka to 8L0 919 xxx
To jest przedliftowy zegar wiec tylko VAG TACHO i ten kabel rowniez zczyta liczniki jaegera poliftowe.
Can Commander do licznikow poliftowych tylko.
Dzięki Danio za wyjaśnienie i sorki za te literówki ale z pamięci pisałem bo w pracy nie miałem dostępu do lapka.
Czyli zamawiam VAG Tacho i będę kombinował. A jeszcze pytanie jaki kabelek polecacie. Na allegro jest tego trochę i nie wiem co wybrać, może ktoś ostatnio kupował i się wypowie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
To juz nie temat o tym
Vag Tacho 3.01 Opel Audi
Ok, zamówiłem kabelek, zobaczymy co uda mi się osiągnąć.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Witam,
kabelek doszedł, pin odczytałem i kluczyki bez problemu zakodowane.
Oczywiście pin odczytany przez VAGTacho był właściwy a tan na zawieszce nie.
Pozdrawiam
Przenoszę tu mój problem.
W skrócie. Posiadam 1 klucz (scyzoryk) do a3 8L 01r. Kilka dni temu zakupiłem nowy korpus (w starym scyzoryk się łamał przy otwartym). Operacja przeszła prawie poprawnie. Jedynie w płytce od elektroniki przecięła się ścieżka. Dodałem lut - tak wygląda obecnie: FOTO
Po operacji nie da się zakodować pilota. VAG nie widzi 01 oraz 21 - LINK
W tym miejscu LINK po klikaniu w buttony nic się nie zmienia.
Jako ,że został mi surowy grot z nowego korpusu postanowiłem dorobić. Po dorobieniu wykonałem tą próbę:
Kierunki nie mrugają. Dochodzę do wniosku ,że jednak uwaliłem jakoś tą płytkę elektroniki od centralnego.Cytuj:
Wloz jeden kluczyk do stacyjki i przekrec zaplon ale nie uruchamiaj silnika - moze byc nawet taki bez immo - wyjdz z auta i zamknij scyzorykiem drzwi i po trzech sekundach nacisnij lock-zamkniecie na scyzoryku - powinny mrugnac awaryjne. Jesli sie tak stalo to pilot masz zakodowany.
Tu pojawia się moje pytanie. Jeżeli kupie kluczyk używany (działający) z alledrogo i podłącze część z elektroniką do swojego (wcześniej odłączę od baterii) i wykonam powyższa próbę - to powinno zakodować?
P.S Oczywiście w pilocie wymieniłem baterię. Dodatkowo przed całą operacją wymiany korpusu stary rozłączyłem od baterii i dał się zaprogramować poprzez otwarcie/zamknięcie z kluczyka.
Zamówiłem z allegro kluczyk 4D0 837 231A 433,92Mhz. Ten , który mam dotychczas to 4D0 837 231N ale A lub N mogą być stosowane zamiennie. Dodałem część z elektroniką do dotychczasowego kluczyka. W bloku 003 Centralnego zamka po wciśnięciu przycisków widać zmiany w Remoute Control Buttons, więc elektronika działa. Kluczyka nadal nie mogę dodać metodą ze strony vcds. Kilka dni temu wpadł mi pomysł, że może wyłączyła się w sterowniku centralka, więc dodałem +8192 dla pewności. Dziś patrze a w logach:
1 Fault Found:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
35-00 - -
jak byk wyłączona centralka...(ale przecież dodawałem +8192 ... dziwne). Wróciłem do starych ustawień czyli odjąłem -8192 i wyczyściłem błąd i spróbowałem ponownie. Nadal bez efektów. Próbowałem dodać jako 3 klucz (mam wartość 0011)- nic.
Opisze jeszcze raz. Wkładam kluczyk (sam grot) daje na zapłon (stary kluczyk przystawiam do blisko ,zeby immo złapało) wychodzę zamykam kluczykiem i przyciskam 3x (po 1 sek) UNLOCK. odczekuje 5 sek.
Pomóżcie bo już mi się pomysły kończą :(
Teraz zauważyłem, że w bloku 003 w Remoute control memory position mam 0000 - czyli coś się skasowało i nie ma, żadnego kluczyka
### Ok pilot działa. Wciskanie 3 razy było mylne... trzeba było kliknąć raz i nadpisał się w 0001 :) ####
Czy vag eeprom 1.19 + kabel KKL odczyta PIN z immo3? Czy pozostaje tylko vag tacho?
Użyj vaga
Witam!
Mam problem zginął mi ostatni kluczyk scyzoryk. Pozostał mi tylko ten plastikowy na szczęście posiada pastylkę immo więc da się z nim poruszać. Moje pytanie czy bez numerów starego scyzoryka da się dobrać inny pilot scyzorykowy który będzie współpracował z moim centralnym zamkiem?
auto jest po lifcie 2002r kluczyk był z 3 guzikami.
Plastikowy kluczyk jest z zawieszką z pinem i jakimiś numerami mogą to być numery kluczyka?
liczę na pomoc z góry dzięki
Potrzebujesz taki scyzoryk. Dorabiasz do niego grot z Twojego plastikowego kluczyka. Kodujesz immo i kodujesz pompkę.
http://allegro.pl/audi-4d0-kluczyk-s...543028867.html
A pastylke w nim mozna kilka razy programowac czy nie? Jakiej ewentualnie będę potrzebował?
Można kodować kilka razy. Pewnie kupując pilota z 3 przyciskami będziesz miał potrzebną pastylkę. Czyli crypto48
Czy nr 4D0 837 231 N to to samo co np 4D0 837 231 A? itp
Pilot koduje tak że włączam zapłon i nowym pilotem otwieram i zamykam auto tak? czy to też vagiem w jakiś sposób się koduje? immo wiem jak vagiem zakodować, do pilota jeszcze nie doszedłem... :P
Witam. Mój pilot od scyzoryka nie działa nawet po wymianie baterii. Chcę kupić nowy i nie znalazłem nigdzie takiego z numerem 4D0 837 231 K. Na allegro są 4D0 837 231N 4D0 837 231A 4D0 837 231R. Czy takie też będą ok czy może muszę szukać z końcówką K?
panowie jeśli przy kluczykach które dostałem przy kupnie auta (jest ich 3 razem z jakimś plastikowym) nie ma żadnej przywieszki z kodem pin to musze znajść osobe z VAG TACHO która zczyta mi pin?? Czy jest możliwość zczytania owego kodu za pomocą zwykłego kabla kupionego na allgeo za 50zł? Kupiłem sterownik ze scyzorykami i musze je zakodować
Licznik przedliftowy i Jaeger poliftowy to Vag tacho
Polifty to can commander
I kablami do tych programow tylko pomoga.
dzięki więc musze szukać kogoś z VAG TACHO bo moje audi to przedlift z 99r
DanioUk a orientujesz się jaką musze dokupić pastylke do kluczyka??
potrzebujesz pastylkę crypto48
Witam.
Ratujcie bo już nie mam pomysłów i sił do tych kluczy :( mam dwa oryg scyzoryki nowe baterie i nadal nie mogę zakodować zdalnego zamykania.Centralny działa z drzwi zamyka wszystko.Kodowanie 12864 nr pompki 8l0862257k piloty na nic nie reagują :( ani jeden ani drugi auto ciągle pod vagiem i zero reakcji na kliknięcia nic nie zmienia pozycji http://imageshack.com/a/img42/4849/iylc.jpg.Nie oryginalne radio zostało odpięte,stacyjka wł i nic się nie dzieję pamiętam ze na początku jak kupiłem auto to raz udało mi sie zrobić że zamigały kierunki ale później i tak jak by pamięci nie trzymało.Umarły by dwa kluczyki? Gdzie szukać usterki ?
Wpisz najpierw kodowanie 8192 i baw sie z kluczykami vagiem
Panowie, mój problem wygląda podobnie jak kolegi djzaq, pilot główny się wyładował, po wymianie baterii w obu nie działają piloty. Na pompce żadnych błędów, próbowałem kilku sposobów zakodowania ale żaden nie działał albo wymagał choć jednego podpiętego pilota.
Na pompce jest kodowanie 8192, ciągle widzi dwa zakodowane piloty w grupie trzeciej, nie mogę tego w żaden sposób zresetować.
Czy jest jakiś sposób na diagnozę np. anteny od centralnego?
Jakiekolwiek sugestie jak to odpalić? :(
Mając pompkę w wersji K na końcu też nie mogłem zaprogramować pilota i nic nie pomagało udawało się tylko zrobić tak by migneły kierunki i lipa po chwili nie działało wcale.Pomogła zmiana pompki na z inna końcówka chyba poliftową P ale to musiałbym jeszcze sprawdzic
Ale u mnie wszystko było si do momentu jak albo coś je*** w pompce albo oba piloty się posypały w co wątpie...
Ed: Ja mam wg Etki pompkę 8L0862257G
A według Vaga?no i jakie kodowanie?spróbuj 8193 pamiętam ze jak dodałem +1 to coś tam ruszyło ale że bylo dawno to nie pamietam
Na vagu brak bledow.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...pompka_vag.jpg
Kodowania 8193 ani zadnego z +1 nie przyjmuje.
Pompka K :(
witam panowie.
wymienialem baterie w kluczyku i niestety nie wiedzialem ze trzeba bedzie go kodowac i teraz mam problem bo nie moge go zakodowac.
zamek w drzwiach mi nie dziala i mam tylko jeden kluczyk.
probowalem kodowac go vagiem ale nie chce zapamietac ustawień, i wgl nic sie nie dzieje jak przytrzymam przycisk otwierania po tym jak wpisze liczbe pilot. nie mam pojecia dlaczego, ciagle pisze ze nie ma zadnego powiazanego kluczyka.
czy moglby ktos cos poradzic co mam z tym zrobic? bo nawet nie mam teraz jak zamknąć samochodu...
Witam, podajcie prosze procedurę dodawania kluczyka, dzis przelozylem ze starej obudowy elektronikę i grot(kluczyk). Kluczyk nie był najwidoczniej długo używany, sam pilot nie działał, po jeden procedurze ktora znalazłem w necie pilot zaczął działać moge otworzyć i zamknąć samochód z centralnego zamka. Gdy wkładam kluczyk na liczniku pojawia sie migający kluczyk, dlatego pewnie trzeba go zaprogramowac, ktos wie jak to zrobic, nie mam możliwości podłączenia pod komp. Moze jakas procedura da rade? ;-) Pozdr.
Tutaj macie procedury kodowania w Audi ;)
http://www.digakom.com/template/down...ng_FFB_eng.pdf
Próbowałem, nie udało mi sie :-( moze cos złe robie...
- wkładam kluczyk do stacyjki ktory chce zaprogramowac, przekrętam na zapłon.
- wkładam kluczyk do zamka w drzwiach (działający), przekręcam go zeby zamknąć drzwi ręcznie.
- wyjmuje kluczyk i klikam otwarcie drzwi, po sześciu sekundach klikam ponownie otwarcie- drzwi sie otwierają.
- otwieram drzwi i kluczyk nadal nie zaprogramowany. Hmm rozprogramowal sie pilot.
Moze gdzieś blad robie, złe przetlumaczylem?
Heh, w koncu tak przekombinuje ze zaraz oba mi sie rozprogramuja :-(
Do zamka w drzwiach wkładasz kluczyk który chcesz programować (a do stacyjki może być nawet zwykły, nie scyzoryk).
Warto podłączyć sobie VAGa w aucie i obrócić do szyby. Wtedy ładnie widać czy się koduje czy nie... Ja bez podglądu na VAGa nie mogłem sobie poradzić. A jak podłączyłem zakodowałem od razu.
Ale ogólnie ma to wyglądać tak:
Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
*Wybór+
[46 - Moduł komfortu+ lub *35 - Centralny zamek]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to byd grupa "007")
*Idź!+
Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest
jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.
Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).
Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika.
Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd.
Przykład:
Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość
"0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.
Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).
Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.
Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojazdu.
*Wybór+
[46 - Moduł komfortu+ lub *35 - Centralny zamek]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")
*Idź!+
Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
Dopisując nowe nadajniki pamiętaj, że przydzielając im zajęte już miejsca w pamięci sterownika (reprezentowane przez "1" w polu nr 2) wykasujesz tym samym - działające już - stare piloty zdalnego
sterowania.
Chodzi Ci o zaprogramowanie pilota czy immo, bo to różne sprawy
Ja pilota programowałem trochę inaczej.
Jeden kluczyk w stacyjkę na zapłon, potem nie wysiadając z auta (przez otwartą szybę) wkładamy drugi klucz w zamek i zamykamy.
Później trzymamy około 6 sekund przycisk otwierania, powinny się drzwi otworzyć - pilot zaprogramowany
Witam, otóż zgubiłem swój zakodowany klucz (zwykły) i zostały mi teraz 2 zapasowe (też zwykłe). Chce się pozbyć migającej kontroli kluczyka. Co teraz, jeżeli nie mam starego zakodowanego kluczyka ? Potrzebuje pin licznika żeby zakodować te 2 zapasowe ? Czy samemu idzie ogarnąć to przez Vag ?
Vagiem nie odczytasz pinu
VAG Commander da radę
Te dwa zwykłe klucze masz oryginalne czy dorabiane
Rozumiem, czyli jak sobie z tym poradzić ? Tak, są oryginalne.
Jak są oryginalne z tego auta to pewnie mają zaprogramowany immo, więc auto powinno odpalić
Cytuj:
Potrzebne rzeczy:
-Software VAG-COM ( Pelna wersje - z Shareware nie dziala)
+ Adapter
- nowe Klucze
- Code Licznika (znajdziesz go na kluczu ktory jest dla warsztatu przeznaczony=> na moim nic nie mogel znalesc?)
Codowanie:
-Klucz w stacyjce na zaplonie, wlaczasz interfejsa i idziesz na Kanal 17(Licznik),dajesz ODCZYTAJ BLEDY i jak jakies sa to zmywasz!
-Teraz idziesz na LOGIN.Tutaj dajesz ten 4-Cyfrowy Code, ale przed nim wpisz 0!(?)
-Teraz idziesz na Codowanie/dopasowanie (Kanal 10). Na Kanale 21 mozesz liczbe kluczy wpisac(4 Stuki=> jesli tyle ich masz)
-Jesli teraz na OK,OK, nacisniesz mozesz w ciagu najblizszych 30 sec. twoje nowe klucze wcodowac.To znaczy: Wyciagasz pierwszy Kluczyk , nowy klucz do stacyjki, obracasz kluczem na zaplon , czekasz 3 sec., obracasz na te pozycje w ktorej mozesz go wyciagnac czyli pozycja "0" i wyciagasz go , tak az wszystkie klucze zacodujesz.