Wymień licznik na pełen FIS VDO a nie będziesz miał problemów. Pasuje od benzyny czy anglika nawet. Możesz zmienić tarcze albo jeździć na wersji angielskiej tylko zmieniasz mile na kilometry i galony na litry.
Printable View
Musisz wgrać softa od europy kodowanie vagiem nie pomaga we wszystkich licznikach jeśli zmieniłeś tarcze.
Witam
Mam bardzo duży problem z licznikiem audi a3 2001 1,9 TDI.
Sprawa wygląda tak:
Pod odpaleniu auta wskazówki od obrotomierza i prędkościomierza wstają normalnie po chwili opadają i ponownie wstają do swojego pierwotnego położenia. (tak jakby restartowały się). Niekiedy po odpaleniu auta trzeba czekać parę sekund aż wstaną do prawidłowego poleżenia. Problem występuje na zimny i ciepłym silniku.
Nie ma reguły.
Na vagu niby wszystko wporządku z licznikiem, żadnych błedów. Wymieniałem akumulator, testowałem na zimny i ciepłym silniku i dalje nic.
Wymieniana była również motorola i dalej to samo. Kolega przekłada również płyty licznika i nic nie pomogło. Licznik od swojego auta wrzucałem do innej a3,co
prawa benzyna, ale nie było już takich anomalii jak u mnie. Regenerowałem rozrusznik i dalej jest to samo.
Gdzie szukać? W czym może być problem? Auto 3 tygodnie już stoii i dalej nie wiadomo co jest grane.
Obdzwoniłem kilku elektryków i nikt nie spotkał się z taką sprawą.
Pomoże ktoś?
P.S. nie wiem czy tutaj ten temat pasuje, jeśli nie to wybaczcie, ale nie mam już głowy co jest grane z moim autem.
Pozdrawiam
Licznik pewnie pol fis. Usterka jaegerra. Licznik do naprawy lub wymiany
A może zanika zasilanie na którymś pinie licznika
Licznik jaegera to wielka niewiadoma. Mogl byc naprawiany wczoraj a dzis padnie. Podmien licznik i najlepiej na pelen fis
Mam pytanie, temat podobny. Wczoraj zapaliły mi się kontrolki Check i ESP. Dzisiaj byłem u kolegi podpiąć pod kompa i wygląda to tak: Check - przepływka do czyszczenia/ wymiany. EPS/ABS - problem ze sterowaniem silnikiem (jakieś pomysły co to może być? jestem w tym ciemny...) może to mieć związek z tym, że licznik również mam do wymiany bo przez okres minusowych temp wariował ( nie pokazywał prędkości, obrotów, temp. Generalnie wszystkiego, dopiero po rozgrzaniu i ponownym odpaleniu załączy) Błąd z esp może mieć związek z tym, że licznik jest popsuty? Czy jednak problem leży gdzie indziej?
Glodek93 - to raczej nie problem z licznikiem. Jak podpiąłeś się pod kompa mogłeś zapisać sobie numery błędów i wklepać w wyszukiwarkę i poczytać a nie zgadywać ;)
No właśnie zapomniałem zapisać, ech :/
witam, mam problem z licznikiem na razie mały ale nie wiem co dalej.
Odpalam na zimnym wszystko jest kontrolki podswietlenie paliwo wskazuje OK zapalam auto odpala jak zawsze na dotyk ale wskazówka obrotów nie działa i dosłownie 3sekundy po zapaleniu załapują i obroty na wskazówce. Na ciepłym jest ok. Wszystko normalnie działa predkosc temp. paliwo itp. Audi jest z 2002r 8l i ma fabrycznie pełny FIS
o co może chodzić? na co zwrócić uwagę?
Wygląda na to ,że masz fabrycznie wadliwy licznik Jaegera. Jeśli tak pozostaje najlepiej wymiana na VDO tej serii.
odświeżam temat, z problemem takim że kontrolka otwartych drzwi zapala mi się chociaż dzrwi są zamknięte i światło gaśnie, co chwile zapala i gaśnie sama kontrolka czasem jak stuknę w kokpit to gaśnie ;p nie wiem co za problem czy to zimne luty jakieś czy co bo i wskazówka paliwa nie tak pokazuje jak powinna chociaż pływak wymieniony... pomoże ktoś ?
Kilka mozliwosci
Problem z licznikiem
Problem z pompka
Lub i az tylko problem z mikrostykiem w zamku
podłączyłem vaga i w liczniku mam błąd 1336 magistrala can moduł komfortu uszkodzenie, coto może być ? czy po prostu ten licznik jaegera już się kończy czy dodatkowo moduł komfortu ?
Raczej licznik Ci się kończy a dodatkowo mogą inne usterki się nakładać. Ogólnie Jaeger = problemy.
Witam,
Proszę o próbę zdiagnozowania usterki; otóż z dnia na dzień zauważyłem, że nie chodzi mi prędkościomierz (wskazówka leży całkowicie na dole i nie daje znaków życia) + do tego wskaźnik paliwa podczas jazdy, hamowania, skręcania ma co jakiś czas większe lub mniejsze odchylenia - mówiąc kolokwialnie wariuje. Natomiast podczas postoju ma właściwe wskazanie, bez wahań.
Doczytałem się, że wina może leżeć w czujniku/impulsatorze na skrzyni biegów.
Co jeszcze pozostaje?
Pozdrawiam
coz ma impulsator do paliwa albo obrotomierza !!!
jezeli to licznik JAEGERA to nadaje sie do naprawy przez kogos kto sie na tym zna
samemu nic nie rob bo bedzie tylko gorzej... o czym juz nie jeden sie przekonał...
obrotomierz - uszkodzony silniczek lub procesor sterujacy
paliwo - uszkodzona plyt glowna
obie usterki sa oczywiscie do naprwienia
Mieto podeślij nr tel.
Winny był po prostu spalony bezpiecznik 10A nr 7. Doszedłem do tego po tym, że nie świeciły mi światła od wstecznego. Po wymianie bezpiecznika, prędkościomierz chodzi ponownie, a wskaźnik poziomu paliwa nie ma wahnięć.
ciekawe ???
jak bezpiecznik od wstecznego swiatla wpływa na licznik
obserwuj zegar zimnymi rankami czy oby nic sie nie dzieje
Pamiętam jak swojego czasu na trasie padł mi bezpiecznik od kierunków, aby dojechać na stację wyjąłem jakiś "mało ważny", nie pamiętam czy nie było to właśnie światło wsteczne - prędkościomierz przestał działać, wskaźnik poziomu paliwa szalał + coś jeszcze działo się z licznikiem. Po włożeniu bezpiecznika na miejsce wszystko wróciło do normy :P.
Witam, mam podobny problem jak w przypadku mieto3. Prędkościomierz nie reaguje (od czasu do czasu się załączy i pokazuje dobrą prędkość lub świruje po całej tarczy). Podobnie jest z wskazówką paliwa kołysze się jak buja samochód przy hamowaniu lub skręcaniu. Komp wykazał błąd czujnika przy skrzyni - został wymieniony. Nie pomogło. Sprawdziłem styki przy zegarze, wszystko wydaje się być w porządku. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. Co jeszcze może być przyczyną? Licznik VDO. Dodam, że prędkości na klimatroniku też nie pokazuje.
Grzebię w tematach liczników od 2 godzin, ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, może ktoś mi podpowie.
W moim 1.9TDI 2001 leży wskazówka paliwa, byłam u elektronika powiedział, że nie ma sensu naprawiac Jagera (pół fis), trzeba wymienić. Powiedział, że albo na bez fis albo na pełen. Chcę kupić zegary na allegro, ale nie wiem które będą pasowały. Aktualnie mam 8L0920900E, czy ktoś podpowie jakie mam możliwości? czytam tu, że może być nawet z benzyny czy anglika, tylko czy każdy jeden elektronik będzie wiedział jak to ogarnąć? I podstawowe pytanie jak mam dobrać odpowiedni licznik i na co zwrócić uwagę? Po roczniku? Jakieś konkretne nr seryjne które będą pasowały w zamian za 8L0920900E?
Tu foto licznika jakie dostałam od majstra:
http://i58.photobucket.com/albums/g2...psrzlfo5ix.jpg
Jeden z elektroników we Wrocławiu do którego dzwoniłam powiedział, że jak założę pełen fis to będą mi wyskakiwały błędy.. Prawda to czy koleś jakiś nieogar?
Czytam też, że polecacie kolegę mieto3 do tego typu roboty, ale niestety on ze Szczecina, a ja Wrocław. I tu pytanie, czy takie rzeczy da się ogarnąć na odległość? Bo wiem, że trzeba przekodować immobiliser, ale czy trzeba mieć pod ręką auto czy wystarczą tylko zegary? (Sory za może głupie pytanie, ale jestem baba i kompletnie się na tym nie znam). Bo post z wymontowywaniem zegarów już znalazłam.
Ew. czy polecicie kogoś z dolnośląskiego do takiej roboty?
Ostatnie pytanie, może tu mnie ktoś przekieruje na konkretny wątek czy post.. Jakie są za i przeciw montowania bezfisowych i pełnofisowych liczników. Czy taki pełen fis będzie u mnie w pełni działał czy tylko niektóre informacje będą wyświetlane? Nie wiem co stracę montując bez fis, a co ewentualnie zyskam przy pełnym i czy w ogóle coś.
Tutaj masz wszystko co Cię interesuje http://www.a3-club.net/forum/showthr...bez-FIS-na-FIS
jako ze padly tu moje naiary to odpowiem
i prosze to przyjac za aksjomat
po1. liczniki bez FIS nie wystepuja dla polifta 8L
po2. wiadomo ze zegary VDO sa lepsze od JAEGEROW
po3. zamontowac duzy FIS na maly nie ma najmniejszego problemu, zadnych bledow nie bedzie
po4. anglika i benzyne mozna przerobic na europejskiego diesla (ale nie kazdy to potrafi o czym wielu kolegow sie przekonalo i nie koniecznie przyznalo na tym forum DEF. SAFE. ERROR itd... naprawy takich usterek sa juz kosztowne
po5. 90% Jagerow mozna naprawic i to z calkiem dobrym skutkiem inaczej moj nick nie pojawial by sie tak czesto w konfiguracji licznik+mieto3=;-) a odleglosc to nie problem o ile ktos moze sobie pozwolic na uziemienie na chwile auta
i niech kolezanka karolina wyczysci PW bo nie moge odpisac
mieto3 bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź, skrzynka wyczyszczona, więc możemy omawiać temat na priv:)
Ok, zdecydowałam wymienić moje Jeagery na VDO. Potwierdźcie mi proszę które tarcze kupić jeśli zmieniam europejskiego diesla na angielską benzynę z pełnym fisem, czy te nr 5? - http://moman.pl/szczegolyProduktu.php?item=443004
Zmieniasz europejskiego diesla na angielską benzynę czy odwrotnie? Bo te tarcze z linka to zamiennik diesla ale bez przekodowania licznika.
Czyli można przekodować licznik i wtedy w ogóle nie muszę dokupywać tarcz? Dobrze rozumiem?
Aktualne Jeagery europa diesel zamieniam na zegary z angielskiego benzyniaka.
Nie trzeba jeśli odpowiada Ci jazda z tarczą wyskalowaną w milach i kilometrach i obrotomierzem do 8 tys. obr/min. Możesz zmienić tarcze na oryginalne od diesla i przerobić wsad delikatnie jest o tym na forum w dziale warsztat.
Niedługo też będę korzystał z usług kolegi Mieto3 i myślę, że na pewno to też Ci ogarnie więc ja bym już do niego kierował wszystkie pytania odnośnie licznika ;)
Panowie, zepsul mi sie licznik jaegera w 1,8 agn 96rok. Czy ten bedzie ok? http://allegro.pl/licznik-benzyna-au...&aid=20493318&
Powinien pasować ale musisz zakodować immobilizer i przepinać bodajże kostkę, a co ci się dokładnie zepsuło bo może naprawa będzie tańsza niż ta cała zabawa.
Wskazówki opadnięte, brak podświetlenia po odpaleniu, a na samym zapłonie jest. Czasami nie działa nic prócz wyswietlacza kilometrów a czasami działa cały licznik jak nówka. Ale to bardzo rzadko.
to mi wygląda na przepalony procesor na płytce częsta usterka Jeagerów, sam wysyłałem mojego do naprawy, zapłaciłem 250 zł za wymianę procka, wszystkich silniczków wskazówek i kalibracje, wykręciłem-wysłałem-wkręciłem i hula do dziś.
malin87 Podaj info gdzie oddawałeś, może być na PW.
nie cytuje sie posta pod postem, bo nie ma takiej potrzeby, zasada jest taka sama na wszystkich forach
odpowiada sie stosując cytowanie selektywne lub podaje nick autora posta/forum później waży tony
Witam, po dłuższej nie obecności tutaj na forum powracam z moim licznikiem a mianowicie dowiedziałem się że procesor w moim liczniku został wymieniony nawet po wyjęciu zegarów i zobaczeniu do środka widać na tym procesorze biała nalepka bez oznaczeń procesora (chyba fabryczny procesor ma oznaczenie i nazwę firmy procesora). Problem jest taki od że od listopada do teraz czyli marca nie pokazywał się błąd ze skazówką wychyloną od temperatury a od paliwa jest wychylona non stop o 1/4 gdy jest 0 paliwa gdy robiłem test zegarów to fakt od temperatury pokazał się 90 stopni a od paliwa powyżej połowy pozostałe wskazówki bez zmian wychylenia. tak jak na testach jest tam to pokazane. Słyszałem o zimnych lutach czy to może być to czy procesor byłby drugi raz wadliwy po wymianie. Aha zapomniałem dodać że gdy jest temperatura np. 25 st to wskazówka temperatury nie trzyma 90 st tylko 110 lub na skraju pokazywania się komunikatu o braku cieczy w zbiorniku. licznik w aucie to pół fis po liftowe audi a3 8l z 2000/2001 r.
to raczej nie procesor a silniczki wskazówek, jak przypali się procesor zazwyczaj siada wszystko, podświetlenie, nabijanie km itd. W twoim przypadku pomoże zwykła kalibracja silniczków, u mechanika trwa to 15 min lub wymiana na nowe silniczki, samemu można to zrobić w Jeagerze się wypina stary wpina nowy.
Podasz mi jak to zrobić za pomocą vaga. Kiedyś próbowałem robić za pomocą vaga wszedlem w licznik lub instrumental kanał bodajże 17 i tam było kalibracja wskaźnika paliwa tak coś mi się przypomina ale nie pamiętam dokładnie. Gdybyś mógł opisać cały proces do jakiej zakładki wchodzisz w vagu pod który kanał itp. lub jakbyś podesłał link tam gdzie to jest opisane. Z góry dzięki za odpowiedź.
A tak na marginesie czy od przd liftowego licznika podejdą siliczki do poliftowego licznika.
Lepiej nie kombinuj w jaegerze z wymianą silniczków bo i tak za jakiś czas się popsują. Te liczniki mają wady fabryczne i naprawianie ich jest nieopłacalne. Zmień licznik na polift VDO a przy okazji pełnego FIS-a możesz dołożyć i tempomat.
tak właśnie myślełem miałem za 250 zł do kupienia anglika tylko problem był taki że kabli mi gościu nie chciał dać bo powiedział że jemu się nie chce wszystkich kabli wyciagać tylko może mi dać te kostki co idą do tego licznika a kable to muszę na własną reke zrobić a nie wiem jak zrobić te kable. Z tempomatem to mi mechanik powiedział że u mnie jest gaz na lince i że jakbym chciał dołożyć tempomat to musiałbym zmienić na elektyczny czujnik dodawania gazu. a tak na marginesie czy bez tej szarej kostki na środku licznika można go podpiąć i czy będą zegary chodziły. A powiedzcie mi ile za taką operacje wymiany licznika elektromechanicy biorą.
nawet teraz przeglądam allegro i znalazłem taki licznik
http://allegro.pl/licznik-zegary-fis...050688515.html
z anglika piszę vdo
a ta szara wtyczka to co ona czyta np. ilość przejechania km na paliwie chwilowe spalanie czy coś innego.
Do jaca121212
Będą Ci chodzić bez szarej kostki ale FIS nie będzie działał w pełni i będzie Ci piszczał na żółto m.in. przepalona żarówka, zużyte klocki, brak płynu do spryskiwaczy.
Montowałem FIS-a u siebie sam i dorabiałem kostkę ostatnio. Nie jest to bardzo skomplikowane. Sam byś to ogarnął.
Ta szara kostka nic nie czyta tylko jest od sterowania FIS-em i NAVI do tego zbiera też sygnały z dodatkowych czujników o których wspomniałem na początku posta. W funkcji FIS masz możliwość podglądania spalania średniego, chwilowego, zasięgu i czasu jazdy od momentu uruchomienia silnika.
Do tego z tej kostki wyprowadza się CAN-y (+) i (-) do ori radia i dzięki temu masz RDS na FIS.
Dobra dobra ale w AGN z 96r nie było Jagera tylko VDO. Jagery wychodziły tylko w poliftach...
Dokładnie należy wymienić przepustnice ze zwykłej na obsługującą tempomat też na lince (w A3 nie spotykana ale już w Skodzie Octavia dość często). Do tego dołożyć manetkę i wiązki.
Nie są zamienne.
Wadliwe są zarówno te fabrycznie montowane jak i te sprzedawane na wymianę dlatego mało jest elektroników którzy podejmują się wymiany.
"Dobra dobra ale w AGN z 96r nie było Jagera tylko VDO. Jagery wychodziły tylko w poliftach."
A tu sie Michale nie zgodze z toba w 100%
Bo skoro koledze padly zegary w tym roczniku to pewnie ma UKNSI ;-) , oczywiscie jagery od 99 roku dopiero i byly juz w przedliftach.
Daniel masz na myśli pewnie takiego cudaka:
Załącznik 14737Załącznik 14736
Leży u mnie w szafie i nie wiem co to takiego ;-)
Masz rację co do tego. To już w zasadzie były takie przejściówki 99/00.