Misiek - apropo BRC. Dlugo by pisać. Powiem krótko- zobacz jakie są wtryski w BRC i red. Wtedy wpisz chocby w google.
Jak nie masz czasu - powiem odrazu - nie zawracaj sobie glowy brc, na waldemarach to nie pojedzie dobrze.
Printable View
Misiek - apropo BRC. Dlugo by pisać. Powiem krótko- zobacz jakie są wtryski w BRC i red. Wtedy wpisz chocby w google.
Jak nie masz czasu - powiem odrazu - nie zawracaj sobie glowy brc, na waldemarach to nie pojedzie dobrze.
Miałem żółte walemary i nie szło w ogóle a na czerwonych byłoby jeszcze gorzej.
p.s Gregor gdzie Twoj stary avatar ?? :p
A zmienilem avatar sobie bo stary sie znudzil :)
Czyli mam rozumiec ze wtryski BRC to to samo co Walteki??
Nie mowcie ze sa wykonane w taki sam sposób??!!
Nie rozumiem skad tak złe opinie o BRC.
Na forum passata bardzo chwala sobie te instalacje oraz ze sa dosc trwale i bezawaryjne.
Dodam ze pisali konkretnie o 1.8T !!
Podobno tez nie ma roznicy pomiedzy PB a LPG wiec o co chodzi?
Pozatym BRC na assistance oraz w razie jak coś nawali to wymieniaja czesc na nowa.
W Warsztacie STAG powiedziano mi ze jezeli po podniesieniu mocy bedzie konieczna wymiana
wtryskow na mocniejsze to bede musial za nie zaplacic jakies 500zl za Hany,natomiast
w BRC i to w dwoch warsztatach powiedziano ze jezeli bylaby taka koniecznosc to zmiana na żółte
w okresie gwarancji bylaby bezplatna a to pare stów w kieszeni!
Do tego w cenie jest miedź 8mm i wlew pod klapka,a w Stagu za wszystko dopłata
co w efekcie końcowym oznacza że Stag wyszedłby nawet ponad 3 tys. a Brc 2700zl.
Tak niby nie poleca sie Brc a tak naprawde to znalazłem wiecej dobrych opini na temat tej instalki niz złych i to od osób które je mają i juz troche przejeździły.
to założ od razu niebieskie hany ;) zrobisz jak uważasz, ja postawiłem na staga i jestem zadowolony. ile osób tyle opinii ;)
DamianMisiek, skoro wiesz wszystko lepiej to po co wchodzisz na forum i oczekujesz porady? montuj tego BRC i jeździj
po co chłopie dajesz pytanie jaką instalke montować jak wiesz że brc lepsze od wszystkiego. montuj brc , tylko nie pisz za chwile w dziale diagnostyka że coś nie bangla, ze nie ciagnie, ze obroty faluja etc.
Ja mam od 15tys km BRC Sequent 24 w 1.8t i nie narzekam. Nie nie rzuca, nie szarpie, mało pali, szybko jeździ- czego chcieć więcej?
Tylko zimą jak jest zimny, to trochę się dławi na starcie z jałowych obrotów. Nie miałem czasu w ostatnią zimę odwiedzić gazownika żeby rzucił okiem.
Witam
Planuje zamontować u mojej A3 1,8T 180KM quattro instalację gazową, jakie zakłady polecicie w okolicach Wrocławia lub Katowic ??
Info dla kolegi któremu spala PB i LPG
Nie ma opcji aby spalał jednoczesnie LPG i PB. Tak wyglada sprawa przy nowych silnikach TSI TFSI czy jakos tak. Gdyz w tych silnikach spala 10% PB.
Ja tez myslalem że mi spala PB i LPG. Nic bardziej mylnego. Takie jest złudzenie jak masz zbyt mało PB w zbiorniku, wtedy wskazówka raz w jedna raz w druga stronę i myslisz że ubywa PB. Zatankuj aby było chociaz na polowie i wtedy ocen.
No chyba że faktycznie coś spala a wtedy jest coś nie tak, gdyż nie może tak być.
Uderz do mnie na PW to dostaniesz kontakt do najlepszego gościa we Wrocławiu. Najwyższy poziom jesli chodzi o montaż i obsługe. Auto będzie tak wystrojone że nic tylko lać gaz i jeździć a nie co chwila poprawiać. Moc benzyna /gaz 100% ta sama, a to już niewielu potrafi....
ziutek1981, jak nie wiesz nie wprowadzaj ludzi w błąd. Możliwe jest spalanie PB i LPG i nie musi to być silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Przyczyn może być wiele np. źle dobrane podzespoły lub nie wystrojona instalacja
Kolego chyba napisałem że jeśli kolega się upewni że spala PB i LPG przy odpowiednim poziomie paliwa to znaczy ze jest cos nie tak z instalacją i powinien udać sie do gazownika.
---------- Post dodany 17-10-12 o 19:36 ----------
Ja również zamontowałem BRC, przejechałem 13000 km po montażu i wszystko smiga jak należy. Spalanie na poziomie 10-10,5 l z przewaga jazdy poza miastem.
Panowie a jaki macie ustawiony sygnał obrotów?? Chodzi mi o wartość;)
2.2v sygnal z cewki
Mogę z czystym sumieniem polecić firmę pod szyldem V-GAZ, sprawdziło się to co napisał gregor10.
Witam mam okazje kupić audi z silnikiem 1.8 turbo 180km z 1997 roku. Jest w nim zainstalowana instalacja gazowa firmy stag 4 z reduktorem zaworów do 200km. Proszę o wasze opinie czy taka instalacja jest ok do tego silnika? Ogólnie opinie o tej instalacji... Proszę również o pomoc na co zwrócić uwagę przy kupnie audi z lpg? dodam, że będzie to moje pierwsze auto z lpg. Dzięki i pozdrawiam
50plm090 a czytac sie nie chce czy na przymusowy urlop mam cie wysłac
w tym temacie juz wszystko zostało napisane
Sprawdzaj auto od zimnego silnika. Najlepiej z samego rana, zeby właściciel nie zdążył rozgrzać silnika wczesniej w drodze po bułki na śniadanie. Notuj wszystko.
Sprawdź jak i kiedy auto się przełącza z benzyny na LPG, czy zimny silnik pracuje stabilnie, czy obroty nie skaczą, czy po przełączeniu na LPG silnik nie zdycha, nie muli, obroty czy nie skaczą. Sprawdź grubości przewodów, książkę serwisową, jak często był robiony przegląd instalacji, wymieniane filtry itd. Atest butli jest na 10lat chyba, więc sprawdz ile tego atestu zostało. Sprawdź ciśnienie sprężania w komorach spalania. LPG wypala zawory, więc mocno obniżone ciśnienie sprężania może świadczyć o konieczności zainteresowania się kapitalką silnika. Sprawdź stan wydechu. Siarka w spalinach powoduje szybsze zużywanie się elementów wydechu- a ten też kosztuje. Sprawdź gazy wylotowe na benzynie i na LPG, ale nie dla norm ogólnych tylko dla tego modelu auta, z tym silnikiem. Ile kkm właściciel zrobił na LPG. Po 50-70kkm reduktor może nadawać się powoli do wymiany (300-600zł + robota). Sprawdź stan filtra gazu- jego stan może świadczyć o miejscach gdzie auto było tankowane. Oczywiście sprawdź szczelność instalacji. Sprawdź opinie nt. druciarza który ją założył. Spisz model reduktora, wtrysków, wielozaworu i innych newralgicznych elementów instalacji o których mowa w temacie i sprawdź co to jest i do jakiego typu instalacji. Podczas jazdy poprzełączaj sobie między zasilaniem benzynowym i LPG, sprawdz czy są duże różnice w mocy i momencie obr.- jeżeli różnica jest wyraźna to albo jest jakaś kicha, alby instalacja jest wysterowana bardzo ekonomicznie. Sprawdź jak auto jeździ na benzynie, czy równo, czy nie dymi itd. Sprawdź jak właściciel jeździ na zimnym silniku- jak się popisuje, a silnik ma 30stC, to troche lipa.
Wszystko notuj, bo jak nie wiesz czy coś jest dobre czy złe, to później sprawdzisz w necie, albo kolega mechanik Ci powie. Wiele z tych badań zrobią jedynie stacje diagnostyczne, albo DOBRZY mechanicy. Taki co poluka, postuka, pomlaszcze niczego ciekawego nie znajdzie.
Pozdro.
nie bylo 180tek w 97r :)
No to szukaj dalej kolego :)
Jak coś moja smerfeta będzie do oddania za niecały rok mam nadzieje :)
Drodzy koledzy mam pytanko, kupilem a3 2000R. 180tke
i okazalo sie ze n75 ma do wymiany, wywalilem zawor i auto bez zaworu na odpietych weżach smiga az milo, roznica ogromna, jednak jest problem na LPG
chodzi o to ze jak przyspieszam gwałtownie i mam juz powyzej 4tys czasem 5tys obr auto zaczyna szarpać, i nie jedzie mussze puscic pedal i wcisnac na nowo, i wtedy jest ok ale do kolejnej zmiany biegow, czy to wina braku zaworu? i jak wsadze nowy bedzie ok? czy wina LPG bo nie wiem jak on jedzil wczesniej na LPG zamin go kupilem, czy moze parownik jest za słaby na 180tke? dodam ze na PB jest ok
witam.
panowie cos sie dzieje u mnie w 1.8t. chce zajrzec sam do instalacji. jaki cisnienie robocze powinien miec parownik acr01 czerwony? Pozyczylem sobie mape od uzytkownika kosmo
http://img407.imageshack.us/img407/1342/gazpo.jpg
czy tak powinna wygladac idealnie wystrojona instalacja?
nie, tutaj jest za ubogo, powinny równo na siebie nachodzić, wtedy jest ok.
teraz mam juz nowa mape ale juz na hanach http://www.a3-club.net/forum/attachm...8&d=1357757071
to było tylko po kalibracji i po jeżdzie i nic nie robione.i tylko góre musze opuścić bo za bogato z tego co słyszalem :)
Wiem, że temat instalacji BRC był tutaj wałkowany wielokrotnie, ale w związku z tym że mam sprawdzony fachowy warsztat który zajmuje się montażem tylko tych instalacji (zagazowałem tam swoje 2 wcześniejsze auta + kilka aut znajomych = zero większych problemów), mam pytanie czy taka konfiguracja podejdzie do 1.8T AUM:
BRC Sequent 24.11
- reduktor genius mb 1500
- wtryski żółte
- rurki fi8
Czy mimo wielu negatywnych opinii nt. tej instalacji, czy ktoś ma może taką konfigurację w swoim 1.8T?
Cześć!
Ja mam ten zestaw, ale wtryski mam chyba pomarańczowe jeżeli dobrze kojarzę.
Problemów generalnie brak, tylko chyba za wcześnie mi się przełącza, bo zaraz po przełączeniu z benzyny na gaz auto dostaje muła przy ruszaniu i często gaśnie.
Pozdro.
Jest duży spadek mocy/elastyczności przy tej instalacji? Jakie spalanie?
Lekki jest, ale prawie nieodczuwalny. Regulowali mi 2x żebym był zadowolony :)
Spalanie w mieście 10-12L/100km
W trasie 8L/100km jadąc spokojnie max 100kmh, na niemieckiej autostradzie jadąc cały czas 160-200kmh wyszło mi koło 14L/100km jeżeli dobrze pamiętam.
Instalacje mam już od 30tyś km i na razie jest bezawaryjnie.
podjedź do chłopaków do Warsztatowni na Boh. Monte Cassino jesli nie masz jeszcze tematu ogarniętego.
- - - Aktualizacja postu - - -
zależy jak patrzysz na spalanie - czy na litry czy na ilość pieniędzy, potrzebną do zatankowania.
w pierwszym przypadku, to podobnie jak wyżej średnio to 10/100km z klimą i jazdą na trasie 90-120.
Smerfeta była dziś hamowana i jeżeli interesuje kogoś różnica w mocy między benzyną a instalacją BRC to proszę bardzo:
benzyna: 146KM 209Nm
gaz: 133KM 199Nm
Wrzucajcie swoje wyniki z hamowni.
Zdaje się na specjalistów w tej dziedzinie. Lepszych czy gorszych- nie wiem.
dziwne bo u mnie tez przed poprawka programu bylo wiecej na gazie niz benzynie
pamietam ze napewno km wiecej bo 228 na lpg i na pb 203 ale nm tez chyba
to ja czegoś tu nie kumam. jak na LPG może być więcej KM i Nm skoro jest ciągle mowa o spadku mocy i faktycznie spadek mocy mniejszy czy większy ale jest.
Ja tez tak czasem slyszalem ale coraz czesciej ludzie sie przekonuja ze jest inaczej i ktos kto sie zna to mowi ze moze byc na lpg wiecej. Przyjal sie poprostu taki stereotyp ze gaz jest bardzo zly i zeby trzymac sie jak najdalej od niego. Na starych instalacjach moze i tak bylo ale mysle ze teraz sa instalacje o wiele lepsze. Nawet Panowie u ktorych robilem remap nie wierzyli ze na gazie nie moze byc wiecej dopoki nie zrobili pomiarow :)
tu masz mój wynik MOC: PB 161.7KM 232Nm i LPG 153.6 230Nm LPG od 5200obr min niedomagalo ale juz jest poprawione tylko musze sie na rolki wybrac
http://www.a3-club.net/forum/showthr...KM-232Nm/page2
Hmmm na takie różnice składa się kilka rzeczy...gówniane paliwo, stan pompy, wtrysków itd. No i gaz ma większą ilość okatnów niż benzyna i lepiej się spala :)
"w tym poście były moje bzdury" :)
Akurat palnąłeś WIELKĄ BZDURE :)
Musiałem napisać bo jeszcze ktoś by przeczytał i uwierzył że tak jest.
LPG ma wiecej oktanow 100-107 przez co spala sie wolniej. Jednak poprzez odpowiednią modyfikacje progamu sterujacego silnikiem (dobry chip, z mapami pod lpg) moc na gazie moze byc wieksza niz na benzynie tyle w temacie.
Aha i tak , jesli mamy seryjne auto , to moc na pb i lpg bedzie porownywalna, przy idealnie wystrojonych gratach bedzie taka sama, a że o dobrych stroicieli w polsce ciezko to na gazie wychodzi zazwyczaj te kilka koni mniej w stosunku do lpg - dla 98% ludzi auto bedzie jechalo tak samo na lpg jak i pb
No to pytanie gdzie w Szczecinie znajdę kogoś, kto to wystroi odpowiednio...
Co sądzicie o instalacji silniku KME ze sterownikiem NEVO, wtryski Hana, reduktor KME Silver lub Gold. Mam silnik 1,8T AGU zaproponowano mi to za 2,5tyś, butla w koło i wlew przy wlewie paliwa. Zależy mi na dobrej jakości instalacji a zarazem popularnej żeby nie było problemów z serwisem. Słyszałem dobre opinie o Stagu + Hana. Niedawno w Dobczycach u pewnego gazownika dowiedziałem się że komputer nie ma większego znaczenia i że liczą się dobre wtryski ->Hana odpowiednio wydajny reduktor, a najlepiej na wysokich obrotach dodać niewielką dawkę benzyny. Co Wy na to?