a jezeli bedzie go brakowało to sprezarka tez sie nie właczy?
Printable View
a jezeli bedzie go brakowało to sprezarka tez sie nie właczy?
On ma jakieś powiązanie z czujnikiem F129 ( czujnik ciśnienia w układzie czynnika chłodzącego klimatyzacji). Jeśli dostanie od niego sygnał ,że ciśnienie jest za duże to włącza drugi bieg wentylatorom. Ja ekspertem od tego nie jestem ,ale wg mnie jest to jeden z elementów wykonawczych klimatyzacji , więc może masz jakieś błędy ?
W ogóle jeśli tego sterownika nie ma to jakim cudem Ci sie wentylatory załączają...
EDIT:
Przed chwilą znalazłem funkcję J293:
Function:
‒ Switches radiator fans -V7 to 1st and 2nd speed
‒ Actuates AC magnetic clutch -N25
Więc wszystko jasne , to on załącza też sprzęgło sprężarki.
własnie wentylatory tez mi sie nie załaczaja. A do mojego silnika jest taki sam ten przekaznik tzn. numer: J293?
To są nazwy różnych elementów, tak jak N75 , G62 itp. Wiec na pewno jest kilka rodzai J293.
no spoko tylko ze mi np klima dzialala ok teraz niedawno padlo ale to moze byc spowodowane brakiem gazu??
jezeli cisnienie bedzie za male to nie właczy sie sprezarka
wejdz sobie w klimatroniku w tryb serwisowy i zobacz jaki jest blad. jak to zrobic: przy załączonej klimie i silniku naciśnij równocześnie strzałkę do góry i obieg zamknięty (przycisk z autkiem) klimatronik mocniej zaświeci, pokaże sie 1 duża wciśnij znów autko i pojawi sie błąd. 0 oznacza że nie ma błędu, inne cyfry oznaczają błąd. lista błędów jest na forum - poszukaj. większość rzeczy da sie w ten sposób wyłapać. ja miałem za mało gazu i szybko do tego doszedłem.
Sprawdzalem i blad 22.1 wiec pewnie brak gazu;)
Witam. Pytanko odnośnie klimy....czy tak jest w każdej ze klima jest zawsze ustawiona na 22 stopnie C. przy uruchamianiu silnika. Gdy ją przestawię na niższą lub wyższą temperaturę po wyciągnięciu kluczyka i ponownym uruchomieniu silnika znowu klima jest ustawiona na 22 stopnie, czy to jest standard czy u mnie tylko tak jest?
Troche dziwne ze zmienia sie ustawienie temp. U mnie zapamietuje.
U mnie rowniez zapamietuje ;)
dmuchawa dostosowuje się do różnicy pomiędzy temperaturą zadaną (na wyświetlaczu) a temperaturą w aucie. Im większa różnica, tym większe obroty. Jedyny wyjątek, to jak masz zimny silnik, a potrzeba podgrzać wnętrze - wtedy klima czeka aż silnik się podgrzeje i dopiero wtedy podnosi siłę nawiewu.
Drugi wyjątek to jak się wciśnie odparowanie szyby ;)
racja ;] jakoś przegapiłem
Witam,
Mam możliwość dokonania przeglądu klimy i napełnienia czynnika, jednak nie znamd max. wartości czynnika w (g) jaki mieści się do mojego samochodu A3 1.6 benz.
Jeśli ktoś ma może takie informacje to będe naprawde wdzięczny.
Dobra wszystko rozkrecilem, schowek wyjalem, wiatraczek z silnicziem tez. Teraz odgzybiaczem psikac na chlodnice ta malutka? Na kanaly? i jeszcze gdzie jest to miejsce gdzie sie zbiera woda?
pozdro :) know-how na dniach.
ps. bart a jak Tobie idzie?
ja dzisiaj rozmontowałem wszystko, pokleiłem silniczek ten co miałem spsuty... wkrótce pojawi się fotorelacja w warsztacie, z hintami co i jak odkręcać, jakie klucze itd... postaram sie jakoś w ciągu dnia to wrzucić, chociaż tu kiepsko z netem mam... jeszcze nie odgrzybiałem, bo chciałem tym razem spróbować czegoś innego - ozonu... ale do tego celu musiałem naprawić obieg zamknięty... mam nadzieje, że poxipol jak stwardnieje nie podda się i wszystko bedzie działać ;]
Witam - 2 tygodnie temu uszczelniłem i nabiłem klimę - przy okazji przegląd był. Mechanik u którego wymieniałem rozrząd zwrócił mi wczoraj uwagę ,że na przeowodach od klimy kapie mi olej. Pytanie brzmi - czy to kwestia samych przewodów czy coś ze sprężarką ( bo chyba tylko tam olej występujew tej instalacji)?
Mam takie pytanie. NIe działa mi klima ale jak wcisnę gwiazdkę to się włącza, obroty się podnoszą ale klima nie chłodzi... Nie mogę VAGiem podłączyć się do klimy ale z poziomu silnika wyświetliło mi że kompresor działa. Co może być przyczyną? Bo zastanawiam się czy jak pojadę do warsztatu to skończy się na nabiciu czy wymienianie kompresora :(
jerzu - klima działa TYLKO jak się świeci gwiazdka. Co do problemów z podłączeniem do klimy - niestety taki jej urok, spróbuj od kogoś kabelek pożyczyć, może zadziała. Sprawdź też kody błędów na klimatroniku, na kanale 1 (jak przełączyć klimatronik w tryb diagnostyczny znajdziesz na forum, tabele błędów też. nawiew na górę i recyrkulacje wciskasz jednocześnie) - powinien powiedzieć nie mniej niż VAG.
u mnie świeci się gwiazdka, jak ją włączam to silnik podnosi obroty tak jakby kompresor ruszyl a i tak nie chłodzi :(
A wentylatory Ci chodza?
ja miałem dokładnie to samo, okazało się że jest za mało czynnika
Jerzu kiedy nabijałeś klimę?
U mnie była podobna sytuacja - nie chłodziło i leciał ciepły nawiew. W serwisie okazało się że klimatyzacja była nieszczelna. Najpierw ją uszczelnili , potem nabili - do tego sprawdzali coś z parownikiem ale okazało się ok. Po nabiciu klima chłodzi extra. Pozostaje tylko mi sprawdzić czy to faktycznie olej z niej kapie- na szczęście serwis dawał gwarancję więc mam nadzieję , że obejdzie się bez większych wydatków. Pozdro.
jeszcze ne nabiłem klimy :) Wolę się spytać i przygotować na koszty. Mam swój sprawdzony warsztat więc umówię się z nimi na czwartek i napiszę co się stało :)
Dodano:
o 15 jadę nabić i będę wiedział co się dzieje :)
i wróciłem mam do wymiany kompresor... Koszt wymiany kompresora, filtra kabinowego, osusaszacza i napełnienie ok 1500 :(
za 1500 to ja ci caly uklad klimatyzacji zalatwie...
kup sobie kompresor uzywany, ew po regeneracji za 400zl, filtr za 50 i napelnienie 150
przelozenie sprezarki gora 50zl
nowa 1200
http://allegro.pl/item367020140_komp...azja_nowy.html takie coś?
u nich za przełożenie chcą 150
no np.
tylko moze poszukaj na uzywanych czesciach na miescie, zebys to widzial i wiedzial od kogo kupujesz
lodz przeciez to zaglebie handlarzy "rozbieranymi" autami, wiec nie powinno byc problemu
Audi A3 z 2000r (czyli stary panel klimatronika)
po przejechaniu około 5km, zatrzymałem się do sklepu, klimatyzacja działała jak najbardziej.
Odpalam ponownie silnik, po paru sekundach działania, panel zgasł sam z siebie, żaden nawiew nie działa, dodatkowo nie pokazuje się temperatura na FIS'ie no i tak już zostało
Bezpiecznik nr.25 (klimatyzacja) w porządku.
Ma ktoś pomysł co to może być ? jak choć trochę samemu to zdiagnozować ??
Witam.Mam taki problem klima sie załacza ale raz leci zimne powietrze raz ciepłe.Dodam ze ostatnio byłem na napełnieniu i wymieniłem trzeci raz czujnik cisnienia w ciagu ostatnich paru miesiecy.Miał ktos podobny problem?
Na pewno nie zaszkodzi zvagowac furki. Zobaczysz czy cos pokaze.
Sprawdz jeszcze bezpieczniki 3, 5, 15 25jest od wentylatora klimatyzacji nie od klimatronica :)
no i "5" spalona była wsadziłem inny 5A zamiast 7,5A i odrazu poszedł, także raczej tam coś nie tak jest, tym samym mam spaloną i "3" :) jutro uzupełnie braki, ale pewnie i tak do serwisu jakiegoś trzeba podjechać, bo nie powinien raczej normalnie palić nie aż tak dużo mniejszego bezpiecznika.
oj moze moze :)
mi palił bezpieczniki od świateł miałem zwykłe juz nie pamiętam chyba 10 a miałem ksenoeny :) i jarały sie co chwile wkońcu za poradą forumowiczów wstawiłem większe :) i był spsokuj :)
Grzechu, tylko ,że Ty zmieniałeś jakby odbiornik tego bezpiecznika.(xenon ma wyższy prąd startowy stąd bezpiecznik 10A się po jakimś czasie przepalał). A tu raczej dołożenia źródła nie było. Można spróbować wsadzić o jedną wartość większą ,ale bez przesady, bo możemy spowodować jakiś drobny pożar... Bezpiecznik nie zadziała mimo zwarcia.
Witam!
Więc tak , trasa Kraków - Zamość w mniej wiecej połowie usłyszałem dziwne odgłosy ,wiec sie zatrzymałem ,telepotał sie wentylator ,tylko na właczonej klimie ,jak delikatnie dodałęm gazu (przez linkę) to coraz bardziej było słychac taki odgłos. przyjechałem bez klimy. wziołem wolne ,pojechałem do mechanika ,mowie ,ze to pewnie odwaznik.. ale poogladalismy i wogole i mowi ,ze to sprezarka łożysko ,ok pojechalem do serwisu klimatyzacji (okazalo sie lodowek ,ale mniejsza z tym) chce mu pokazac jak wyglada sytuacja ,a tu nagle wszystko wraca do normy. i teraz jaka finalizacja ,chłodzi troche jak sie jedzie szybciej ,na postoju wogole ,słychac pstryk zalancza sie ,wentylatory rowniez , wczesniej jak sie to telepotalo to klima normalnie chodziła !
Zwagowałem więc błedy takie (nie moge sie doszukac czegokolwieg... ):
3841 Nie znany kod błędu
nie osiągnięta wartość adaptacji - dodawanie
3841 Nie znany kod błędu
3841 Nie znany kod błędu
3841 Nie znany kod błędu
3855 Nie znany kod błędu
271 Patrz Grupa diagnostyczna 01
502 Nie znany kod błędu
3841 Nie znany kod błędu
3855 Nie znany kod błędu
po skasowaniu błedy :
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
sygnał zwarty do plusa
3855 Nie znany kod błędu
Pomocy ,bo nie znam nawet serwisu tutaj ,a nie chce dac się zrobić w balona... na poczatku myśl była na łożysko ,ale teraz to już nic nie rozumiem ...
Witam, od pewnego czasu miałem problem z niedziałającą klimą, mianowicie zapalił się guzik ECON i nie działały wentylatory, odwiedziłem dziś w warszawie warsztat gdzie zrobili mi:
- spr. szczelności układu klimatyzacji
- przegląd układu klimatyzacji
- czynnik r 134 a
Okazało się, że spalił się bezpiecznik. Został wymieniony na nowy i wszystko chodziło jak należy przez ... 15 minut i znowu to samo, wróciłem do warsztatu i ponownie wymienili mi bezpiecznik. Jak na razie chodzi, ale prawdopodobnie gdzieś następuje zwarcie i sytuacja się powtórzy. Czy wie ktoś jaka może być przyczyna i gdzie szukać tej usterki?
Pozwolę sobie na odrobinę ignorancji i zapytam, czy nie ma ktoś przypadkiem zdjęcia komory, na którym dałoby się zaznaczyć to ujście ze skraplacza?
Jest tam taka klapka na ścianie grodziowej, ale nie otwiera się łatwo, a nie chcę niepotrzebnie niczego uszkodzić...
Z góry dzięki :)
Na zdjęciu zaznaczone zielonymi kółeczkami jak wygląda wycięcie na wygłuszeniu grodzi:
http://img209.imageshack.us/img209/7641/dsc02180ie1.jpg
(Zdjęcie autorstwa MarkaB ,samochód bez głowicy silnika).
Pod wygłuszeniem w tym miejscu jest gumowa klapka , przez którą skropliny wydostają się na zewnątrz i spływają po karoserii pod samochód.
hehe jakoś znajomo ta fotka wygladała ;)
Koniec OT
właśnie dlatego nie lubię pisać w takich dużych tematach...
Dziękuję Ci MiG25, dokładnie o tą klapkę mi chodziło - tyle że jakoś niełatwo poddaje się próbom jej otwarcia i stąd też postanowiłem zapytać.
mtarnas, Twój problem jest chyba nieco bardziej skomplikowany, bo wątpię, żeby komuś udało się znaleźć zwarcie w instalacji Twojego auta siedząc przed ekranem monitora... Musisz chyba uderzyć do jakiegoś elektryka, który sprawdzi wszystko krok po kroku
Audi a3 2002r na postoju klima praktycznie nie chłodzi, dopiero przy prędkości powyżej 80km/h można poczuć chłodne powietrze. Co dziwne wentylatory chodzą poprawnie - przy wyłączeniu ECONO włączają się dwa wentylatory na raz. Klima była już napełniana kilka miesięcy temu. Co to może być?
PS
W przypadku usunięcia wiadomości proszę o podanie przyczyny usunięcia
Od jakich aut pasuję sprężarka? Wszystkie z silnikiem AGU czy jeszcze jakieś? I jakie lata ? :)
jerzu,we wszystkich A3 przedliftowych kompresor czynnika chłodzącego jest taki sam (obojętne czy diesel ,czy benzyna) o numerze 1J0 820 803 K lub wcześniejsze wersje 1J0 820 805.
Natomiast jeśli się trafi 1J0 820 803 B to jest ona tylko do benzyny.
a od innych z grupy Vag będzie pasować czy tylko a3?