od razu dementuję, żeby ktoś nie zajmował linii tel. w ASO ludziom potrzebującym :mrgreen:
Ale ja nie wspominałem nic o głównej przyczynie awarii, a tylko ze moze ta usterka miec jakieś powiązanie z pekajacymi głowicami.
ktoś wyżej pisał, ze po wymianie głowicy na nową, ta juz nie pęka.czy to znaczy ze te wymieniane różnią się od tych montowanych na taśmie produkcyjnej? Może po prostu te nowe też pekna ale po przejechaniu tych 150-200kkm ;>
Wielokrotnie bylo powtarzane:
- nowe, oryginalne nadal pekaja, nowsze wersje rzadziej
- nie slyszelismy o przypadku pekniecia glowicy AMC
Ja mam niestety BKD i mam nieszczelną głowicę,spala coraz więcej tego płynu,teraz mam dylemat,albo sprzedać auto po zaniżonej cenie jako do remontu albo kupić hiszpańską głowicę AMC założyć i śmigać dalej.Dobija mnie tylko fakt że już raz silnik był robiony przez to że nastąpiło zerwanie szpilki na rolce napinacza,szkoda gadać... :(
opuścisz te kilka tysięcy i sprzedasz albo dołożysz kilka i wiesz co masz. Nie wiesz co kupisz. Warto przemyśleć.
Ja swojego BKD zrobiłem i przez ~kilkanaście tysięcy jest spokój.
Miro i Czarek pisali - nikt nie słyszał o pęknięciu głowicy AMC, więc raczej warto zrobić.
a jaką masz teraz głowicę ? kupiłeś kompletną czy nie uzbrojoną ? i w jakiej cenie?
AMC nieuzbrojona, składałem na najlepszych gratach i zrobiłem całą górę.
a jak to cenowo wyglądało ? ile poszło na części,szlif itd.?
Ja wymieniałem głowice na AMC wszytskie czesci nowe zaplaciłem niecałe 4 tys
koledzy a BKD ma coś wspólnego z BLS z VW Golfa V ? ;) ?
BLS to silnik 1.9 wiec co moze miec wspolnego
ja bym wszystkich części nie wymieniał bo jak wcześniej wspomniałem nastąpiło u mnie zerwanie szpilki na rolce napinacza więc takie rzeczy jak śruby głowicy,zawory,dźwignie,popychacze były wymieniane na nowe,głowica była splanowana... a no właśnie mam pytanie,jeśli się splanuje głowicę to chyba jednocześnie sprawdzana jest jej szczelność ? dobry mechanik nie powinien chyba zakładać z powrotem pękniętej głowicy? chyba że na moje życzenie... jak to panowie wygląda wg was ? ? ?
Ja miałem kiedyś BKD samochód z 2004roku 150000km miał przy sprzedaży od nowości w rodzinie z głowicą mi się upiekło ale przy 112000km wymieniane miał sprzęgło z kołem dwumasowym i przy 120000km pompowtryskiwacz na 4cyl. Poza tym obyło się bez większych niespodzianek.
djcoolpro to jest temat opinie , a nie dyskusja czy mechanik zaklada ponownie peknieta. Sa tematy w ktorych padly odpowiedzi ile co kosztuje , czasami wystarczy poswiecic 5 minut na szukanie a nie robienie smietnika gdzie opadnie .
Panowie, nie orientuje sie w tych oznaczeniach 2-litrowek i nie wiem ktore ,w jakich klatach byly wypuszczane. Internet przekopuje od tygodnia i dalej nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie informacji, stad moje pytanie, ktore moze niektorych zirytowac - z gory przepraszam. A wiec, czy chcac kupic A3 8P z poczatku produkcji 2003-2007 z silnikiem 2.0 TDI i nie wazne 8v czy 16v to czysta loteria zwiazana z pekaniem glowic? Czy to prawie pewne ze predzej czy pozniej w kazdym z tych silnikow dojdzie do awarii?? I chodzi mi tu tylko i wylacznie o glowice.
Zapoznaj sie z tym tematem.
a później jeszcze ten Ci się przyda: http://www.a3-club.net/forum/showthr...66#post1107166
Glowice to problem silnikow 16V. Bylo klepane kilkadziesiat razy.
Oznaczenia silnikow i ich dane:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...994#post867994
Ps. Liczba zaworow= Liczba zaworow na cylinder x ilosc cylindrow.
Malo sie o tym mowi ale nalezy pamietac ze pierwsze silniki CR tez nie byly pozbawione wad.
Najwiekszym problem to "slabo" rozwiazany naped pompy oleju (budowa jak we wzdluznych silnikach), ponownie zastosowano imbusik/zabierak z nieodpowiedniego materialu o nieodpowiedniej dlugosci.
Do 19.10.2009 montowano zabierak 77mm, Po 19.10.2009 montowano zabierak 100mm oraz dodatkowo wzmocniono jego "twardosc".
Od 01.12.2010 zaczeto sprzedawac poprawiony krotki zabierak (03G-115-281-F) ktory rowniez jest wzmocniony oraz dodatkowo pozbawiony dziurek po obu stronach ktore mialy za zadanie ulatwic demontaz.
Skutkow takiej awarii raczej nie trzeba tlumaczyc. Oprocz tego zdarzaja sie (glownie mozna o tym poczytac na niemieckich/amerykanskich forach) padajace pompy wysokiego cisniena, lub tez siejace opilkami.
Wykonałem naprawę pękniętej głowicy w silniku BKD GOLF V 2003 265.000 KM auto przejechało 10.000 KM w ciągu pół roku i nie ma żadnych problemów. Koszt naprawy nie przekroczył 3000 zł. Można na siłę wydać mniej lub więcej pieniędzy - polecam fachową diagnozę/naprawę i zdrowy rozsądek. Dbajcie o sprawny układ chłodzenia oraz prawidłową pracę wtryskiwaczy a będziecie zadowoleni z BKD.
Witam.
W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić A3 8P 2.0 z rocznika 2003-2004.
Przeczytałem cały wątek i wynika z niego, że wszystkie pozostałe części prócz głowicy psują się równie często jak w silniku 1.9TDI.
Mam jednak jeszcze 2 pytania - kupując auto z 2003-2004 roku będzie ono miało przebieg raczej w okolicy 200kkm. W takim wypadku jest duża szansa, że ta głowica została już wymieniona?
Druga sprawa - jak wygląda sytuacja z napędem pompy oleju?
Ach i jeszcze jedno - nie mogę się doszukać informacji o tym w jakich latach produkowane były różne wersje silnika 2.0 (BKD, BMN, BMM itp..). Mógłby ktoś wyjaśnić lub podać linka jeśli przeoczyłem tą informacje.
Pozdrawiam.
nie wierze w to ze czytales ten temat
1. gdybys czytal, to bys wiedzial ze usterka i wymiana glowicy nie zalezy od przebiegu
- wyczytalbys tez ze to ze pekla raz i zostala wymieniona na nowa, nie oznacza ze ta rowniez nie peknie
- tym bardziej jesli chodzi o glowice w BKD do modelu 2006
- jedynymi pewnymi glowicami sa zamienniki firmy AMC ( ale to tez pozyjemy, zobaczymy )
2. jesli masz zamiar kupic auto z rocznika 2003-2004 w gre wchodzi tylko i wylacznie BKD ( lub blizniaczy AZV )
inny temat, jeden w wielu :
http://www.a3-club.net/forum/showthr...86#post1309186
Tak wiem, przeczytanie tego tematu graniczy z cudem, ale postanowiłem, że wolę się zapoznać przed wydaniem sporej ilości siana na pierwsze auto. ;)
Przeczytałem na raty, ale w całości. Stąd być może coś mi uciekło.
Wiem, widziałem posty, w których ludzie pisali, że pękła im więcej niż raz. Chodziło mi raczej o to czy zdarzają się modele, w których głowica przy przejechanych ponad 200k km nie pękła ani razu. Pytanie wynikło stąd, że dopytywałem kilka osób sprzedających A3 z tym silnikiem i żadna z nich nie miała oczywiście żadnego problemu z głowicą ;)
Z resztą jak głowica pęknie kilka razy w niedługim czasie to jesteśmy niezłymi pechowcami :D
To kup albo CR 2.0 TDI albo 1.9 TDI i po krzyku
Sent from my iPhone using Tapatalk
2.0 CR tez nie sa bezawaryjne.
praktycznie każde silniki są awaryjne i maja swoje problemy ale 2,0CR ma ich najmniej, oczywiscie jak się o niego dba.
Wiem, ze OT, ale mialem sporo 1.9 TDI w roznych modelach OOOO i wszystkie bezawaryjne. CR 2.0 TDI tez sie ladnie sprawuje - nie narzekam
Sent from my iPhone using Tapatalk
a na dłuższą to u mnie przypiekło łopatki w turbinie :mrgreen:
Ta pani pomoze ;)
Załącznik 12992
napisałem to w taki sposób abyś zrozumiał, że to pytanie było w stylu:
"koło mam mocowane na 5 śrub ale wkręcę tylko jedną i trochę ją poluzuję - za ile mi odpadnie koło?"
A ja zapytałem o to ile TY przejechałeś na pękniętej, a nie ile ja mogę przejechać i mi padnie ;) Nevermind.
Nie mam zamiaru jeździć z pękniętą głowicą więc jeśli będę kupował 2.0 BKD i zauważe objawy peknięcia to będe negocjował cenę :D
Albo po prostu zdecyduje się na silnik 1.9 105PS.
W jaki sposob chcesz to zdiagnizowac przy kupnie? nim zauwazysz ze ubywa plyn moze minac 2 tys km
sebad, a skąd mam wiedzieć kiedy pękła?
biały dym to też wilgoć. Różnie można to interpretować.
Po zakupie samochodu zmieniałem rozrząd, pompę, płyn.
Pierwsza dolewka bo myślałem, że wciąga po wymianie.
Później nic się nie działo przez kilka tysięcy.
Później pierwsza setka, później druga i poszło. Doszedłem do litra na tysiąc kilometrów.
Umówmy się, że przejeździłem około 10 000 od pierwszej dolewki i robiłem głowicę.
Nawet tester moze nic nie pokazac , a plyn i tak moze ubywac.Mozna na prawde zle trafic i bedzie tak jak napisal Enten.Nie ma 100% sposobu na zdiagnozowanie
Ja mam 2005 i 230 kkm. Jezdze od 140kkm, pierwszy w Pl. Z glowica nie mialem problemow. W ksiazce z niemiec tez wzmianki nie ma na ten temat wiec sam widzisz ze nie wszystkie pekaly. Uwazam ze BKD jest dobrym silnikiem. Ja nie mam z nim problemow. Przebieg to zawsze zagadka no chyba ze masz na niego papiery i potwirdzony VIN w serwisie. Kupuj i sie nie przejmuj. Moim zdaniem silnik 2.0 w A3 nie jest zly.
Siemka,
mam do Was pytanie, co może być powodem, gdy silnik 2.0 TDI 140PS nie odpala od strzała? Rozrząd był wymieniany jakies 5k temu, bynajmniej w teroii. Pokreci ze trzy razy i jest ok, chodzi równo, obroty jednostajne, ciągnie też elegancko. U moim TDI odpala od strzała, a tutaj jest jakiś problem. 2005rok.
Edit;
Myślę jednak że doczytałem w wątku, że jest to swego rodzaju reguła w tych silnikach. Zdiwiony byłem, i trochę się tego zachowania obawiam :)
Podjedz do jakiegoś magika (ecuproject we wrocławiu masz), i ci to softem ogarną.
To że nie ma w książce to nie znaczy że nie pękła. Mam w moim podobny przebieg i brak wpisów o naprawie głowicy. Jednak telefonicznie niemiecki serwis w którym była serwisowana poinformował mnie że głowica była robiona w 2009r. Przebieg ok 150 000km.
W sumie ja też nie narzekam, ale mam dopiero od roku.
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum, a konto założyłem z tego powodu ze w grudniu planuje kupić a3(8p) z 2003, lub 2004 roku
ponieważ na nowszy model mnie nie stać. Przeryłem całe wasze wypowiedzi na temat silników 2.0TDI [140p] i z mojej strony pada bardzo ważne pytanie:
a mianowicie co sądzicie o tym typie silnika? Czy naprawdę jest tak że pękają głowice, oraz padają pompowtryski oraz turbina ? Chciałbym uzyskać konkretna odpowiedź
od posiadacza tego modelu, bo przeraziłem się czytaniem co z tymi jednostkami się dzieje.. Wiem, że temat już był wstawiony ale nie chcę się sparzyć na kupnie swojego pierwszego auta, a co dopiero kupić i tkać siano w naprawy.
Jeśli znajdzie się odpowiednia osoba, prosiłbym żeby napisała na co mam zwrócić uwagę przy kupnie, o co pytać, i jak podejść sprzedającego żeby nie wcisnał mi wraku.
Z góry dziękuje, xbamx, pozdrawiam .