Jeśli chodzi o aku, do wszystkich moich aut i nie tylko kupuje centry futura...
Printable View
Jeśli chodzi o aku, do wszystkich moich aut i nie tylko kupuje centry futura...
joleczka
Absolutnie nie miałem nawet jednego problemu. Jeden z nich jeździ u teścia w aucie już 5ty rok ( 1.8 tdci ) i wszystko elegancko gra. Myślę że problemy mogą się pojawić gdy zamontujemy nieodpowiedni aku do danego auta/wyposażenia. Najgorsze jest to że po forach jest bardzo dużo różnych przedstawicieli różnych firm/sklepów które próbują się reklamować i wypisują że coś jest fajne a coś nie. Dotyczy to chyba już prawie wszystkich części ( chińskie turbiny, intercoolery, klocki, felgi, oleje, itp...)
Trochę ludzi pyta mnie prywatnie, tak więc podzielę się swoimi sugestiami i wyborem. Zakupiłem VARTE 60Ah 540A Blue (nr katalogowy B560408054). Póki co jestem bardzo zadowolony, wystarcza w zupełności. Ponadto sprawdzając poprzedni aku jaki miałem w aucie, dotarłem do info z etki, że był produkowany do 2008 roku, tak więc wysłużył się co najmniej 6 lat. To mówi samo za siebie.
Coś w tym jest na pewno tylko zależy jak duża ta różnica jest. A poza tym kiedyś Centra to była klasa wśród aku więc skoro ma 5 lat.. ale nie chcę spekulować.
A mam małe pytanie techniczne. Gdy montowałam nowy aku najpierw podpięłam minusa, a potem przy podłączeniu plusa zaiskrzyło. Wydaje mi się, że to nie powinno mieć miejsca. To chyba znaczy że coś mi trochę pradu zżera. Elektromechanik to wykryje swoimi cudownymi przyrządami czy lepiej samemu szukać?
Pozdr
joleczka w większości aut przy pierwszym podłączeniu klema zaiskrzy. Nie masz się czym przejmować. Pobór jest większy w momencie podłączania, a po chwili spada. Zaiskrzyć może nawet jak masz drzwi otwarte i lampka w środku się w tym momencie zapali, radio też coś tam sobie sprawdza itp.
Aha czyli nie panikować. Okok. Dzięki.
Pozdr
Mialem centre future w klekocie u siebie i 3lata potrzymala i poszla na szrot. Teraz mam bosch s5 85ah i alternator 220A od 3.0 tdi i od 1.5 roku nic sie nie dzieje a car audio troszke pobiera mocy u mnie i czasem pogram bez odpalania i jest ok. Bosch wedlug mnie lepszy od centry
Moze i lepszy,ja zowu na centre future nie narzekam jezdziu u mnie juz 6 rok i jest ok...
U mnie 2.0TDI centra plus CB740 74Ah dwie zimy odpalała na mrozach bez żadnego ładowania, po trzech latach musiałem ją doładować prostownikiem i nawet po naladowaniu widze ze jest słabsza. Może siadła szybciej z powodu ekstremalnej eksploatacji. Pierwsze 18 miesiecy miala mieszane trasy (długie/kótkie), kolejne 18 miesiecy tylko bardzo krótkie codzienne trasy. Jeszcze jakis czas posłuży, jeśli będę częściej ładować prostownikiem. Następny kupię prawdopodobnie Futura 77 Ah, albo droższy YUASA YBX5096 80AH 760A.