Uważam, że wszystko jest ok :)
Nawet w instrukcji VAG masz: 90stopni na zegarach=80stopni płyn chłodzący.
Pozdr.
Eryk
Printable View
wydaje mi się że to normalne, dużo osób mówi że nie dociąga im silnik do 90 st. Mi osobiście nawet po przejechaniu 350 km miał temperaturę poniżej 90.
nie wiem jak powinno się traktować tdi "prawidłowo", ja trzymam się 2-3 tys. obrotów i wtedy mam najbardziej optymalne spalanie.
a ja znalazlem moj problem...
wczesniej auto bylo idealnie wszystko, a okazalo sie ze wlaczyla mi sie kontrolka minimum oleju i okazalo sie ze mialem ubytek 2litry... nie wiem ile jezdzilem na braku oleju, bo ani kontrolka cisnienia ani ta minimum nie palila sie, a malo kto zaglada do silnika... ale jak uzupelnilem ten olej 3 km i auto ma 90 stopni:) moze komus pomoze moje doswiadczenie ze za malo oleju powoduje niska temperature na desce...
a ja mam nadzieje ze ta nauka nie bedzie mnie kosztowac mojego silnika i turbo....
ps jest w okolicach bb ktos kto ma 1.9 tdi 101km? chcialbym posluchac jak chodzi turbinka w innym tdi, czy przypadekiem ten brak oleju mojej nie dobil...
U mnie poprzednie nie gwizdało, a teraz mam taki ciekawy efekt.. i nie jest to nieszczelność ;)
Wpadnij na spot do BB to posłuchasz.
M.
Witam nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu dlatego pisze tutaj... Tak więc podczas gdy auto jest zimne wszystko działa ładnie pięknie lecz gdy sie zagrzeje do 90st. staje się słabsze i po wciśnięciu pedału sprzęgła obroty wzrastają o jakieś 300 i spadają czytałem coś o czujniku sprzęgła lecz dzieje mi się tak tylko gdy auto jest ciepłe (tzn.90st) oraz po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają jakby wolniej na ciepłym silniku niż na zimnym proszę o pomoc gdyż nie jestem jakimś specem w sprawach mechaniki :( dodam jeszcze że na vagu błędów brak.
Mam to samo w ahf, tylko ze ja miałem zmieniane mapy bo ciężko palił na gorącym i może to być powodem nie łapania 90st, mam nowy czujnik oryginalny tylko muszę podmienić i sprawdzę to jeszcze
Jak sprawdzisz to daj znać czy pomogło:)
powinien osiągać 90st. Miałem tak samo. Wymieniłem termostat (50zł) i jest ok. Niedogrzany silnik więcej pali, najbardziej uciążliwe jest to zimą.
Też muszę się "przestawić w poprzek" żeby złapać 90 stopni ale moje TDI 1.9 90KM je łapie ...
Zapytam się jaki termostat polecacie ?