Nie wiem czy kogos to interesuje ale... Yokohama S.DRIVE AS01 włos się jeży przy zakrętach pewna sportowa opona... POLECAM :)
Printable View
Nie wiem czy kogos to interesuje ale... Yokohama S.DRIVE AS01 włos się jeży przy zakrętach pewna sportowa opona... POLECAM :)
Panowie, jeżeli kogoś to interesuje, to ja kupiłem niedrogą oponkę i za tą kasę naprawdę bardzo dobrze się sprawuje, jeżeli chodzi o np trzymanie boczne i sztywność. Na wodzie też nie najgorzej. Zapłaciłem 172 PLN w standardowym rozmiarze 195/65 R15. Polecam.
Kumho KH31 ECSTA HM 195/65R15 91 H
http://www.salon-opon.com/storage/opony/1027.jpg
męcze ciągle Lukass na privie, wiec teraz dam mu spokój i zapytam się na szerszym forum, Panowie, z tych trzech, ktore brac?:
1) Goodyear Efficientgrip FP rozmiar 205/55R16 91W (cena 1136 zł)
2) Goodyear Eagle F1 GS-D-3 rozmiar 205/55R16 91W (cena 1159 zł)
3) Goodyear Optigrip FP rozmiar 205/55R16 91V (cena 1100 zł)
nie jezdze szybko (agresywnie, bo szybko np na autostradzie to tak), zalezy mi na dobrym trzymaniu sie drogi na suchym jak i na mokrym, a glownie na malej scieralnosci i niskiej glosnosci.
Pytanie to ja mam tylko jedno, po co Ci opony o takim gigantycznym indeksie jak W?
http://www.oponeo.pl/gfx/Articles/in...osci_O6V-0.gif
Wg mnie wszystkie będą spoko, kwestia tylko żeby się Tobie podobały.
wiesz co, mi nie sa potrzebne opony o takim indeksie, tylko ci gdzie to kupuje maja takie wystawione :P ale i tak z tego co zauwazylem to Eagle F1 w tym rozmiarze 205/55 jest tylko 91W..
jak dla mnie to spokojnie mogloby byc V badz H.. ale sa takie na sprzedaz to chyba mi nie zaszkodzi, prawda?
i ponawiam pytanie, nikt nie poleci ktores z nich ??
91w to nacisk bodajze a nie indeks predkosci
91 to jest nośność, W to index prędkości.
Tak jak mówi James, Goodyear F1 Asymmetric to dobra opona za niezłą cenę.
Od dwóch tygodni mam założone te gumy i jak dotąd same zalety, szczególnie doceniłem je jak złapała mnie ostatnio solidna ulewa w trasie.
Pozdro
ale z tego co widze na serwisach sprzedajacych opony to nie ma takiej w rozmiarze R16.. 205/55, od 17" sie zaczynaja.
Żadna z tych 3 nie spełni wszystkich Twoich wymagań, a najgorszy wybór to F1. Z tych trzech to ewentualnie Optigrip (ale tylko ewentualnie). W ogóle parametr małego zuzycia vs dobre trzymanie to się nie da pogodzić - albo jedno, albo drugie - praw fizyki ne zmienisz ;)
Tak, jeżeli priorytetem jest przyczepność. Jeżeli opona ma się wolno zużywać to pozostaje Michelin Energy Saver, ale ekstra żywotność jest kosztem przyczepności na mokrym (choć dramatu nie ma), no i za 1200zł kompletu nie kupisz. Z tych Goodyearów co wymieniłeś to chyba najlepszy będzie optigrip - wolno się zuzywa i jest niezły na wodzie, ale... jak to GY często ząbkuje i przez specyficzną konstrukcję tego modelu (b. wysoki bieżnik - stąd dobry na wodzie i długa żywotność) przyczepność na suchym jest średnia (dość niestabilny w zachowaniu)
Ja zamówiłem opony Bridgestone POTENZA RE050A 205/55R16 91W. Zobaczymy, pojeździmy jak będzie się kleić.
http://www.salon-opon.com/storage/opony/704.jpg
Witam!
Tak jak w tytule tematu, planuje kupić nowe opony do auta, zastanawiam się nad wyborem opon Michelin PILOT SPORT CUP. Czy mógłby mi ktoś coś o nich napisać, poradzić? Jakieś opinie?
spoko opony ale rozwaz takze potenza RE50A
A potrzebujesz opon typu "competition" do normalnego auta ?
Ta opona bardzo dobrze trzyma na suchym - szczególnie dogrzana, ale to jest semi-slick i w zwiazku z tym:
-nie specjalnie trzyma na wodzie (koleiny kałuże)
-ma bardzo płytki bieżnik - nowa ma 5mm
-bardzo szybko sie zużywa - mocno musiałbys się starać żeby starczyła na więcej niż 10 tyś km.
Rozważ Michelin Pilot Sport 2 lub 3.
To wersja drogowa, nie "competition". 2ki są świetne, podejrzewam, że 3ki też.
Ja ci polecam KUMHO, ze względu na mieszankę. Chyba jedna z lepszych opon na jakiej jeździłem pod tym względem i tańsza będzie, bo rozumiem opony po sezonie do wymiany. Bardziej też na deszcz się nadaje niż ten Michelin. Jest to opona typu semi, nie prawie slick, z opcją, że się nie zabijesz na deszczu ;) i w miarę cicha.
http://www.salon-opon.com/storage/opony/1608.jpg
http://www.kumhotire.com/tire/tire_d...sp?prdt_id=207
http://img7.imageshack.us/img7/2554/tabela225wfn0.jpg
\\Jesli masz kase to sie wcale nie zastanawiaj i bierz YOKOHAMA Parada Spec-2 ja jezdze na nich juz 2 sezon i jestem strasznie z nich zadowolony i wiem jedno ze na pewno po tych oponach beda znowu takie same
Polecam Goodyear Eagle F1 w każdym rozmiarze, zwłaszcza 235/45/R17.
Obecnie śmigam na Bridgestone Turanza ER300 205/65/R15 i moim zdaniem są wystarczające dla zwykłego kierowcy ;D
Witajcie, czy opony w rozmiarze 205/50/17 beda ok do a3?
jeżeli chodzi o 17` to tylko polecam standard czyli 225 na 45 = komfort + wygląd na feldze
Ktoś jeździł może na oponkach Yokohama C Drive AC 02 ? Rozamiar 205/55/16. Co myślicie o tej oponce ?
Narazie celowałem w opony około 300zł. Nie mam w tym momencie więcej żeby wydać na komplet.
Mam pod uwagą jeszcze Yokohama Advan Sport ale narazie nie mam takiej gotówki...
Moim zdaniem są lepsze w tym rozmiarze:
Uniroyal Rainexpert - bardzo dobra i tania opony 245 PLN/szt
Kumho kh17 lub jakieś Ecsty np SPT - 245 PLN
Nokian H - http://www.salon-opon.com/opony/letn...6/_o18676.html
z droższych znajdziesz
Continental PREMIUMCONTACT 2 - za 270 PLN - dobra sprawdzona opona
lub
Pirelli P7 CINTURATO
ewentualnie
Hankook któryś
zależy co jeszcze potrzebujesz i czego oczekujesz od opony. ;) Pozdrawiam
Oczywiście zależy mi na dobrym klejeniu w zakrętach i na mokrej nawierzchni. Hamowanie też mogłoby być efektowne :rolleyes:
jaką oponę byście polecili w kategorii 225/40/18 ? zależy mi na powolnym ścieraniu :-)
Teraz mam Pirelli PZero Rosso i mają sporą wytrzymałość, ale jak wiadomo modeli ten koncert ma sporo... P7 lepsza? patrzyłem oczywiście też na Michelin Pilot Sport 3 (ale ta cena...) a może jeszcze coś innego, np. Uniroyal Rainsport 2 kusi niezłą ofertą (460zł/szt.), podobają mi się też Vredestein Sessanta (niewiele więcej)
Ja Ci tyle mogę powiedzieć, że Rainsporty są średnie niestety. Reszty nie znam.
to może Goodyear EFFICIENTGRIP 225/40 R18 92 W XL ? cena podobna...
a nie wolałbyś np:
PIRELLI P7 Cinturato 225/40R18 92Y lub PZero
albo Continental ContiSportContact 3 225/40R18 92Y
też koło 500 PLN za oponę, a chyba lepsiejsze odrobinę będą.
ewentualnie, jak chcesz zaryzykować to te: Kumho Ecsta LE KU39 225/40R18 92Y genialna mieszanka ale znikają dosyć szybko. Ja ma u siebie Kumho Ecsta HM i jestem mega zadowolony.
Tu masz ADAC w podobnym rozmiarze.
http://www.felgi-opony.com/images/me...st__w_ADAC.png
Tu jakiś inny test:
http://blog.agromax.pl/wp-content/up...tnich_2011.jpg
Auto Zeitung:
maks 300 pkt
Wyniki:
Pirelli P Zero / Punkty: 257 – zdecydowanie polecane
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 / Punkty: 252 – zdecydowanie polecane
Dunlop SP Sport Maxx TT / Punkty: 248 – zdecydowanie polecane
Hankook Ventus S1 evo / Punkty: 241 – zdecydowanie polecane
Michelin Pilot Sport 3 / Punkty: 237 – zdecydowanie polecane
Continental ContiSportContact 3 / Punkty: 235 – zdecydowanie polecane
Bridgestone Potenza S001 / Punkty: 234 – zdecydowanie polecane
Nokian Z G2 / Punkty: 232- zdecydowanie polecane
SportsControl Fulda / Punkty: 226
Sava intensa UHP / Punkty: 218
Vredestein Cento Ultrac / Punkty: 210
BF Goodrich g-Force Profiler / Punkty: 203
Nexen N8000 / Punkty: 201
Firestone Firehawk SZ 90 / Punkty: 174
tu masz jeszcze linka do innego testu:
http://www.sportauto-online.de/somme...t-3573421.html
Pamiętaj, że oni trochę pewnie się dogadują ale w miarę daje to pojęcie, że zależy kto jak co testuje i co komu bardziej odpowiada. Ja się trzymam Kumho od tej pory w letnich ;)
kup sobie YOKOHAMA PARADA Spec-2 nic wiecej nie napisze
maykii ja za 300 kupiłem contiSportContakt 2 zrobiłem już około 2 tys km, lubię jeździć szybko i on są stworzone do takiej jazdy, ciche i chyba nie znają granic zakrętów;) hehe na wodzie w koleinach szerokie rowy robią swoje a kierowca nie wie że pada deszcz
dodatkowo kilka razy ostro hamowałem przy dużych prędkościach i oponka czasem zapiszczała (może i dobrze bo mnie zauważyli inni kierowcy) ale abs praktycznie był bezużyteczny;)
wiem że znajdą sie osoby co powiedzą że mają lepsze opony lecz dla mnie continental jest klasa;) miałem wcześniej dunlopy sp01 i słabiej trzymały na koniec się wyząbkowały;(
Z dwojga wybranych ostatecznie faworytów czyli Pirelli PZero Rosso vs. Michelin Pilot Sport 3 zdecydowałem się na te drugie... zobaczymy jak będzie :-P
Mam pytanie zastanawiam się nad oponami, chciałbym jakoś w tym tyg. kupić ale jak zwykle są dylematy mam do wyboru:
1. Fulda CARAT PROGRESSO 195/65 R15 91 H - 180zł
2. Continental ContiPremiumContact 2 195/65 R15 91 H - 210zł
3. Uniroyal RainExpert 195/65 R15 91 H - 175 zł
4. Continental ContiEcoContact 3 195/65 R15 91 H - 215 zł
5. Goodyear DURAGRIP 195/65 R15 91 H - 200 zł
6. Fulda ECOCONTROL 195/65 R15 91 T -160 zł
co polecacie, ale tak z własnego doświadczenia. Bo opinie słyszałem że tę są dobre, to znam, nie ukrywam że cenna 40zł na oponie może nie jest i wielka, ale zawsze to 160 na wszystkich i można coś innego kupić do autka. Ale jak jakościowo są zdecydowanie lepsze to nie będę żałował.
Fuldy jakościowo dobre czy nie, niby kraj: niemcy i luty 2011
pamietaj ze od jakiegos czasu niektore koncerny sie połaczyły i maja te same fabryki ;) materiały rowniez z tego co czytałem :)
1. Goodyear, Dunlop, Fulda
2. Continental, Uniroyal
mój podział dotyczył producentów
conti z uniroyal
a fulda, dunlop to continental
teraz wiem o co chodzilo
W swoim aucie śmigan na Vredestein Ultrac Sessanta 225/45 i złego słowa nie mogę powiedzieć.
Ostatnio kupiłem do siostry a4 Uniroyal Rainexpert 195/65/r15 i stweirdzam że był to trafny wybór. Opony cichutkie, odprowadzanie wody również na plus, zobaczymy tylko jak z ich ścieralnością, ale to ocenimy po sezonie. Przy kupnie tych opon kierowałem się opiniami na różnych portalach i wszędzie miała wysokie noty
jakieś propozycje, bo wolałbym się jednak posiłkować waszymi opiniami niż sklepowymi czy rankingami tworzonymi na zlecenie firm. Ja dochodzę do wniosku jak normalnie jeździsz, czasem troszkę coś mocniej... to każda z opon się sprawdza. Tak na prawdę liczy się w głównej mierze jest wytrzymałość, by nie zmieniać za często:)
ja smigam na Bridgestone turanza er 300 i sobie chwale moze ktos tez sie na temat tych opon wypowie:) ja polecam te oponki
Panowie znacie opony HANKOOK Ventus Prime 2 K115?
jakie opony polecacie do 200 zł za sztuke ?
Ja zakupiłem Uniroyal RainExpert za 175zl/szt. jeżdżę 3 tydzień, w czym 2 deszczowe, opony rewelacyjne jak na nasze lato;) a tym bardziej na wiosnę i jesień. Na suchym po mieście też bez problemów. Jedyne co troszkę jest na mały minus to jak zdarza mi się jechać na autostradzie więcej niż 140km/h to stają się bardzo głośne... Tak więc jak jeździsz więcej w mieście, i trasie gdzie nie śmigasz po 150, to takie opony za tę cenę to jeden z lepszych wyborów.
Polecam :)