Może ktoś wkleić jakiś dobry sprawdzony plan na masę + ewentualnie jakąś dietę. Wiem, że jest tego sporo na necie ale jak wiadomo większość to brednie.
Printable View
Może ktoś wkleić jakiś dobry sprawdzony plan na masę + ewentualnie jakąś dietę. Wiem, że jest tego sporo na necie ale jak wiadomo większość to brednie.
panowie potrzebuje jakieś sprawdzone kobiałeczko, co polecacie
mięso wołowe i łopatkę
panowie jakiej firmy polecacie BCAA i L glutamine ( nie peptyd)
Activlab w proszku, olimp w tabletach odnośnie bcaa.
Obecnie biorę BCAA XTRA z Activlaba i przyznam że bardziej byłem zadowolony z Amino2700 Universala tylko że Amino 2 x droższe ;)
ja kiedyś próbowałem zjeść bcaa w proszku ale skończyło się na oddaniu całej puszki dalej za darmo bo było to nie do zjedzenia, nie pamiętam niestety jaka to była firma ale wyglądało, smakowało i miało to konsystencje sproszkowanego plastiku, nie mieszało się z niczym.
Ja zawsze BCAA wsypywałem do buzi i popijałem wodą, ogólnie to nie masz się tym delektować tylko czuć efekty :P
dlatego ja sie kiedyś dwa razy przejechałem na firmie Activlab i powiedziałem że więcej nic od nich nie zamówię
zamówione białko smakowało jak apap od bólu głowy
panowie zbliża sie lato i trzeba trochę nad forma popracować
co polecicie
na pewno kupie Amino2700 Universala
a co do tego ??? potrzebuje jakiś dobry sprawdzony antykatabolik
oczywiście dieta jest
Poniedziałek
Klatka piersiowa
Rozpiętki na ławce poziomej 4x10-10-8-8
Wyciskanie Sztangielek na ławce skośnej 3x12-10-10
Przenoszenie sztangielki za głowę leżąc 4x-10-10-8-8
Wyciskanie Sztangielek(sztangi) na ławce poziomej 3x12-10-10
Uwagi : (Sztangielki uruchamiają więcej włókien) (Ćwicząc na ławce skośnej nie ustawiać wiekszego kąta niz 40') (Pilnujemy żeby podczas cwiczeń plecy nie odrywały sie od ławki tak samo barki)
Triceps
Pompki na poręczach(Tułów prosty ,zatrzymac ruch na chwile na dole)3-4x10
Francyzkie wyciskanie sztangi(lub sztangielek) 3-4x10-8
Francuzkie wyciskanie sztangielek siedzac 3x10-8
Podnoszenie sztangielki w opadzie tułowia 3x10
Środa
Barki
Uwaga : Dobra rozgrzewka barków i stawów!
- Ruchy płynne i powolne
- ciężar nie za duży ważniejsza technika
Wstepnie zmęczyc mięśnie nadramienne
Unoszenie sztangielek przedem w góre(chwyt młotkowy) 3x12-10-8
Wyciskanie sztangielek(sposob arnolda) 3-4x 12-10-8-6
Unoszenie sztangielek bokiem 3x10-8-8
Unoszenie sztangielek bokiem siedzac 3-4x 12-10-8-6
Sztrugsy 4x10
Nogi
Przysiady 5x10 z progresja
Spacerek ze sztangielkami 4x12
Wspięcia na łydkach 4x20
Piątek
plecy
Unoszenie półsztangi 4-5x 10 (progresja)
Podnoszenie sztangi do klatki piersiowej 3x10
Martwy ciąg 4x8-6 (Progresja)
Drążek 3-4x max
Unoszenie sztangielki w opadzie tułowia na motyle 4x10
Biceps
Uwagi :
Zmieniać czasami sztange łamaną na prostą
-Unoszenie przedramion ze sztangą 3-4x-10-10-8-8
-Podnoszenie sztangielek stojac(chwyt młotkowy) 3-4x10-10-8-6
-Podnoszenie sztangielek siedzac 3x10-8
Wazne porady :
- SKUPIENIE
- podczas masowania przerwy po 2 min
- Oddychanie jest bardzo ważne , trzeba skoordynować oddech z wysiłkiem
- Wolne opuszczanie ciężarów , jest ważniejsze od podnoszenia
- Napinanie ćwiczonych mięśni w etapie końcowym
-Podczas odpoczynku ruszamy się i rozciągamy ćwiczone mięśnie
-Jedz dużo warzyw
Prosze oto plan napisane przezemnie kulturystyka zajmuje sie juz od 3 lat i od tego czasu przytylem 20 kg , ale nie bede klamal bo niestety w tlusz tez .
---------- Post dodany 13-03-12 o 15:11 ----------
Co do odzywek kazdy powinien dostosowywac je do swoich potrzeb ja proponuje :
odzywki bialkowe takie jak : Activlab(ekonomiczna) , Ostrowia WPC (ekonomiczne) , Bialko z olimpu 90% (Bardzo dobre) , bialko z iron horsa.
Uwazam tez ze witaminy sa niezbednym skladnikiem diety na mase zeby pozywienie ktore spozywamy sie przyswajało : witaminki tez z olipmu (30zl)
Kreatyna to suplement ktory uzywa sie po minimum 6 miesiacach stazu cwiczen non stop , proponuje na poczatek monohydrant z olimpu a potem Nitroboln 2 tylko uwazac na rozstepy
Dla bardzo upartych w przytyciu polecam jakies weglowodany tylko miejcie swiadomosc ze brzuszek troche urosnie : MASS XLL , Mutand Mass .
NItrobolon II to ja brałem jakieś 6 lat temu i jak Ty po tym miałeś rozstępy to ja nie wiem co byś miał jakbyś wziął coś na czasie ;)
nie dodałeś do swojego zestawu Aminokwasów które chyba są najważniejszym budulcem masy mięśniowej
Uwierz mi ze przy odpowiednim treningu , diecie i ilosci wody pitnej wyjda bez problemu mi osobiscie pod pachami i na bicepsach , duzo tez zalezy od organimzu oprocz mnie znam jeszcze 2 takie przypadki , a co do amino , uzywane sa bardziej do redukcji i rzezby do masy mniej , w sumie amino uzywane sa ay utrzymywac metabolizm na wysokim poziomie(szybka regeneracja) i zapobiedz kata , ale same z siebie to nic wielkiego nie zrobia to moja opinia testowana na sobie , bialko jest wedlug mnie najwazniejszym budulcem i zawiera w sobie tez spora ilosc amino :thumbright:
Napiscie mi swoja opinie na ten temat .
Napisałeś to taj jakbyś był z tego dumny :P ja osobiście wolę żeby mi rósł mięsień bez żadnych blizn ;)
a to jest chyba najważniejsze w szybkiej budowie masy mięśniowej prawda ;) ? i wiadomo bez białka nie ma masy ale najlepsze białko to jest w diecie a nie w proszku
Witam panowie, mam pytanie w sprawie odzywek, suplementów. Od 2 tyg. zacząłem ponownie treningi na siłowni, wcześniej cwiczyłem w poprzednim roku 5 miesięcy, teraz miałem przerwę 6 miesięcy. W poprzednim roku ćwicząc nie brałem zadnych odżywek jedynie stosowałem odpowiednią diete czyli jak najmniej tłuszczów dużo węglowodanów i białka.
Nie jestem zorientowany co teraz mógłbym zacząc brać, czy jedynie odżywki białkowe np. coś z olimpu czy jeszcze coś wiecej, zaznaczam że jednak nie nastawiam się na mase a na rzeźbę ciałą. Dzięki za odpiowiedzi:)
rk14 przerwa to zawsze spatki sily i masy albo nadmiar masy , ale nasz organizm jest tak zbudowany ze posiada cos takiego jak pamiec miesniowa ktora odpowiada za silke i wielkosc miesnia np z czasu kiedy byl w dobrej formie , radzil bym ci potrenowac z 3-4 tygodnie i dopiero pomyslec o odzywkach , narazie to tylko bialeczko i witaminy , bo kreatyna nie przyda sie jezeli nie wrocila dawna silka i rozmiary , ale widze ze kolega ishi tez jest rozeznany wiec napewno cos poradzi :)
tak, rozumiem, wiadomo forma spadła przez ten czas, teraz zacząłem znow cwiczyć, zakwasy juz mi zeszły, przestawiłem się na odpowiednią diete i pytanie czy kupić już sobie jakąś odżywke białkową np. z Olimpu czy jeszcze odczekać z 1-2 tygodnie i odzywkę białkową połączyc z czyms wiecej ?
Panowie mam pytanie odnośnie tych rozstępów, znacie albo używaliście jakieś dobre kremy/maście/tabletki?
U mnie pojawiły głównie na klatce, gdyż przez 2 lata ostro ćwiczyłem klatke(zawody). Wiem, że tymi które już są za dużo się nie da zrobić, ale może dałoby się zahamować nowe:)
pzdr
Odzywke białkowa mozna zawsze brać jezeli zalezy ci juz na szybszym przyroscie masy to nie ma na co czekac :)
---------- Post dodany 13-03-12 o 17:45 ----------
Wiec zeby zahamowac nowe rozstepy slyszalem troche o kremie REVITOL STRETCH MARK lecz jest on drogi bo 150 zl za 118 ml , nawet w ulotce jest napisane ze nadaje rozstepa kolor skory ale wiadomo reklamuja sie to moze to byc nie prawda ale co do hamowania powstawania nowych to w 100% .
Podam ci tutaj link do tego kremu : http://www.kremnarozstepy.com.pl/
po raz 10 ju? polec? Ci od?ywk? przed treningow? http://allegro.pl/bsn-no-xplode-1025...175336129.html wydaj?c teraz kas? na od?ywk? bia?kow? zawiedziesz si? ... lepiej postawi? na dobr? diet? do tego polecam dobre BCAA na pocz?tek nic wi?cej Ci nie potrzeba
moim zdaniem najlepsze na rozstępy jest nie spadanie z masy :P bo tak naprawdę dopóki rośniesz to ich nawet nie widać a momencie gdy spadasz robią się niesamowicie widoczne
Sensej uwierz mi przez zime napewno nie spadłem z masy:D wręcz przeciwnie:P w sumie wcześniej też już jakieś miałem, ale teraz jest więcej.
Wicherek dzięki:thumbright: poczytam jeszcze o tym i pewnie kupie, bo lato się zbliża nieubłaganie...:P
Rozstępy wychodzą przynajmniej tak mi się wydaje w znacznym stopniu od rozpiętek:). Też mam, ale jakoś specjalnie się nimi nie przejmuje, na pokazy nie jeżdze, lalusiem nie jestem więc mam je w d...
Co do aminokwasów bcaa z activlaba jest bardzo dobry w stosunku cena jakość. Czy nie smakuje, to kwestia indywidualna choć tu wyznaję zasadę jak już ktoś pisał, to nie ma smakować, a działać.
Co do planu, ja swój trening zmieniałem już wiele razy, począwszy od ilości powtórzeń, rodzaju ćwiczeń itp. Dieta to podstawa, można naprawdę osiągnąc spore efekty. Lepiej jeść dobrze niż brać odżywy i odżywiać się nieodpowiednio czy pić. Gdzieś nawet czytałem, że dieta to 60% sukcesu...
milek też lalusiem nie jestem ale poprostu nieładnie to wygląda i tyle;)
A rozpiętki to jedno z podstawowych ćw. na klatke więc napewno z nich nie zrezygnuje, a poza tym zacząłem znowu przysiady(wcześniej trójbój) i pojawiły mi się na udach, wcześniej tego nie miałem.
pzdr
za szybko łapiesz masę czego konsekwencją są rozstępy bo nie wydaje mi się abyś rósł? bo to też jest często przyczyną ale w młodym wieku jak za szybko się skacze w górę..
rk14 powiem Ci.że najlepsze efekty są na sucho nawet po odstawieniu siłowni z różnych przyczyn powrót do niej jest łatwiejszy dlatego poćwicz przez kilka miesięcy 2-4 nawet nie stosując odżywek aby przyzwyczaić mięśnie do wysiłków i wzbudzić w nich naturalny przyrost masy i siły..a później jeśli już to zacząć od słabszych odżywek..ishi polecił Ci Xploda ja się po tym podpisuje..z czasem możesz go połaczyć ze zwykłym mono a później wskoczyć na jakieś steki..oczywiście dieta ,dieta i jeszce raz dieta jeśli Ci zależy na dużej masie mięśniowej
Rosnąć już nie rosne, z tą masą to już bardziej:P
Dobra dzięki panowie za odpowiedzi, pewnie przejde się jescze do jakiegoś dermatologa, zobacze co on mi poleci:thumbright:
Co powiecie o tych odżywkach?
http://www.odzywki-uns.pl/index.php?produkt=7_3250
http://www.odzywki-uns.pl/index.php?produkt=9_3244
panowie takie pytanko ćwiczę już ok 2 lat z lekkimi przerwami wiecie praca itp :) wzrost 186 93 kg ćwiczę na sucho :) siła jest tylko chciałbym się delikatnie spompować i troszkę tłuszczu spalić co może być dobre kreatyna + hmb ??? pozdro
zapier.... i wyzera:D ja tam w odzywki nie wierze, bardzie dzialaja na psyche, mi sie rano nie chcialo jesc , wkurzaly mnie wiecej nie korzystam, to ja mam 191cm obecnie 116kg:D
wprowadź aeroby i będzie dobrze
hmb jak najbardziej
hmb nie jest warte swojej ceny===>niewarto
Ja teraz biorę przedtreningówke Mesomorph , tylko potrzebuje coś do tego żeby zbudować mieśnia , jakieś Amino , BCAA ? Co polecacie ? ;)
Amino2700 Universala
Bcaa na budowie masy zbędne, bardziej redukcja. Daj po porostu wpc jakieś żeby uzupełnić braki w diecie, aminokwasy zostaw na redukcje, a nie łapanie masy.
Odżywki nie działają? No proszę, z takim podejściem to się wcale nie dziwię, że nie działały skoro problemem było wziąć coś rano. Jeśli takie podejście masz do jedzenia, to rozumiem, że jesteś zalany przy tym 116? Co do działania odżywek, niech mi nikt nie mówi, że nie działają, bo najbardziej podstawowa odżywka białkowa w znacznym stopniu pozwali mi zachować jakiś budżet...bo ile wydałbym choćby na cyca. Co dopiero inne specyfiki...
ishi, sema9 dzięki za odpowiedzi, więc narazie nie kupuje tej odżywki białkowej ale pomyśle w ciągu najblizszego miesiąca nad polecanym przez was Xploda, zobaczymy jak bedzie służył i oczywiście dobra dieta:)
rk14, ćwiczyłeś 5 miechów czy 6, miałeś przerwę i chcesz jeść xploda? To jest jakaś masakra przez taki czas nie powinieneś ruszać w ogóle supli...to co ty później będziesz jadł? Poza tym pisanie, że ktoś się zawiedzie na czystym białku jest błędem, może od razu polećmy komuś saa wtedy nikt nie powinien się zawieść. Jak pisałem bcaa na masie to strata kasy, a polecanie xploda po 6 miesięcznej przerwie jest dalekie od dobrego.
Ułóż sobie diete i trening, na suple przyjdzie czas, zobaczysz sam...
co na lepsza regeneracje i zeby mniej puchnac, na judo na siłówce normalnie łapy mi puchną i nie mogę robić pompek, na boksie to samo .
Chce jednak dołożyć siłownie żeby troszkę polepszyć nogi i wygląd . Co polecacie na regeneracje na dodatkowym dniu z siłownią , ale tak żeby mi pózniej spuchnięte mięśnie nie przeszkadzały w walce i ćwiczeniu wogóle ?
dzieki, wlasnie to BCAA, kiedys chyba bralem to ale w sumie jakos nie szczegolnie czulem to, moze za malo bralem bo po treningu Judo tylko i to minimalna porcja jaka jest na opakowaniu,
ja jak trenowalem boks to chodzilem na basen i mi to pomagalo, tzn ja nie puchlem no chyba ze garde trzeba bylo pol godziny trzymac:D
---------- Post dodany 15-03-12 o 16:03 ----------
Nie jestem zalany tlusczem, wlasnie te wasze wszystkie odzywki zalewaja woda albo tlusczem i kozaki ze masa:D Mam obecnie jakis tam malutki brzuszek i tyle. Gram w pilke ,biegam,cos tam jescze boksuje. I jak bys chcial wiedziec , dieta to podstawa a odzywka to dodatek.I dobry plan treningowy na mase. Ja osobiscie robie 6 tygodni i 2 tyg przewy . Zreszta co ci bede mowil ty jestes szpec:D
Szpecem się nie nazwałem, a Ty powinieneś się w końcu zdecydować bo raz piszesz, że odżywki nic nie dają tylko działają na psychę, a potem, że odżywki to dodatek do diety. To jak w końcu? O to w tym wszystkim chodzi, suple są do uzułnienia braków w diecie, a nie do żarcia obiadu w proszku. Poczytaj tu moje posty to szybko zauważysz opinie, że dieta to podstawa...
Ps. Odżywki zalewają? Nie wiedziałem...pewnie, są różne rodzaje, ale przecież to ty jesteś szpecem i wiesz lepiej, że nasze wszystki odżywki zalewają. Tu cię zaskoczę, ale suplementem diety są nawet witaminy/minerały. Bcaa też nie zalewa, a przy tym jest mega przydatne. Białko, luźno jak zjesz go 255g na dzień w postaci naturalnej to musisz być bardzo bogaty...poza tym, dlaczego 255, nie?
Co do spalacza to polecam ten: http://www.kulturystyka.sklep.pl/pro...-120-tabl.html
Chyba ze lubisz jak toba miota jak szatan to AMPD http://www.fitsuple.pl/?p=productsMo...40cea6ecf2e8f4
Kreatyna jak najbardziej jeśłi nie masz za dużo funduszy na odzywki nie kupuj drogich i przereklamowanych odżywek..osobiście stosuje kreatyne vitalmax i jestem zadowolony 300g kosztuje 31zl wiekszych opakowan nie polecam kupowac gdyz kreatyna bardzo wchlania wilgoc i szybko krystalizuje sie..przy Twojej wadze wystarczy Ci na ponad miesiąc.A co do hmb na jednych działa na drugich nie.. czasem działa efekt placebo..moim zdaniem trzeba dlugo stosowac koło 3miesięcy i efekty sa..Działa to bardziej jak antykatabolik przez co Twoja waga nie bedzie rosła a zmieniał bedzie sie Twoj wygląd przez powolne spalanie tłuszczu i przyspieszanie wzrostu tkanki mięśniowej..cena..są promocje np 200tabl za 35zł tak więc warto wydać te parę groszy i sprawdzić na sobie jak działa;)a pozostale fundusze jeśli takie sa przeznaczyć na odżywki białkowe a dużej zawartości procentowej białka co jest oczywiście podstawowym budulcem naszych mięsni..pozdrawiam
ishi trenuje juz prawie 6 lat i nie musze tu nikomu nic udowadniac.!!
milek , chyba logiczne ze odzywki na rzezbe , spalnie, nie zalewaja, chodzi mi o odzywki na mase , ale ok wiesz co mowisz , pewnie masz w lapie mniej jak nie jedna dziewczyna a kozaczysz:)
jak wolisz, to mogę mieć 28 w łapie:), coś czuje, że masz jakieś kompleksy, ale spoko, trenuj po swojemu i nie wypisuj tu pierdół dotyczących odżywek to moja jedyna prośba
ps. pokazałbym Ci polowe osob z mojej grupy treningowej co ma w łapie mniej niż 35, a zobaczyłbyś jakimi mogą być kozakami, boks trenowałeś pewnie z przypadku, ze po wyglądzie oceniasz cwaniaka, ja tego nie potrafię
KONIEC MOJEGO OT NA TEN TEMAT
na przyszly rok spróbuje tego 2 specyfiku arturo:) niech miota
w tym sezonie brałem tusi + kofeina + aspiryna i nie powiem, też miotało:)