co to jest za firma?
Printable View
To pewnie chodzi o ATM Mikoda
ojej mala literówka:-), chodzilo mi o ate
rzadko wadliwy materiał, raczej błędy w motażu na koło związane np z oczyszczeniem elementów, bądź też stare tarcze wcale nie były takie równe jak się wydawało, piszczenie to efekt wydzielania się gazów w trakcie hamowania, przy idealnie dopasowanym , oczyszczonym i wymierzonym biciu, cały ukłąd powinien pracować bezgłośnie / pomijam oczywiście klocki sportowe w stylu np ds performance które troszke wydają dzwięk przy dohamowaniu z powodu użytego materiału
Ja w sumie mogę polecić klocki Brecka. Zaczęło mi szurać chciałem szybko wymienić a na sklepie były tylko Breck i jakieś inne badziewiaste. Pylą jak cholera, ale hamują całkiem dobrze i nie piszczą.
czyli co, teraz powinienem zrobić, co poczyścić?? Strasz nie mnie ten pisk denerwuje. Proszę o pomoc
Wyjmij klocki i wyczyść wszystko . Niestety czasem klocki nie mają podkładki takiej miękkiej i lubią piszczeć .
ale to nie ma wpływu na moje tarcze? Jutro to zrobię:) i zobaczymy;d
poza bolącymi uszami i nieco niższą skutecznością hamowania w sumie nic .
Mi klocki piszczały sporadycznie jak się docierały z tarczami (wszystko było nowe). Teraz już się dotarło i jest cisza :)
Witam
Możecie mi doradzić klocki i tarcze do golfa mk4 GTI aby nie brudziły ostro felg (założyłem białe r32 oz.). Na przód potrzebny zestaw tarcze i klocki, a tył same klocki bo są nowe praktycznie tarcze Bosh ( z takimi kupiłem auto). Z góry dziękuję za pomoc :)
Klocki Ate Ceramic, tarcze też Ate i już.
Ja właśnie zamówiłem zestaw: tarcze + klocki na przód firmy ATE. Mam do was pytanie. Dlaczego stare klocki i tarcza od strony wewnętrznej się zużyły bardziej niż ze strony zewnętrznej. Od zew. klocek gruby jak nówka a od wew prawie starty na max.
I jeszcze jedno, jak duży opór powinien stawiać tłoczek w zacisku. Nie mam odpowiedniego narzędzia ale cisnąłem go trzonkiem młotka i tak na maks się musiałem zaprzeć żeby wszedł.
wyczysc dobrze prowadnice, opór musi być dosyć duży. Otworzyłeś korek w zbiorniczku od płynu jak go wciskałeś czy nie?
jak wciskałeś tłoczek oprócz tego co ci napisał sensej powinieneś odkręcić sobie odpowietrznik łatwiej się wciska tłoczek a co najważniejsze zabrudzony płyn nie cofa ci się do układu,potem wystarczy tylko uzupełnic niewielką ilośc płynu po odpowietrzeniu.
Do Sensej: jak wciskałem tłoczek to zbiornik od płynu miałem zakręcony. Wymieniać płyn hamulcowy? Auto mam już trzeci rok i wcześniej tego nie robiłem i nie wiem czy przede mną ktoś wymieniał?
jak nie odkrecisz korka to automatycznie dużo ciężej będzie Ci wcisnąć tłoczek bo ciśnienie tworzy się większe przez co opory są duże.
nie zaszkodzi zmienić. w płynie wytrąca się woda przez co poźniej hamulec inaczej się zachowuje
Czy po wymianie tarcz i klocków trzeba odpowietrzyć układ? Nie odkręcałem przewodów, odpowietrzników tylko korek od zbiorniczka. Pedał trochę jest twardszy niż wcześniej ale może to wynika z tego że teraz klocki i tarcze są nowe i grube? I jeszcze jedno, trochę mi hałasują, słychać takie tarcie przy hamowaniu czy to dlatego że są nowe? Jak się troche przytrą to może będzie cisza?
Jeśli zrobiłeś tak jak mówisz to nie musisz odpowietrzać. Co do tego tarcia to u mnie nie było nic słychać jak wymieniłem ale może to ze względu na inne klocki i tarcze. Z czasem to powinno zniknąć.
nie trzeba odpowietrzać
przestaną hałasować kiedy się dotrą (prawdopodobnie :) )
Czesc
Co powiecie o tym zestawie na tyln? o?? Tarcze Bosch'a + klocki. Czy warto?
http://moto.allegro.pl/bosch-tarcze-...439950010.html
warto , tylko bosche szybko się kończą - znaczy klocki ale hamują dobrze, tarcze boscha mają się u mnie b.dobrze.
Panowie tylko tarcze ATE !!! ewentualnie bosch,
TRW odpadają krzywią się przerabiałem to z reklamacją i oddali pieniądze .
Panowie, szybkie pytanie z zakresu wymiany, czy powierzchnie montażową piasty należy posmarować jakimś preparatem przed założeniem tarczy czy wystarczy dokładne jej wyczyszczenie( na tzw. lustro), to samo z prowadnicami w jarzmie?? Co Wy używacie? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrowionka
nic nie czyszcze i niczym nie smaruje :) zdejmuje stare tarcze, obtłukę trochę i zakładam nowe. Jeśli chodzi o prowadnice - bolce w gumowych osłonach - to nawalam tam na maxa smaru grafitowego i tyle. Dziś Pan w sklepie mówił o jakimś smarze do tłoczków w zaciskach który byłby lepszy do prowadnic, ale grafitowy też będzie dobry :D jeśli chodzi o te prowadnice zewnętrzne (blaszki) to niczym nie smaruje tylko czyszcze na połysk. Nie zapomnij trysnąć czymś, albo użyć jakiegoś specjalnego smaru pod gumką tłoczka zacisku:thumbright:
Radziłbym ci jednak dobrze wyczyścić piastę.Tarcza musi równo dolegać do piasty w przeciwnym razie łatwo się krzywi.Ja delikatnie tryskam smarem miedzianym.
czyli jak nie równo jest na piaście i sie krzywi tarcza to koło przy takich luzach powinno wpaść w niezłą wibracje :D wręcz mogło by urwać koło z całą piastą :) Nie widziałem jeszcze w żadnym warsztacie żeby czymś smarowali, spotykam się z tym tylko na forach gdzie każdy chce nie wiadomo jak dopieścić swój samochodzik :)
Ja tam wole nie smarować piasty niczym, boje się że pod działaniem siły odśrodkowej ten smar pójdzie na tarczę :P
Oczyścić tylko piastę papierem ściernym i wystarczy. Wiadomo, jeżeli piasta ma wżery i widać że powierzchnia jest nierówna to tarcza może krzywo siedzieć, ale to się chyba rzadko zdarza.
ja tak przedobrzyłem w motocyklu :D nawaliłem smaru pod simmeringi i po pewnym czasie zobaczyłem go na tarczach ;)
ktoś sie orientuje czy w tylnym zacisku, gumka osłaniająca tłoczek jest wymienialna? przy wymianie tarcz ją uszkodziłem :P
apokalipsa...:D
tak wymienia się, w tamtym tyg to przerabiałem;]
czyli tłoczek trzeba wypchnąć? to tozumiem że ona siedzi między tłoczkiem a zaciskiem? tak jak by okala tłoczek? dobrze czaszkuje? a powiedzcie czy kosztowna taka gumencja?
Szataniszcze komplet uszczelek w ASO koło 100zł ale podjedź sobie do IC i tam zapytaj napewno będzie taniej, jeśli będziesz potrzebował zniżek do IC to skontaktuj się z kolegą Defi.
47 rozumiem jedna strona?
dużo nie jest więc chyba lepiej zmienię zanim tłoczysko stanie i zryje mi nowe tarcze :D
nie mam takich kumpli :P rozumiem że IC to jakiś Inter Cars ?
A nie lepiej kupić zwykły zestaw naprawczy samych uszczelek? Na allegro ceny wahają się w okolicach 25 zł. Podobne ceny powinny być w zwykłym sklepie motoryzacyjnym. Dopłacać do oryginału 4 razy więcej, według mnie mija się z celem :)
czy od nie działającego ręcznego , ma prawo wykrzyknik wyskakiwać na FISIE ?
Szataniszcze przecież ci napisałem abyś napisał PW do Defiego i ci weźmie zestaw w IC na moje zniżki, aktualnie mnie nie ma w domu.
dzięki golem1 :thumbright:
na razie nie będe tego zmieniał bo mi sie nie chce :D poczekam az wrócisz, albo coś wykombinuje po drodze.
Mam pytanie; czy nie ma przeciwwskazań do założenia tarcz ZIMMERMANN SPORT i do nich klocków ATE Ceramic?
Używał ktoś tarcz 4MAX? :D Dokładniej chodzi mi o tarcze 312mm bo cena ich jest bardzo kusząca.
Nosus ma ode mnie taki zestaw. Podpytaj go. Mówił że na początku mu popiskiwały. Nie wiem jak jest teraz.
Z tarczami to akurat jest tak, że często-gęsto cena jest skoligowana z jakością. 4max to taka taniocha. Marka własna Inter Cars. Może akurat będą ok, ale ja wychodzę z założenia, że nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy...