Dzięki Panowie a pomoc, zmostkowałem wtyczkę i klima działa idealnie!
Terasz tylko zmienić czujnik i pozostaje cieszyć się jazdą :)
Printable View
Witam,
mam problem z klimą, albo raczej z nawiewem klimy, mianowicie mam takie chwilowe mocne podmuchy z nawiewów, problem znika gdy przełacze na obieg zamknięty. Na klimatroniku błąd 15.3. wiem że jest to jakiś problem z potencjometrem od obiegu zamkniętego ale ,jak wyjołem filtr kabinowy to nie widze by sie jego klapa ruszała w czasie tych podmuchów, bardziej kręci sie ta łopatka w środku na takiej ośce.
Miał ktoś z tym problem, albo wie gdzie coś znajde jak sie za to zabrać. Na naszym forum bardzo mało jest informacji dla błędu 15.3.
Pisałem w temacie o wentylatorach, ale sytuacja się zmieniła i post pasuje bardziej do tego temat. Mam taki problem, szumial maly wentylator na chlodnicy po uruchomieniu klimy. Ostatnio podczas jazdy poczulem ze cos mniej chlodzi w samochodzie. Na nast dzien wlaczylem klime juz lecialo cieple powietrze, a wentylator nie zalaczal sie juz w ogole, padl calkowicie. Zalozylem nowy wentylator, po wlaczeniu klimy a nie ruszaja wentylatory, ani sprezarka nic. Bezpiecznik na aku jednak przypalony, zmieniony wentylator ruszył, ale szumi dalej. Łożysko w sprężarce ?
panowie a ja z innej beczki klima mroziła super podjechałem tylko dobic ja bo 2 lata niebyła nabijana o0kazało sie ze weszło tylko 200 gazu i ok potem kazali właczyc klime i trzymac obroty 2000 tak zrobiłem poczym zaówarzyłem ze obroty spadaja do 1500 i rozsa do 2000 z powrotem zachwile znowu 1500 i rozna do 2000tys. pojechałem do domu klima chodziła nic sie niedziało wczoraj wsiadam włanczam klime po 1kilometrze nagle obroty faluja klima niemrozi i oco kaman teraz obroty niefaluja jak włacze klime ale hadra niemrozi jak włącze klime silniej z nawiewów dmucha czyli sie kompresor włancza ale niemrozi nic
Wcześniej działała dobrze? Wiesz może ile w sumie nabili i jakie ciśnienia były? Rozumiem, że odzyskali cały czynnik i nabili na nowo odpowiednią ilość.
Przy gazowaniu na postoju sprzęgło może się rozłączać, to jest regulacja wydatku. Tak ma być.
To, że nawiew dmucha silniej nie znaczy że się włącza sprężarka. Powinno być słychać "cyknięcie". Widać, że tarcza przy kole pasowym się kręci.
Trzeba by podpiąć pod komputer zobaczyć może jakieś błędy pokaże.
czeka mnie wymiana kompresora klimy co muszę zrobić oprócz nabicia klimy ?
jest na forum jakiś manual jak wymienić kompresor ?
najlepiej odciagnac czynnik potem mniej zaplacisz
oslone zdejmujesz
2 weże odkręcasz
luzujesz napinacz
2 śruby trzymają kompresor
roboty na 15 min
Tak jak domel pisze jedź gdzieś niech opróżnią układ. Musisz też pamiętać o oleju w sprężarce. Najlepiej jak dasz trochę więcej niż w starej. Ok 60 ml.
Wymień przy okazji osuszacz.