Mam nadzieje zobaczymy jutro:)
Printable View
na 90% żle włozony bezpiecnzik lub pomyliłeś miejsce. bord nie odcina zasilaniana na panel. zasilanie idzie prawie bezposrednio z aku do bezpiecznika i panela.
- - - Aktualizacja postu - - -
mam taki zawór i kiedys nim się bawiłem. po podaniu napięcia zawór klika, otwiera i zamyka. jak był podłączony na stałe to po ok 30sek już był wyraźnie ciepły.
Dzisiaj odpaliłem auto chodziło z 2min, klime właczyłem na 18st.C i obieg zamkniety, po przejechaniu dokładnie 2km poczułem "smrodek(klimy)" i zaczeło lecieć zimne powietrze, czyli dopiero wtedy przełaczyło klapy na droge przez parownik, temperatura oleju była już wtedy ok.90st.C
W planach mam jeszcze zrobić reset pozycji klap nadmuchów, rozebrać i wyczyścić recznie co sie uda(moze zarósł parownik) i zapryskać chemią.
O moich objawach pisza na forach skody ze właczenie klimy(wianie zimnym) zbiega sie z osiagnieciem 90st.C na silniku(ok.5-7min), a jak sie juz "rozkreci" to wieje, można rzec wystarczajace.
Moze ktos komu klima działa dobrze(zn.do 30-60sek po odpaleniu wieje zimne) zrobiłby fotki grupy pierwszej jakie wartosci ma zawór i jakie jest przy danej wartości ciśnienie zn. dać na Auto, Obieg zamkniety, temp.LO Gr: 001.1(prad zaworu) 001.2(procent przesterowania) 001.3(czujnik cisnienia) 001.4(ciśnienie bar'y). Dwiue fotki odrazu po odpaleniu i po ok 2min jak juz sie dobrze rozbuja.
Moze mój zawór sie przyblokowuje i nie otwiera sie na tyle ile powinien? Piszą że to niby zawór starujacy, ale nikt gwarancji nie da, wydałem juz na ta klime 800zł i boje sie wydac kolejne 200zł jesli okaze sie dalej lipa, a jade za 1,5tyg na przeglad klimy, to by mi to wymienili może troszkę taniej, ale musze miec jakąś pewność ze to coś pomoże.
Cytat z tąd:
http://www.touranklub.pl/forum/viewt...t=789&start=15
"JEDARO, jak nie startują wentylatory to zawór do wymiany. Miałem tak nie raz i pomogło ;)"
Nie wiem czy prawda, ale być może jesli nie wykrywa zaworu to nie wystartują, masz go podpietego?, może swoimi próbami go sfajczyłeś? jest bład i wentylatory nie startują?
Igorch nie zagląałem tu kilka dni a Ty widzę, że dalej kombinujesz... Wymień elektrozawór i tyle. Skoro klima zaczyna Ci chłodzić dopiero po rozgrzaniu auta (i chłodzi wtedy prawidłowo) to w 99% przypadków wina elektrozaworu. Jedź go tylko zmienić do kogoś ogarniętego żeby sprawdzić czy nie trzeba od razu wymienić kompresora.
Poprostu nie podejmuje pochopnych decyzji, bo juz sporo wydałem na zrobienie kompresora i teraz chciałem imeć pewność ze to pomoze, ale dzisiaj już go przyłapałem ze pokazywał 0,7A i 70% a ciśnienie nie wzrastało, odłaczyłem i podłaczyłem wtyczke zaworu i ruszyło, także czeka mnie jeszcze wymiana zaworu i mysle na tym zakoncze moje problemy, gość co naprawiał kompresor mówił ze olej w środku ładny i czysty był także kompresor chyba ok.
U mnie wymieniona kolejna sprężarka i wszystko już działa jak powinno :) w końcu!! Widocznie gdzieś w trakcie jazdy bez gazu poprzednia sprężarka mogła się lekko przytrzeć :) Dzieki za pomoc ;)
To dobrze i masz to juz z głowy, ja jeszcze musze zaczekać, bo w przyszłym tyg mam urlop to podjade rozprawić się z zaworem.
Mam taki zawór jakbyś chciał ;) U mnie musiała się sprężarka zatrzeć jak kilka dni latałem bez czynnika, pech i tyle a byłem pewny, że będzie sprawna, niestety tylko kasa wydana bez sensu na czujnik i wymiane sprezarki kilkukrotnie :D
No zaworu potrzebuje, ale jesli miałeś go w zatartej sprezarce to duza szansa ze zawór juz tez trafiło zn.opiłki. A dwa razy wymieniac to juz nie opłacalne, gdzie mozna kupić tanio taki zawór?
na alegroszu
witam mam taki problem z klima gdy ja właczam startuje mi ten duzy wiatrak na chłodnicy a powinien ten mały czym moze to byc spowodowane prosze o rade
ile razy jeszcze trzaba to samo pisac...
nie maly, a obydwa,
maly sterowany jest duzym, nigdy ale to nigdy nie pracuje sam,
jesli przy klimie pracuje tylko duzy, to zapewne na najwyzszym biegu, bo musi nadrobic
wszystko opisane
panowie czytajcie chociaz troche wczesniejsze posty,
klepiecie gdzie mozna sprawdzic prace zaworu, sprezarki ( w vcds ) , jak wymienic zawor itd, czy podejdzie sprezarka taka i taka, jak to zrobic itd itp, a odpowiedzi sa czesto dwa posty wczesniej, naprawde nie chce sie juz pisac ciagle tego samego
potem 3 strony dyrdymalow typu zatarla mi sie sprezarka bo z nia 5km przejechalem bez czynnika.. ktos przeczyta i uwierzy w takie cuda...
miejscie troche szacunku do siebie i do nas, bo naprawde nie chce sie juz pisac ciagle tego samego
MIRO zgadza się. Cały ten temat jakby posprzątać to byłby na góra dwie strony.
Kompletnie wszystko zostało już w nim napisane na każdy temat każdego podzespołu od klimy.
to ja mam inny samochód bo działa tylko duzy wiatrak a ten maly nie ale dzieki poczytam te 300 postów moze cos znajde pozdrawiam
nie inny samochod, tylko uszkodzone steorwanie malego lub sam maly wentylator
czytaj uwazniej
a jak ci sie nie che czytac wczesniejszych postow, to twoj problem
drugi podwieszony temat o samych wentylatorach i problemach z nimi , szczegolnie w tdi
http://www.a3-club.net/forum/showthr...63#post1296763
pzdr
Witam jeśli piszę w złym dziale to proszę o przeniesienie. Mam taki problem ze pokrętło od panelu klimy od strony kierowcy,, cyka" tylko w prawo czyli nie mogę obniżyć temperatury. Pomocy... Da się coś zrobić bez wymieniania całego panelu?
jesli ci nie "cyka" w lewo, to albo złamał się jakiś plastik który popycha przycisk albo wysiadł przycisk zn. zapadł sie i nie klika -wtedy wymiana przycisku
lub
klika ale nie daje reakcji to sprawdzić czy nie zrobiły sie zimne luty na nozkach przycisku lub ze starości sie tak dzieje ze nie styka w srodku, mozna wtedy dać kropelke spirytusu i poklikać nim zeby sie rozeszdł do srodka, przesuszyć i dać kropelke np wd40.
rozbierz i popatrz jesli nie masz dwóch lewych rąk to sobie poradzisz jesli przycisk sie uszkodził mechanicznie to zanieś do serwisu gdzie robia rtv/adg pokaz ze maja ci to wymienić, jakbyś był na miejscu to naprawiłbym ci to za free :)
Pewnie nic poważnego sie tam nie stało, rozbieraj i zagladaj, ja lubie takie naprawy.
Dzięki panowie pobawie się z rozbiórką panelu jak będzie trochę czasu i muszę poszukać na necie instrukcji demontażu. Pozdrawiam
no ja mam ten zawór wymieniony i działa już ok, po 30sek juz zaczyna wiac dosyć chłodne.
A takie pytanie odnośnie obsługi climatronika to chyba 3 razy udało mi sie go jakoś "zblokwać" ze regulujac temperature kierowcy, pasażera również sie regulowała razem zn. działa tak jakby był jednostrefowy, jak włacza sie tą opcję? bo mi jakoś samo sie tak zrobiło a chciałbym wiedzieć bo i tak zawsze reguluje równo.
Przytrzymaj przez kilka sekund przycisk auto, powinno pomóc ;)
Panowie, a ja mam taki problem, że jak mam climatronic ustawiony na auto, ale np. otwieram okno i wciskam econ to świeci się kontrolka na obu przyciskach, czyli i na econ i na auto i nie gaśnie, dopiero jak ruszę pokrętło od temp albo naciśnę +/-. I teraz pytanie, czy to normalne? Ew. w czym może być problem?
AUTO automatycznie wylacza sie poprzez:
- ponowne nacisniecie AUTO
- reczna regulacja sily nawiewu
Co polecacie do odgrzybiania klimy? Mam nie przyjemny zapach po wyłączeniu klimatyzacji (włączony przycisk econ)
http://www.otokimyasal.com/images/pr...9/19_kucuk.jpg
zakupiłem coś takiego
padła mi sprężarka klimy o nr. 1K0 820 859 S
polecacie jakiś zamiennik czy inwestować w oryginał o takim samym numerze?
Ja jeszcze mam takie szybkie pytanko.
Co może powodować sytuację, że niezależnie jaką temperaturę ustawie na panelu w trybie econ, to ciągle leci mi ciepłe powietrze z nawiewów?
I mam tutaj na myśli, sytuację kiedy na dworze jest np. 10 stopni, a w samochodzie robi się sauna.
Opis jest wystarczający, bo jakbyś przeczytał dokładnie to doczytałbyś się, że chodzi mi o tryb ECON, a to raczej ma się nijak do sprężarki i do samej klimatyzacji, która nie działa w tym trybie.
I jeszcze raz podkreślam, że chodzi mi o sam nawiew, nie o klimatyzacje.
Masz rację, przepraszam - nie zauważyłem, że chodzi Ci o tryb ECON.
Mimo wszystko ciepłe powietrze to pojęcie względne. Przy takich temperaturach jak teraz nie będzie Ci nigdy leciało zimne w trybie econ. Nie ma siły żeby powiało Ci z nawiewu czymś chłodniejszym niż temperatura otoczenia. A zazwyczaj wieje cieplejsze. Jeśli mimo ustawień "na zimne" nawiewy Ci ewidentnie grzeją to podłącz kompa i zobacz czy są jakieś błędy.
Cześć Panowie,
mam do Was jako doświadczonych forumowiczów i użytkowników audi pytanie dotyczące dziwnych zachowań wentylatorów / sterowania klimatyzacją być może... Opisze najpierw sytuację, od której być może to zaczęło się... Ponad rok temu wstawiałem instalację gazową do swojej audi i Panowie na warsztacie namotali coś i spalili zawór w sprężarce klimy i panek sterowania klimatronic. Wymienili zawór, zakupili używkę panel, który nie pasował swoim kształtem, więc przełożyli płytkę, nabili klimę i jeszcze dwa razy uderzyli młotkiem wentylatory, które zawiesiły się. Klima wystartowała i chodzi do dnia dzisiejszego, ale... no właśnie od tego momentu klima uruchamia się z opóźnieniem - po nocy nawet do 5-10 min jazdy żeby sprężarka załączyła się (do tego już przywykłem), ale irytują mnie wentylatory, które wchodzą na swoje maksymalne obroty nawet jak dzisiaj kiedy mamy zimno na zewnątrz i zachowują sie tak od razu po uruchomieniu auta jak silnik jest zimny. To podnosi obroty i spalanie w mieście.... Kiedy wyłącze(wygasze )panel klimatronica schodząć minusem do końca, to i tak te wentylatory załączają się, ale gdy wyłączę klimatronic i zgaszę silnik, to po ponownym uruchomieniu nie załączają się... obroty na normalnym poziomie. Panowie pomóżcie proszę, co może być przyczyną? Czy wentylatory czy panel klimatronica do wymiany? Jeśli ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją to proszę niech podzieli się informacjami. Jeśli to panel sterowania jest niewłaściwy (ta płytka wymieniona) to proszę o numer właściwej części odpowiedniej dla modelu sportback z 2005 roku 3.2 benzyna. Ewentualnie namiary na kogoś kto dysponuje właściwym panelem. Z góry dzięki!
WITAM SSEBIXX
Ja miałem taki sam przypadek jak u ciebie. W pozniejszym okresie zaczeła mi buczec klima a dokładnie obok schowka. Mechanik wymienił wentylator i po sprawie. Buczenie ustało i grzeje prawidłowo z kazdego miejsca ktore ustawie
mam problem... gdy wł klime to nie chłodzi a z nawiewów słychać takie syczenie... kumpel stwierdził że to syczenie, jest dla tego że jest nieszczelna klima i że trzeba znaleźć to itp ale że idzie zima nie opłaca się teraz robić... tak więc odłączyłem dzisiaj sprężarkę i sprężarka dalej chodzi... i teraz nie wiem co robić bo bez czynnika prędzej czy później się zatrze :c dodam że zarówno na wł econ jak i wył sprężarka pracuje...
czy to syczenie może po prostu oznaczać brak czynnika czy tą nieszczelność?
witam potrzebuje informacji gdzie znjduje się rurka skraplacza od prownika najlepiej foto byłem na kanale szukałem ale nie znalazłem chciałbym odgrzybić parownik
Nie wiedziałem gdzie zapytać, wydaje mi się że najbliższy jest ten temat, mianowicie panel klimatyzacji na zdjęciu: http://img05.allegroimg.pl/photos/or...8/4767833806_1, jest 2dinowy czy na klasyczną ramkę 1din?
Nie ma poliftowych 1 DIN
to jest panel polift i nie ma czegoś takiego jak 1 din czy 2 din przy panelu klimy. 1 i 2 din tylko i wyłącznie jeżeli chodzi o radio
sorry, mój błąd
Witam szukam informaxji gdzie znajduje sie odplyw wody z klimatyzacji szukalem na forum ale Nic nie znalazlem a pod autem tez go nie widac
A ja mam takie pytanie.
Wiadomo, że w trybie AUTO wszystko działa i zmienia się samoczynnie bez naszej ingerencji.
Ale jak mam wyłączony tryb AUTO to i tak np zmienia mi się samoczynnie prędkość nawiewu.
Ustawie np temp 26 stopni i nawiew na 2 kreski a po jakiejś tam chwili samo wskoczy np na 4 lub 5
Tak samo dzieje się jak np z 26 stopni i 4 kresek obnize temp do 21 stopni wówczas predkosc nawiewu spada sama z 4 kresek do np 1
To jest normlne zachowanie ?
bo ustawiles temperature na 26st, klimatronik ( nie klimatic/klimatyzacja reczna ktora regulujesz dmuchawa ) probuje jak najszybciej osiagnac temperature zadana, wiec podnosi obroty dmuchawy itd itp
po to ma czujniki w aucie, analogicznie jak obnizysz, a jest wyzsza w aucie to obniza obroty itd itp
proponuje sobie wygooglowac i poczytac jak pracuje i na czym polega praca klimatyzacji automatycznej
Dzięki za info :)
Pytam dlatego, że klime dwustrefową klimatronika (chyba, że się teraz grubo mylę) mam też w służbowym Renault i tam jak nie jest włączona opcja AUTO to wszystko działa manualnie:)
Jest kilka tematów ale nie sposób znaleść czy taki juz był. Dzisiaj cos mój climatronik w 8p zaczął świrować, po stronie pasażera działa tak jak powinien natomiast po stronie kierowcy dmucha na prawdę gorącym powietrzem nawet na LO. Wiecie co to może byc ? Klima sprawna, szczelna. Dodam ze ostatnio mechanik grzebał trochę przy silniku - wymiana turbo, wymiana intercoolera, ściąganie wydechu, wyciąganie kata itp. Co z tym zrobić ? Powietrze jest tak ciepłe ze az mi łzy lecą hehe
Zapewne masz uszkodzony silnik od klapy ktore miesza powietrze po stronie kierowcy. Sprobuj zrobic adaptacje, jesli nie pomoze to silnik do wymiany.
Najpierw zacznij od podpięcia kompa i zobacz co climatronic wypluje. Być może to nakieruje Cię w wystarczający sposób na rozwiązanie problemu. Podejrzewam jak poprzednik.
Trochę za wcześnie spanikowałem, dzisiaj po wyjechaniu z garażu było juz wszystko w porządku. Widocznie zawiesiły sie te klapki lub cos innego, co by nie było - jest ok. Dzieki