jesli chodzi tak samo to znaczy że jest padnięty i jezdzisz w trybie awaryjnym
Printable View
jesli chodzi tak samo to znaczy że jest padnięty i jezdzisz w trybie awaryjnym
nie wiem czy dobrze to zrobiłem i wgl ale proszę logi :
Log (0 - 000,001,002)
Log (1 - 003,004,005)
Log (2 - 007,009,010)
Log (3 - 023,024,098)
Log (4 - 099,026,025)
Logi zrobiłeś masakrycznie, pomyśl o nowym przepływomierzu.
Witam ,mam pytanie posiadam A3 1.6 AEH i mam pewien problem gdy jadę na drugim biegu i wcisnę gaz w podłoge auto jakby nie ma tej mocy całkowitej dopiero jak dojdzie do 3-4tyś obr. nagle taki skok mocy i dopiero idzie jak powinno, i jeszcze jeżeli ruszam na pierwszym biegu to obroty przy puszczaniu sprzęgła spadaja do 300-400 a potem nagle jak dam wiecej gazu to odrazu 1200-1500. Czy ma z tym coś wspólnego katalizator ?
jak bym sprawdzil zawor EGR,
A silnik Ci równo pracuje, nie szarpie, nie przerywa?
Świece, przewody wymieniałeś?
Katalizator na pewno w jakimś stopniu blokuje swobodne wydobycie się spalin i po jego wycięciu powinno się autko troszkę odmulić, ale ta sytuacja raczej nie ma z nim związku.
Ja bym także sprawdził uszczelkę kolektora dolotowego.
Silnik minimalnie czuć jakby falował aczkolwiek tylko czuć na drganiach samochodu co jakiś czas, na obrotach tego nie widać,przewody wymienione ,świecie również , myślę ,że może przepustnica jest temu winna a nie jak wcześniej napisałem katalizator?
i czy mogę dalej w tym temacie pisać czy to już podlega pod inny (jestem nowy) ?
Falowanie obrotów na 100% nie pochodzi od katalizatora. miałbyś efekt zamulenia po dodaniu gazu. Pisz w temacie o falujących obrotach ;)
Witam, mam problem .. moje audi strasznie głośno chodzi :/ przy 100km/h jest w samochodzie strasznie głośno, gdy wyjde na zewnątrz dźwięk dochodzi jakby z katalizatora.. najlepsze jest to że są dni kiedy jest ok i jest cicho, czy możliwe że w kacie coś się zapycha?? i teraz tak, dzwoniłem do trzech warsztatów w Bydgoszczy z informacją na temat wycięcia kata i wspawania strumienicy, koszt nie duży ale nikt nie chce się podjąć ponieważ w mojej agnieszce 1.8 są 2 sondy lambda tak? powiedziano mi że zostaje jedynie przeszczep kata albo zakup nowego..
ktoś coś poradzi?
jedną sonde masz przed katalizatorem a druga za ,wiec albowystarczy kupic taki emulator do sondy jak to zakladaja gazownicy albo poprostu zrobic miejsce w strumienicy czy rurce na sonde i ja wkrecic
cos takiego za?atwi spraw?
http://moto.allegro.pl/emulator-sond...890094674.html
http://www.hydro-serwis.com/KOLANKO_M20M20x15N-124.html troche tansze ;)
ale czy napewno w agnie są 2 sondy? bo coś mi się kojarzy że jest jedna.
do tego strasznie się głośno zrobi jak wytniesz kata bo seryjnie on bardzo wygłusza, musiałbyś ząłożyć spory tłumik w jego miejsce a nie badziewną strumienice
to jeszcze raz ja.. dowiadywałem się jak wygląda wycięcie kata w AGN 1.8 i nikt się tego nie chce podjąć.. mówią że nie da rady bo są 2 sondy lambda (tu jeśli ktoś z okolic bydgoszczy ma kogoś kto to zrobi proszę o namiar).. ciągle mam głośno w aucie, do tego czuję utratę mocy.. chodzi o to że na każdym z biegów powyżej 4k obrotów auto jakby się zadławiło i nie chce iść.. generalnie ostatnio rozpędziłem audi do 170 i gaz w podłodze a wskazówka dalej już nie podchodziła... dodam też że strasznie mi kuleje na zimnym silniku.. ludzie co zrobić..
Witam
Zakupiłem w niemczech Audi A3.Zakup ogólnie udany wszystko w porządku jednak denerwował mnie sportowy tłumik gdyż buczał strasznie głośno i wieśniacko wieśniacko:)No ale ok kupię sobie tłumik za 200 zł i bedzię gitarka.No i zaczęły się problemy...Wymieniłem u tłumikowców tylni tłumik i oczywiście auto o wiele ciszej chodziło jednak było daleko od komfortu przy 110 km/h na autostradzie można było zwariować.Polecili mi wymianę również tłumika środkowego.70 zł na allegro przejdzie...Więc jak mówili tak zrobiłem...Oczywiście to nic nie pomogło...Więc wszystko się zwaliło na katalizator,że już wyrobił się itp itd.Owszem podczas wymiany całego układu wydechowego podczas jazdy faktycznie buczało od katalizatora...Decyzja??Wywalić katalizator i wspawać zwykła rurkę dolotową fi55.Tak też zrobiłem...Zadowolony,że już wszystko się skończyło odpalam samochód a tam WRC pełną gębą.Warczy niczym Ferrari:)I w tym momencie już straciłem chęci...Dodam,że na miejscu gdzie był katalizator i jest rurka już nie buczy a cały dźwięk przeniósł się na nowiutki tłumik końcowy!I wyje z tyłu...Ktoś mi może powiedzieć WTF?
Panowie, potrzebuje pomocy- przewertowałem wątek i dalej nie wiem jaką rurkę mam zamontować po wywaleniu kata w AGU tzn chodzi o jej średnice.. pomożecie?
Jeszcze jedno pytanie- może ktoś się orientuje gdzie w Lublinie dostane taką rurkę i czy np 0,5 metra wystarczy? Trochę głupieje już bo 55 mm to około 2,17 cala a seria ma 2,25 cala, więc jak to ma byc?:)
a pro po tulejki do drugiej sondy to u mnie sie sprawdzą znakomicie polecam
Ja wrzuciłem fi 55 mm i było ok:)Ale jest głośniej:/
Operacja się udała, pacjent przeżył:) a tak serio to rura 55 mm tak jak dostałem info a co do głośności to wydaje mi się że nawet jest ciszej niż z katem albo tak samo. W każdym razie turbina wstaje wcześniej i wydaje mi się że lepiej ją słychać..;)
Witam :) Jutro jestem umówiony z mechanikiem na wycięcie katalizatora. Mam pytanie. Czy wstawić samom rurkę zamias kat czy coś innego ?? Silnik AHF 110k TDI????:) I jeszcze pytanie. Czy jest jakiś sens zaślepienia zaworu EGR ????
Wstaw rurę i będzie dobrze. Na moje jest sens zaślepienia EGRu a jeszcze lepiej pozbyć się go :) Po wycięciu katalizatora bardziej słychać dźwięk turbiny i inny jest dźwięk z wydechu. Jak kat był zapchany to też czuć że lepiej silnik chodzi no i za kata można dostać trochę hajsu :)
ja za swojego dostałem 100zł sam monolit
Jak rozmawiałem dzisiaj z gościem ile mogę dostać to powiedział że około 250zł do 350zł ale zależy jaki mam. Nie mogłem mu wytłumaczyć jakiej jest długości. Kazał mi zmierzyć ale chyba źle zmierzyłem i coś mu wymiar nie pasował. Ale jutro ma przyjechać i odebrać to ode mnie :) Do kot743 Czyli można zaślepić i nic sie nie dzieje tak??? Żadnych awarii nie będzie ?
Jak masz na kacie oznaczenie DD to zarobisz więcej :P Ja za swojego 650 skasowałem :P A te z oznaczeniem bodajże JD troszkę taniej schodzą.
Właśnie oddałem do mechaniki ma wyciąć i zobaczę jakie jest oznaczenie :) Mam nadzieje że zarobie więcej więcej niż 300zł Jak pojechałem na złom gdzie skupują to mi gość powiedział 130zł. Podałem mu model auta i jaki silnik i on mów że 130zł. Ale pojechałem do kolegi który jest mechanikiem on właśnie wicina mi i dał mi numer do gościa który jeździ i płaci więcej niż na złomie. :)
Ja wystawiłem na allegro i też ok 650 dostałem, nie opłaca się na złom.
Jak mi wytnie pojadę i zobaczę jakie ma oznaczenie. Tak jak marszal12321 mówi że jak to jest katalizator z oznaczeniem DD i gość będzie mi dawał za niego z 300zł to wole wystawić na allegro:).
Później zdam relacje jak autko jeździ:) Mam nadzieję że moja Andzia będzie się szybciej wbijała na obroty:)
Dla tych co nie wycieli to bym proponował żeby wycieli :) Powiem tak. Moment obrotowy się poprawił i czuć że moc wróciła.:) Juz auto tak nie zamula :) Jeszcze tylko zawór EGR zaślepić i tyle:) Teraz czekam aż gość przyjedzie po katalizator . Tak jak przedtem kolega pisał że miał model DD. Ja niestety mam JD. Tak że za 650zł nie sprzedam. Pozdrawiam:)
witam mam patynie jak prawie tu wszyscy chciałbym wyciać katalizator mysle ze jego żywotność sie zakończyła brzęczy dziwnie na niskich obrotach tak jakby obudowa sie obijała (była luzna) lecz tak nie jest bo trzyma sie sztywno ... ale jeśli się myle i to i tak bym chciał go wyciąć dla samych popraw osiągów silnik to 1.8T APP 180 koni ... ile jest przepływek ?? i co najlepiej rurka z kwasówki ?? bo widze z tego co troche wyczytałęm ze strumienica to nie bardzo zdaje egzamin w wielu przypadkach ... prosze o odpowiedzi dzieki z góry pozdrawiam
Pytanie do forumowiczów , chce wyciąć katalizator u siebie bo już pewnie nie spełnia swojej roli bo autko ma przejechane już ponad 240k km , tylko pytanie jaką rurę wstawić ? Jakiej średnicy ??
Witam, chce troche odwiezyc temat i zasiegnac Waszej rady, poniewaz mam dziwny problem, otoz:
Moj katalizator nienadawal sie do uzytku (stukalo, dzwonilo niemilosiernie) wiec postanowilismy go wyciagnac z autka, wyczyscic puszke z wnetrza i wstawic na swoje miejsce pusta puszke.... wszystko dziala, ale jest niesamowicie irytujacy dzwiek przy dodawaniu gazu.... to nie brzmi jak moje Audi a3 1,6 8l z 97roku... dzwiek nie jest przyjemny i jest dosc metaliczny, troche jak polonez brzmi. dodam ze mam malutka dziurke na srodkowym tlumiku. Myslalem tez nad wspawaniem rury, ale nie mam pojecia jak za to sie zabrac, poniewa 2 rury kolektora sa wspawane bezposrednio do katalizatora (tak jest fabrycznie)
z czym musialbym sie pobawic zeby znalezc powod takiego dzwieku z ukladu wydechowego? chcialbym aby to chodzilo w miare cicho, badz identycznie byle nie bylo tego metalicznego dzwieku ktory delikatnie pierdzi (przed wydlubaniem katalizatora takiego problemu nie bylo).
ktos mial z Was podobny problem, badz wie jak temu zaradzic?
czasami tak się dzieje jak wyrzuci się wkład kata. Rezonans. Można wstawić rurę do środka. Podobno pomaga. Musisz uciąć puszkę i wspawać od nowa po wpisaniu rury wewnątrz.
katalizator kup i wstaw :) ja wstawiłem tłumik przelotowy i jest dobrze
Witajcie
Mam taką sprawę, żywot mojego katalizatora dobiegł końca i mam takie pytanie co wstawić zamiast niego: strumienice, czy po prostu wspawać rurę czy może zamiast strumienicy katalizator w takim kształcie (gdzieś czytałem że też coś takiego wstawiają) a może macie jakieś inne pomysły??? Mam silnik 1.8 AGN
podpinam się pod temat, także muszę wywalić kata bo jego czas nadszedł, i tak jak kolega wyżej 1.8 AGN :)
Do agn wstawiałem już różne wynalazki, i zawsze jest głośno, nieznośnie przy około 100km/h. Jedyne słuszne rozwiązanie to montaż katalizatora z metalowym wkładem, jedyna wada takiego rozwiązania to kasa. :/
kolego shake możesz polecić jakoś firmę
To jest najlepsza opcja, tylko pytaj o metalowy wkład + 40-50pln.
http://allegro.pl/katalizator-golf-i...683837798.html
Osobiście poradziłem sobie w nieco inny sposób. Kupiłem katalizator od gościa który je skupuje w mieście i mechanik mi go wspawał. Było cicho i spalanie w normie, ale i ten zaczął brzęczeć.
Wspawać jakiś zwykły tłumik po prostu i tyle, niestety 1.8 i 1.6 są dość głośne bez kata, ale co zrobić.
a co myślicie żeby w miejsce starego wspawać taki katalizator: http://allegro.pl/katalizator-uniwer...674232405.html
właśnie wróciłem z garażu wycinałem kata... auto lepiej się zbiera fajnie słychac turbo jak wstaje :D i o wiele lepiej przyśpiesza :)
Panowie mam pytanie, właśnie wycinałem kata i wstawiał mi mechanik strumienice, możliwe jest to że teraz auto bardziej zamula ? teoretycznie powinno być lepiej a jest całkowicie odwrotnie ;/
kolego Sonny a jak jest z dźwiękiem?? jest taki metaliczny czy normalny??
Panowie,
Orientuję się ktoś z was, jaka jest średnica złącza elastycznego w 1.8T AGU?
Z góry dzięki.
ja wycinam swojego jutro zobaczymy co u mnie będzie, powinien jechać lepiej, podłącz kabel i zobacz czy są jakieś błędy