Panowie potrzebuje pomocy.
Audi a3 8L 98r.
1,9TDI , 110, AHF
Jakiś czas temu miałem problem z Turbo. Standardowo po osiągnięciu pewnych obrotów ( 3000 -3300obr.) VAG pokazał bład 00575 Intake Mainfold Pressure (10-17) Z logów wynikało iż turbo mocno przeładowuje, w skrjanym momencie dmuchało 2531 mbar. Z racji tego że akurat wtedy troche więcej zarobiłem – kupiłem sobie nową Turbine u oficjalnego dystrybutora Garrett w Polsce. Turbo zostało wymienione w pewnym warsztacie i do konca kwietnia cieszyłem się sprawnym autem. W tym czasie przeciągnołem auto tak mocniej do 4000 obr. włąsciwie z 3 -5 razy ( po rozgrzaniu do 90 stopni) . Nie było wiele okazji do tego ze względu na śnieg .
Jak już mówiłem tuż przed majówką znów odcieło mi turbo na 3 biegu przy 3700obr. Ten sam błąd co wcześniej. To samo wynika z logów ( 2500 mbar przy zadanym 1200mbar)
Wciekłem się maksymalnie. W koncu to nowe Turbo więc jak to możliwe że pojawia się ten sam objaw. Stosując się do wszelkich rad z forum wymieniłem przewody podciśnienia – nie pomogło, wymieniłem N75 – nie pomogło, w akcie desperacji wymieniłem nawet map sensor – nie pomogło. Sprawdziłem sztnage przy BS grupy 011- rusza się. Nie wiem czy w pełnym zakresie ale się rusza. Sprawdziłem nawet ten małuy zawór jednokierunkowy. Faktycznie taki jest . Przepuszczał powietrze tylko w jedną stronę ( zresztą Turbina działa tak samo nieprawidłowo z nim czy bez niego..? ) Dzisiaj odłaczyłem wogóle turbo od N75 i , może ja czegoś nie rozumiem , ale Turbo dmucha i nie przeładowywuje. ? Co prawda troche słabiej u dołu. Wydawało mi się ze po odłaczeniu Turbo od N75 zawór ustawi kierowniczki Turbiny na skrajnej pozycji „zamykającej” Turbo. Także na moją logike auto powinno być mułem do kwadratu...? Ponizęj logi dynamiczne grupy 11 z podpiętym i odpiętym Turbo.
Grupy: 011 -
http://vaglog.rtnet.pl/dolecki.k_126423.html
Grupy: 011 -
http://vaglog.rtnet.pl/dolecki.k_126422.html
To wszystko wygląda tak jakby Turbina olewała ten zawór. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że
Że kierowniczki utkneły w pewnej pozycji i ruszają się tylko w ograniczonym zakresie. Albo że zawór nie ma odpowiedniego podcisnienia by je wystarować odpowiednio ?
.Już nawet zastanawiam się czy ten warsztat napewno zamontował mi moją Turbine... To jest jedyna czynność której nie zrobiłem sam :(
W związku z tym mam pytania :
1. Jak powinno zachowywać się Turbo po odłaczeniu jej od N75
2. Czy w czasie montażu nowego Turbo trzeba regulować sztange ?
3. Czy to możliwe by kierowniczki „zapiekły się” po 3 miesiącach użytkowania ?