Gdzie można kupić nowe gumki do soczewki? Ewentualnie jeszcze jakieś inne rzeczy regeneracyjne itp. ;)
Printable View
Gdzie można kupić nowe gumki do soczewki? Ewentualnie jeszcze jakieś inne rzeczy regeneracyjne itp. ;)
a co potrzebujesz dokładnie?
No gumki by mnie interesowały nowe :D
Z nowymi może być problem ale używane nie wygniecione mam jak coś 😉
Siema,
Posiadam Ori xeonon Hella z ori przetwornicami. Jednak w jednej lampie juz 2 razy padła mi przetwornica, za każdym razem kupowałem uzywke ORI jednak teraz widze, że to nie ma sensu bo długo to nie podziała. Zastanawia mnie czy nie będzie róznicy jeżeli kupie nowy zamiennik np cos z tych:
https://allegro.pl/przetwornica-xeno...548057779.html
https://allegro.pl/przetwornica-hid-...986369204.html
https://allegro.pl/przetwornica-xeno...109521283.html
Ktoś ma? uzywał? może jakis inny zamienik?
Ori przetwornice rzadko padają, częściej uszkadzają się przewody w grubym kablu idącym do żarnika. Naprawa, wymiana przewodu to koszt kilka zł.
Wiem, wiem. W drugiej przetwornicy wypaliła mi się ta końcówka, kupiłem nowa za 14zl, przylutowałem i smiga ładnie. Jednak w tej padnietęj wszystkie styki wydają się być ok, przetwornica załącza 1/10 prób. Zarnik odpada bo były zamieniane stronami.
Nie mówię o końcówce tylko przewodzie, najczęściej jest to miejsce na wejściu kabla do obudowy, tam jest załamany i się przepala.
Skoro załącza 1/10 jest to ewidentnie wina przewodu, który raz styka i zaświeci, a 10 razy nie.
https://s15.postimg.cc/ot0exxu2v/IMG..._095225056.jpg https://s15.postimg.cc/j4u472cvr/IMG..._095238508.jpg https://s15.postimg.cc/eixzypjmv/IMG..._100117852.jpg https://s15.postimg.cc/3w46ta3rr/IMG..._100246859.jpg
Podpinałem specjalnie zarnik z przetwornica do zasilacza 30A. Cała konstrukcja stała nieruchama. Zarnik błyska i gaśnie. Nie dotykając niczego 1/10 uda się zapalić na stałe. Przeważnie jak już sie "rozgrzeje" przetwornica to o wiele częściej potrafi załapać niż na "zimno". A skoro nie mam nic do stracenia to zmajstruje sam nowy przewód i zobaczymy efekty.
- - - Aktualizacja postu - - -
Jeszcze jedno pytanko. Dostane gdzies ta "wanienke" plastikowa gdzie do ktorej mocuje sie silniczek poziomowania lampy? Mam oberwane w jednej lampie. Rozumiem, ze jezeli jest to luzne tnz silniczek nie jest zaczepiony o ten plastik to manualna regulacja swiatel nie dziala? Bo w sumie caly dol wkladu lampy jest wtedy luzny.
Zamawiałem tutaj, są one trwalsze:
http://www.xenon24.eu/612-regulator-...regulacji.html
Za cenę jednego masz dwa wzmacniane blaszka od CarLami.
Witam.
Odświeżę trochę temat , bo jest 407 stron i zanim bym się dowiedział tego co potrzebuje musiałbym czytać pewnie z 2 lata :D
Chciałbym założyć xenony do mojej rakiety. Mam lampy poliftowe z zwykłymi żarówkami.
Zderzak mam ze spryskami.
Mam kilka pytań:
Czy jak zamontuje czy może się ktoś o to doczepić jak mam spryski?
Dużo kasy trzeba przygotować na taki zabieg?
Co trzeba wymienić?
Po przekręceniu kluczyka na zapłon światła mijania od razu mi się świecą , co mnie strasznie wkurza. Ktoś tak miał? Chciałbym to usunąć , bo nawet radia nie idzie na postoju posłuchać , bo światła się swiecą ;/
Pozdrawiam :D
Mając ksenony ze spryskami nikt się nie doczepi ale najlepiej byłoby od razu zrobić samopoziomowanie lub chociaż w miejsce regulacji wysokości dać zaślepkę lub włącznik z wersji xenon, bez pokrętła
A jak włożę takie xenony to będzie mi równo odcinało światło ? Bo teraz to tak średnio jestem zadowolony. Niby dość dobrze lampy świecą , ale brzydko odcinają ;/
Jakiś zestawik polecisz ? Czy tylko wpisać żarówki H1 xenon + przetwornice i hulaj dusza na alledrogo ?
Wsadzisz HIDy i będziesz miał takie odcięcie, że pobocze będzie doświetlało do pierwszego piętra, bo przesłona w reflektorze halogenowym jest skonstruowana inaczej niż w ori xenonie, który ma delikatne odcięcie. Do tego jak słabo Ci świecą to pasowałoby najpierw pomyśleć o metalizacji odbłyśnika, a później zabawie w xenony.
Najrozsądniej jest założyć oryginalne xenony ale to koszta +/- 1000zł.
Po lewo zwykły reflektor lift, a po prawo reflektor Xenon
https://i.postimg.cc/DfDJ1BDG/DSC-3098.jpg
Jakiś konkretny link można prosić do tych HID?
HID to zestaw przetwornic i żarników np. zamiast żarówki H1 w tym przypadku.
temat do kontynuacji o HID-ach jest tu
https://www.a3-club.net/forum/showth...Kit-Instrukcja
Witam, mam taki problem z lampami.
Wczesniej miałem ori hella h1 soczewka bez xenonu, ale postanowiłem sobie zakupić xenony ori, wiec kupiłem lampy ori hella xenon d2s od s3 i wlozylem do swojej.
Problem polega na tym że dziwnie świecą, po środku jezdni jest dziura w świetle, znaków na poboczu w ogóle nie oświetla nie ma tego odbicia na znakach, generalnie jestem nie zadowolony z oświetlenia, regulowałem góra dół przy lampie na stacji diagnostycznej to zmierzyli urzadzeniem i powiedzieli że wysokość jest okej i lampy są wyregulowane ale jak dla mnie jest za nisko,
Prawa lampa nie oświetla mi pobocza wiec nie wiem czy ktoś idzie czy ktoś rowerem jedzie, tym bardziej znaków nie oświetla jak wyżej wspominałem, lampa jak dla mnie jest za nisko ustawiona "choć urządzenie mówi jest ok", i jest zły kąt bo czasem widać że linia światła leci w lewo a nie na wprost przynajmniej czy na pobocze lekko.
Lewa lampa też mogła by być troszke wyżej i też ma zły kąt świecenia, świeci w prawą strone linia światła.
I dla tego mam na środku jezdni dziure w świetle bo nie oświetla.
Wiecie jak to wyregulować kąt świecenia te lewo prawo? Kreciłem w domu przy ścianie dwoma śrubkami przy lampie i szczerze albo jestem ślepy albo nie widze w ogole roznicy, tylko gora dol to bylem w stanie zauważyć przy śrubie bliżej błotnika.
Regulacje mam na bank sprawną bo lampy są nowe ori hella a nie używki więc jestem pewien że regulacja powinna działać.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
ps, jak zapalam długie to mam dużą plame światła na jezdni od auta gdzieś 10-15m a powinno w dal świecić.
Daj fotki spod ściany.
Albo masz wypalony / odkształcony odbłyśnik albo lampy angielskie z obrocona przesłona.
Angielskie raczej nie, bo szły z niemiec z niemieckiego sklepu i mam nalypke to moge zrobić foto tam wszystko pisze.
Wyczytałem kiedyś na tym forum że jest regulacja lewo prawo i można to skorygować i to są te śrubki od wewnetrznej strony auta. trzeba gdzieś fajnie stanać i patrzeć jak świeci i kręcić patrzeć, ale na ścianie próbowałem tym coś regulować i zero zmian jak dla mnie, chyba że ślepy jestem haha. te zewnetrzne od błotnika regulacja to widać góra dół że idzie.
foto zrobie nie długo bo narazie w pracy non stop 9-22.
A no to może odwrotnie, bo ja to na poczatku tego roku to regulowałem to zapomniałem która od czego.
Witam , czy ktoś może wkładał do oryginalnych lamp hella H7 LED ? Z wiatrakami? Pytanie jest moje czy takie coś się zmieści ? Mowa oczywiście o a3 8l .
Skróć aluminiowy trzpień o ok.10-12mm.Nawierć 2/3 otworki 2,5mm do przykręcenia taśm radiacyjnych-wtedy dekielek zamkniesz prawidłowo.
Ps. Obcinaj trzpień "na raty",bo bardzo się nagrzewa i mógłbyś stopić kabelki.
Takowe rozwiązanie jest "zgodne z przepisami bezpieczeństwa",bo linia światłocienia jest nawet wyraźniejsza niż w halogenach.
Nie oślepiasz innych nawet patrząc wprost z odległości kilku metrów.
Poza efektem całkowicie białego światła,nie wyczaisz,że "lampy" masz zmienione.
Na razie radiatory nie wypaliły mi dziur w dekielkach-zobaczymy po dłuższym czasie użytkowania.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podziękowania dla kolegi @owieczka,za wykonanie powyższego projektu.
Witam czy lampy o numerze 8P0 941 030R rok produkcji 12.05.11 beda pasowac do a3 8p 2008 ? oryginalnie siedzi u mnie 8P0941004R?
Na zdjęciu wyglądają tak samo jak moje.
Witajcie,
wiem że większość nie poleca lamp DEPO, aczkolwiek słyszałem też pozytywne opinie(np że DEPO robi ori lampy do niektórych aut). Szukam jakiś lamp do a3 polift - bo oryginalne nie świecą już wcale, polerka nic nie dała myślę, że w środku już czas zrobił swoje. Zastanawiam się skąd negatywne opinie o DEPO, czy lampy nie wytrzymują z roku dwóch? Czy może szybciej są do śmieci? ew co warto zakupić niedrogiego? - nie chce pakować zbyt wiele kasy bo być może na przestrzeni kilku lat auto pójdzie do zmiany. Z góry dzięki za poradę.
Lampy nad którymi póki co myślałem to właśnie DEPO:
https://allegro.pl/oferta/reflektor-...-fk-8316366242
lub
https://allegro.pl/oferta/reflektor-...yes-7938167211
Depo po prostu czasem wyjdą dobre pod dany model auta, a czasem kicha. W przypadku 8L jest kicha, a podobnież w A4 B5 ludzie sobie chwalą.
Rok, dwa lata chyba powinny wytrzymać, aczkolwiek nie zdziw się jeżeli przy pierwszym ustawieniu ukręci się regulacja wewnątrz.
https://i.postimg.cc/xCp00zH5/Screen...17-27-02-1.png
Jak masz trochę zdolności manualnych to polecam Ci oddać odbłyśniki do metalizacji próżniowej, koszt kompletu ok 100/120zł, a różnica będzie znacząca jeżeli klosze masz już ogarnięte.
Na czym można to można, ale na oświetleniu bym nie oszczędzał.
Jestem tego samego zdania co heko, dlatego zamówiłem oryginały xenon po regeneracji na olx za dość spore pieniądze ale warto. Koszt nowych xenonów powala :P
Witam.
Możecie polecić jakieś ciekawe lampy do mojej wersji audi z możliwością regulacji z kabiny? Muszę wymienić bo w starych regulacja ręczna w ogóle nie działa i bardzo kiepsko nocą się jeździ. Silniczki jak się pod nie podłącza to patrzą w dół i przed maską świecą. To są lampy DJOTO czy jakoś tak. Ważne żeby obyło się bez przeróbek i fajnie by było jakby kierunkowskaz nie był oddzielny.
Odpowiedz masz w tym temacie.
Jedyne słuszne rozwiązanie to polifty Hella po regeneracji.
Ok. Dzięki. W przyszłości na spokojnie poszukam regenerowanych. Teraz nie mam czasu na przeróbki i na szybko musiałem coś założyć. Kupiłem normalne dzielone Tyce i jest nieporównywalnie lepiej. Dołożę jeszcze jakieś porządne żarówki i będzie dobrze.
Tak przy okazji spytam jak wam działają silniczki od regulacji? Jak na 0 to lampy świecą najwyżej a 3 najniżej? U mnie tak jest i chyba powinno być odwrotnie bo we fieście mam na 0 najniżej a po drugie na samą logikę tak powinno być. Chyba, że się mylę.
Borys dokładnie tak, 0 najwyżej, 3 najniżej.
Faktycznie. Coś mi sie przywidziało. We fieście też tak jest.
Panowie podpowiecie czym wyczyścić szkło lampy poliftowej od wewnątrz po jej rozklejeniu? Bo wyczytałem żeby nie ruszać tego szmatka bo powstaną rysy których się nie usunie.
Ja czyściłem lampę nową miękką mikrofibrą i było oki rysy nie powstały
jakiś delikatny płyn i przepłukać wodą destylowaną
Czesc, jest jakaś opcja zmiany reflektorów poliftowych na przedliftowe?
Poliftowe soczewki to jakis dramat jezeli chodzi o swiatla mijania...
Lepiej kup sobie poliftowe xenony które świecą o niebo lepiej od soczewek. Jest też opcja wstawienia soczewek bi-led do poliftowych lamp i to jest najlepsze rozwiązanie, możesz o tym poczytać w temacie "Bixenon z Q7 do A3(lampy biled/bi led)" który znajduje się w dziale "Ogólne i Techniczne 8L".
Witam serdecznie,
Wszyscy przerabiają lampy przednie z przedlifta na polift, nigdzie nie znalazłem jak podejść do tematu w druga stronę? Tzn. czy powrót do przedliftowych lamp jest wykonalny. Ale po kolei. Kupiłem auto przedliftowe - A3 8L 1.9 TDI 1999r. Ktoś tam wcześniej wsadził zamienniki polifty (soczewki). Silniczków brak, wiązki są. Lampy muszę wymienić, bo słabo świecą. Chcę również dołożyć silniczki, bo jak auto jest obciążone to światła mają świecić na drogę a nie po drzewach. Pytanie jak temat rozwiązać? Mod wymiany lamp był z tego co widzę robiony na partyzantkę - bez przejściówki z okrągłej wtyczki na płaską, tylko do wtyczki przedliftowej (okrągłej) ktoś dorobił złączkę z przewodami, a w samej lampie zamiast złaczki jest to po prostu przylutowane do pinów. Co robić? Czy da się wrócić do serii tzn. kupić zamienniki przedlifty, silniczki i poskładać to do przysłowiowej kupy? Czy będzie brakowało tego kawałka błotnika, który każdy wycina przy wymianie na polifta?
powrót do przedlifta jest możliwy - potrzebujesz okrągłych kostek, lamp i błotników przedlift
kiedyś pomagałem jednemu chłopaczkowi zrobić dokładnie taką samą operację z uwagi na kasę - zaliczył stłuczkę, kupił jakieś używane błotniki przedlift i lampy przedlift (chyba dał 400 za wszystko) i normalnie dolutowywałem mu wtyczki okrągłe z przedlifta, a poliftowe razem z uszkodzonymi lampami sobie zabrałem
przejściówka jest dla tych, którym nie chce się lutować tych 4 przewodów
na błotnikach polift nie zamocujesz kierunkowskazu - nie będzie miał na czym się oprzeć
nie wyobrażam sobie jak ktoś mógł jeździć bez silniczków w lampach - to dlatego świecą Ci w kosmos i nie będziesz w stanie ich ustawić
zwróć uwagę jaką masz wtyczkę do silniczków, bo są również przed i poliftowe
rozważ też, czy nie bardziej będzie Ci się opłacać, bądź zależeć Ci na jakości świateł - być może lepiej będzie kupić jakieś używane lampy poliftowe w dobrym stanie niż pchać się z powrotem w gorszą jakość przedliftowego światła
Czyli podsumowując - czeka mnie kupno zamienników poliftowych (Depo czy TYC?) + lutowanie, bo błotników chyba nie warto ruszać.
Natomiast co zrobić z tymi silniczkami? Wtyczki mam 3 pinowe. Czy silniczek poliftowy będzie pasował?
Edit.
Chyba można pominąć lutowanie samej lampy https://allegro.pl/oferta/1j0973724-...em-12034074243
Czyli podsumowując, jeżeli nie chcesz wracać do przedliftów, powinieneś kupić sobie lampy poliftowe.
W tym przypadku ogranicza Cię budżet lub budżet i czas, bo możesz kupić np.:
a) zamienniki, które są niestety dużo gorszej jakości niż oryginały i po dłuższym użytkowaniu będą do utylizacji (przypuszczam, że tak samo jak te, które teraz posiadasz) - moim zdaniem nieporównywalnie lepsze są TYC niż DEPO
b) używane oryginalne Hella w wersji europejskiej (wyjdzie taniej niż a), ale mogą wymagać jakichś drobnych napraw lub mieć wypalone soczewki)
c) oryginalne Hella po regeneracji (wyjdzie niewiele drożej, albo tak samo jak a))
d) xenony
e) zajechane soczewkowe Hella i oddać do regeneracji lub przerobienia na bi-led
Jeżeli kupisz nowe lampy (zamienniki), to w komplecie na 99% nie otrzymasz silniczków - kosztują ok. 30 zł/szt.
Silniczki też przeszły lift - obydwie kostki mają 3 piny. Przedliftowa jest szersza od polfitowej. Obydwa typy silniczków pasują do lampy poliftowej. Jak umieścisz zdjęcie kostki, możemy pomóc Ci je odróżnić.
Witam. Zakupiłem komplet ori lamp hella do swojej A3 żeby przerobić je na bi-led, niestety okazało się ze trafiłem na lampy klejone na twardy klej. Czy jest opcja rozklejenia tych lamp nie niszcząc ich?, lampy są w rewelacyjnym stanie i szkoda byłoby je poniszczyć.