Przepis na kodowanie pilota grupy VW
Przepis na kodowanie pilota grupy VW
- Dowolny kluczyk samochodu włożyć w wyłącznik zapłonu i włączyć zapłon
- Dodatkowym kluczykiem zamknąć drzwi kierowcy lub pasażera. Wyjąć kluczyk (celowe jest zamknięcie za pomocą tego kluczyka, którego kod ma zostać zapamiętany)
- Kluczyk, którego kod ma zostać wprowadzony do urządzenia sterującego skierować na czujnik podczerwieni i krótko nacisnąć na przycisk nadawania jeden do czterech razy. W celu wprowadzenia danych do pierwszej komórki nacisnąć przycisk jeden raz, do drógiej - dwa razy itd. Nadawanie kolejnych impulsów nie może odbywać się szybciej niz co jedną sekunde. Każdy impuls jest potwierdzany sygnałem dźwiąkowym alarmu.
- Po przerwie 5 sekund od ostatniego nadania impulsu ponownie nacisnąć na chwile przycisk nadawania. Samochód zostanie odblokowany i przebieg programowania pamięci jest zakończony.
Zakonczenie procesu programowania musi nastąpić w przeciągu 30 sekund od zamknięcia samochodu (punkt 2). W przeciwnym przypadku należy proces powtózyć przez ponowne zamknięcie drzwi kierowcy lub pasażera obok kierowcy.
Uwaga
Opisany proces należy przeprowadzić dla każdego kluczyka. Jeżeli nie wiemy, która komórka pamięci jest wolna ( na przykład przy kluczyku zapasowym), to należy ponownie wprowadzieć do urządzenia sterującego kody wszystkich kluczyków.
Re: Przepis na kodowanie pilota grupy VW
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez e-mako
- Kluczyk, którego kod ma zostać wprowadzony do urządzenia sterującego skierować na czujnik podczerwieni ...
Niezbyt zgadza mi sie powyzszy fragment opisu... nasze kluczyki/piloty komunikuja sie przez fale radiowe. Nie ma przeciez czegs takiego jak czujnik podczerwieni. Kiedys centralne zamki dzialaly na podczzerwien... ale tego juz dawno sie chyba nie praktykuje.
Testowales ta instrukcje czy to tylko gdzies zaslyszane :?:
Kodowanie nowego klucza immo. VAG Tacho VCDS VAG COMMANDER 3.6
Witam.
Otóż dorobiłem ostatnio sobie nowy klucz do mojej A3 1.9 ASZ 2001 r. Z początku problem był taki iż nie miałem nowego transpondera a starego nie chciałem ruszać więc wyłączyłem immo programem VAG COMMANDER i teraz w trakcie jazdy cały czas miga kontrolka kluczyka zarówno na starym jak i nowym kluczyku. Po miesiącu zakupiłem transponder, zapakowałem ładnie do kluczyka i przystąpiłem do próby zaprogramowania. Zbierając informację z forum odczytałem PIN IMMO programem VAG TACHO i wszystko było ok(mój licznik to jaeger). Do zaprogramowania nowego klucza chciałem użyć programu VCDS. Zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na forum, w VCDS wszedłem w grupę zegarów i chciałem się zalogować i tu pojawił się problem. Wpisując PIN program go nie akceptuje.(ta sama sytuacja w programie VAG TACHO) Wyskakuje jedynie informacja, że pin jest zły i przed ponownym wpisaniem proszę wyłączyć i włączyć zapłon.
Moje pytania są następujące:
1) Czy VCDS może nie przyjmować mojego pinu z faktu iż immo jest wyłączone i musi zostać wcześniej uruchomione do wpisania pinu?
2) Czy akumulator musi być dobrze naładowany by dobrze odczytać dane z licznika i zaprogramować nowy kluczyk?
3) Jaka jest dokładnie procedura programowania nowego kluczyka ( transponder -> IMMO )? Zegary -> logowanie(PIN) -> Adaptacja -> CH21 -> Ilość kluczy - 2 -> wyłącz zapłon - następny klucz - włącz zapłon na 3 s. - wyłącz zapłon. Czy ta procedura jest dobra?
Za każdą odpowiedź bądź sugestię serdecznie dziękuję.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Problem udało się rozwiązać. Dzięki współpracy z kolegą renegat207 udało się dobrnąć do końca.
Opiszę dokładnie proces kodowania transpondera Crypto 48 do immo w liczniku Jaeger 1/2 FIS w samochodzie A3 8L 1.9 130 ASZ.
Programem VAG TACHO 3.01 ustalony został PIN.
W programie:
SELECT ECU -> Magnetii Marelli Audi after 2000 year / Magnetii Marelli Audi M73 V1 / Magnetii Marelli Audi M73 V2 - Mi z każdego odczytało poprawny PIN.
Następnie Connect Selected ECU. Po udanym połączeniu klikamy Read PIN. I tutaj powinien się wyświetlić nasz PIN CODE.
Programem VCDS LITE został zaprogramowany kluczyk.
W programie:
17 - zegary -> Logowanie(11) -> tutaj wpisujemy nasz kod PIN poprzedzony zerem.
Adaptacja(10) -> kanał 00 odczyt i zapis -> kanał 21 odczyt - wyświetli się tutaj ilość zakodowanych kluczy -> wartość musimy zmienić na 0 i kliknąć TEST. Następnie wprowadzamy ilość kluczy do zaprogramowania(w moim przypadku 2) -> Test i zapis.
W tym momencie powinna nam zgasnąć kontrolka immo na zegarach.Wyłączamy zapłon -> wkładamy następny kluczyk -> włączamy zapłon -> Kontrolka immo powinna zgasnąć. W tym momencie mamy zakodowane dwa klucze.
Gdy jesteśmy pewni że PIN jest poprawny ale program VCDS lub VAG TACHO wyświetla nam informację że PIN jest zły i prosi by włączyć i wyłączyć zapłon to należy sprawdzić czy czasowo nie zablokowaliśmy naszego licznika. Przy zablokowanym liczniku pomimo, że wprowadzamy poprawny PIN dalej będzie się wyświetlać informacja że jest on niepoprawny. Musimy więc odczekać odpowiednią ilość czasu na włączonym zapłonie. Ten czas ile musimy poczekać sprawdzamy w VCDS a dokładnie:
Zegary - Meas Block - Kanał 24 - pole pierwsze.
Ja miałem wartość 38 więc tyle minut musiał stać samochód na włączonym zapłonie. Gdy ten czas minął spokojnie mogłem wprowadzić PIN bez najmniejszego problemu i zakodować kluczyk.
Serdecznie dziękuję tutaj koledze renegat207 za poświęcony czas bo to głównie dzięki niemu udało się tutaj ustalić co jest głównym problemem.
Vag nie chcę zapisać nowej liczby kluczyków
Wprowadzam 2, a zmienia na 1 albo 0.
Problem z pilotem-centralką