Problem 2.0 TDI CR szarpie, przerywa, brak mocy...
Sprawa ma się tak...
Miesiąc temu wracając z Chorwacji po zatankowaniu na "jakiejś stacji" auto odmówiło posłuszeństwa - zatarła się pompa wtryskowa. Auto wróciło na lawecie 1100 km. Na chwilę obecną wymieniona pompa na nową, przeczyszczony cały układ, wyciągnięty zbiornik przeczyszczony, wszystkie węże, pozostałe dwie pompy dokładnie wyczyszczone - opiłków sporo było. Zresztą wałek na zatartej pompie ma spore braki więc musiały się gdzieś podziać. Jak się okazało wtryski też do wymiany tu niestety kupiłem używane, ale sprawdzone itp. Przy okazji wyczyściłem przepustnicę, zawór egr, węże do turbiny, wszelkie odmy.
Auto poskładane odpaliło wszystko super odpala na dotyk,silnik pracuje równo jeździłem tak dwa dni nie męcząc za bardzo silnika w końcu na autostradzie postanowiłem trochę przydusić no i problem. Do 3 tyś obrotów ciągnie aż miło przy obrotach powyżej 3 tyś (nie ma jakiejś stałej wartości raz 3 tyś raz 3,5 tyś) dusi się i tak prawie na każdym biegu szarpie wydaje mi się ,że nawet trzęsie troszkę silnikiem. Trzymając nogę na gazie kiedy wpadnie w taki stan traci moc i zwalnia. Pomaga dopiero zdjęcie nogi z gazu i ponowne naciśnięcie,ale telepanie i brak mocy powyżej 3 tyś pojawia się cały czas. Postanowiłem trochę przeciągnąć na takim szarpaniu zapaliła się kontrolka grzania świec i pojawił się jeden błąd:
000665 - Boost Pressure Regulation
P0299 - 000 - Control Range Not Reached - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00100000
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 255
Mileage: 122436 km
Time Indication: 0
Date: 2014.09.26
Time: 19:00:09
Freeze Frame:
RPM: 2622 /min
Speed: 136.0 km/h
Load: 100.0 %
Absolute Pres.: 2346.0 mbar
Absolute Pres.: 1458.6 mbar
Lambda: 89.2 %
Lambda: 89.2 %
Readiness: 0 0 0 0 0
ale pojawił się tylko raz, normalnie kiedy pojawia się ten problem żadnego innego błędu nie ma. Normalnie kiedy wyluzuje auto obroty wchodzą na czerwone bez problemu. Na postoju niestety osiągają 2,5 tyś ,ale to akurat norma.
ma ktoś jakiś pomysł, może co i jak sprawdzić jeszcze, jakie parametry.
Problem z wkręcaniem się na obroty - A3 8p 2,0tdi CBAB
Panowie i Panie - mam problem ze swoim samochodem, mam nadzieje, że ktoś z was będzie w stanie mi pomóc. Sprawa wygląda następująco.
Bylem w Czechach, zatankowałem na stacji Agip - po przejechaniu 370km po autostradzie przy prędkości ok 150 km/h zjechałem na parking. W momencie zjazdu, na zakręcie przy 3 biegu i ok 2,2k obrotów zauważyłem, że auto straciło jakby moc. Następnie po 40min postoju przy ruszaniu zauważyłem, że auto zaczyna normalnie przyspieszać dopiero od 2,8k obrotów, gdzie wcześniej zaczynało się już od 1,5k obrotów. Po powrocie do domu zaczęła mrugać mi kontrolka świec żarowych. Następnego dnia pojechałem na diagnostykę silnika - po podpięcia komputera okazało się że błąd to za słabe ciśnienie turbiny. Jak się okazało na przeglądach ola ASO Marszalek ostatni raz filtr paliwa był wymieniany przy 60k km (aktualnie 136k km). Padla decyzja na wyjeżdżenie całego paliwa, następnie zatankowałem Vpower + Liqui Moly + wymiana filtra paliwa oraz czyszczenie zaworu EGR.
Po zrobieniu tego na zimnym silniku auto zachowuje się normalne - bez problemu wkręca się na obroty i dostaje "kopa" od 1,5k obrotów, natomiast później po zagżaniu sprawa wraca - tzn wkręca się bardzo powoli dopiero przy 2,8k jeździ tak jak wcześniej.
Chlopaki z Bestperformance w Częstochowie zalecają mi jeszcze komputerowe wypalanie DPF - komputer wskazuje zabrudzenie - 17gr i 0 wykonanych pełnych wypalań.
I tutaj moje pytanie i prośba do was - czy ktokolwiek spotkał sie z podobnymi objawami w aucie ??
2.0 tdi CFGB przerywa, szarpie- uszkodzone wtryski?
Witam serdecznie,
Mam problem z moim autem.
Passat 2.0 tdi CFGB.
Auto funkcjonowało normalnie, w pewnym momencie włączyło się wypalanie dpf niby wszystko w porządku.
Po czym klepły jakby wtryskiwacze i auto totalnie osłabło i zaczęło szarpać.
Na P wkręca się do 2.5k rpm ale silnik jakby głośniej i twardo pracuje.
Podczas jazdy auto przy próbie przyspieszania auto szarpie i przerywa, klepią wtryskiwacze.
Auto odpala bez problemu.
Nie wiem czy coś Wam to da ale mam zrzut z pracą wtryskiwaczy.
Auto rozgrzane praktycznie do 90 stopni, korekty na wolnych obrotach.
Nie podoba mi się szczególnie ten 1 wtryskiwacz
Po dodaniu gazu korekty na nim mocno idą w górę do +1.80 i nawet +2.99
Może być to przyczyną moich problemów z autem?
Co robić?
Kupno używanych wtryskiwaczy?
Nie wiadomo, co kupię....
Regeneracja moich wtryskiwaczy?
Niech ktoś się wypowie.
Pozdrawiam https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...a160484143.jpg
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Szarpanie podczas załączania turbo
Witam, dzisiaj przytrafiła mi się niesympatyczna sytuacja. Otóż w trasie podczas przejezdzania przez miejscowość zauważyłem że auto w momencie załączenia turbo szarpie, na początku bylo to pojedyncze szarpniecie jakby kolo przekrecilo na dziurze. Pozniej juz nie tylko podczas załączenia ale rowniez podczas przyspieszania generalnie wystepowalo szarpniecie co powiedzmy sekunde. W koncu wywalilo błąd i turbo sie wyłączylo a auto zaczelo szarpac nawet jak stalo. Poradźcie prosze jaka moze byc przyczyna? Turbo? EGR?
komputer pokazał błąd
004663 - Zawór wtryskowy cylindra 1 (N30)
P1237 - 000 - przerwa - MIL zapalona
czy to oznacza jednoznacznie wytyskiwacz?
przejechałem autem okolo 60km innej opcji nie mialem, póki nie załączało się turbo to auto jako tako jechalo, szarpnięc było bardzo mało, początkowo świeciła mi się tylko kontrolka świec, później zapaliła się kontrolka silnika.
nie wiem czy to istotne ale ponad miesiąc temu czyściłem (nie osobiście) EGR, czy to może mieć znaczenie? było ok, błąd egr sie nie pojawiał.
bardzo proszę o pomoc bo szczerze mówiąc jestem od wczoraj w cięzkim szoku i strachu...
2.0 tdi CR trzesienie silnikiem
Witajcie, po 3 tygodniach od zakupu, po przejechaniu 1000km, nagle po którymś odpaleniu zaczęło telepać silnikiem na wolnych obrotach, gdy je dostaje silnik jakby przestawał. Generalnie trzęsie, silnikiem, budą, lewarkiem od biegów. A3 8P 2.0tdi na CR kod silnika CBAB obroty nie falują, moc jest, czuć spalenizne oleju.
https://youtu.be/O4th8Bfgj_g
Pozdrawiam.
Audi A3 8P 2.0TDI 140KM CR szarpie i przerywa po rozgrzaniu silnika
Witam,mam problem z Audi A3 2.0TDI 140KM CR 2012 rok.Samochód po przejechaniu okolo 30 km po dobrym nagrzaniu przerywa i szarpie jakby brakowało mu paliwa.Chwile poprzerywa i znowu jedzie normalnie np 3 km i potem znowu taka sama sytuacja.Pomaga dodawanie gazu,tak jakby przegazowanie i czuc ze problem po jakis kilku sekundach przejdzie i samochód jedzie dalej.Gdy dzieje się to jadąc pod górkę samochodem nie da rady wjechać,chyba ze zaraz to ustąpi bo długość szarpania jest losowa.Gdy jeżdżę do pracy 12 km w jedna stronę problem przez 5 dni jazdy nie wystapil wcale,ale jadac juz codziennie 35 km problem z przerywaniem miałem 5 dni,codziennie przerywalo srednio po okolo 30 km.
Wszystko zaczelo sie dwa tygodnie temu gdy zaczal bardzo szarpac,aż po prostu zgasł.Na blacie kontrolka od świec zarowych.Pojechalem do mechanika i wyszly bledy: blad przeplywu,blad doladowania,blad egr.bledy skasowane i..zrobilem znowu 1000 km bez problemow i szarpanie znowu wrocilo.Tym razem zadnego bledu na komputerze.Czy to na pewno problem z egr?Wolalbym go wymienic niz zaslepiac ale chcialbym byc pewny ze to na pewno to.Samochod pali super,brak dymienia,brak utraty mocy,dzwięk jest normalny spalanie caly czas takie same.
Jeździć się nie da bo szarpanie występuje codziennie,nie wiadomo kiedy może nastąpić.Zastanawia mnie to ze po skasowaniu błedów przerwało mi raz a później przejechałem 1000km i było dobrze.Co można z tym zrobić?W czym może leżeć problem i jak go próbować z lokalizować bez wymiany połowy auta?
podobny problem ale nie ten sam.
Mam problem z moją audi a mianowicie podczas dodania gazu z reguły na niskich obrotach audi tak jakby nie dostała paliwa i szarpnie. Z błędów jedynie świece żarowe aczkolwiek są dobre. Szarpanie nie wyskakuje zawsze co jakiś czas. Czasem i cały tydzień się pojeździ bez szarpnięcia. Ktoś coś miał takiego już? Może coś od świec nie łączy..