Witam.
Chce usztywnić zawieszenie....
Zastanawiam się nad takim zestawem
jest tez drugi zestaw w kolorze żółtym, wydaje mi się ze jest twardszy.
Mieliście jakieś doświadczenie z takimi elementami ?
Printable View
Witam.
Chce usztywnić zawieszenie....
Zastanawiam się nad takim zestawem
jest tez drugi zestaw w kolorze żółtym, wydaje mi się ze jest twardszy.
Mieliście jakieś doświadczenie z takimi elementami ?
wyglada bardzo fajnie, tylko podobno auto robi sie strasznie twarde i nie polecaja tego do jazdy na codzien, jak juz to do bardziej hardkorowej jazdy na torze, driftu, w terenie, do obnizonych zawieszen, do seryjnych aut dostaja po dupie inne czesci zawieszenia
Oczywiście do odnizonego zawieszenia. Do serii oczywiście nie .
Są też koloru czerwonego, podobno mają "miększa" charakterystykę od tych żółtych..
a glac czegos takiego nie zakladal??
Otrzymałem takiego maila od firmy sprzedającej:
"Kolor czerwony 80ShA jest zbliżony twardością do oryginalnych gumowych części ,ale nieco twardszy, natomiast żółty 90ShA jest już twardy, przeznaczony dla miłośników szybszej jazdy którzy tuningują swoje pojazdy mechanicznie, chcących poprawić trakcję, prowadzenie pojazdu. Na żółtym jest po prostu bardziej twardo "
przytyj troche i auto siadzie :D
A MaGGu a pytales czy maja zestaw do A3 ? Jeszcze jest wersja zielona, twardosc jak oryginal
z Golfa IV podchodzi. Kwestia średnicy drążka stabilizatora.
Powiem szczerze ze coraz bardziej sie przekonuje do tego wynalazku, poczytalem na roznych forach i ludzie chwala sobie, a jako ze uzywam auta do pracy pokonujac okolo 40tysiecy rocznie na 17" felgach praktycznie tylko po "pieknych" łódzkich drogach to chyba sie skusze na taki zestaw.
Witam . tutaj macie linka co do naszych a3:-)
http://www.mapet-tuning.com/sklep/po...c-623_731.html
założyłeś już ?? Jakie spostrzeżenia ?
nie jeszcze nie zakladalaem ale napewno dam znac co i jak Panowie:-)
maggu, ja mam zalozene cale zewieszenie z powerflexa, jazda nie do porównania, auto jest duzo bardziej stabilne, a kierownica reaguje jak glupia na kazdy minimalny ruch niezalezanie od predkosci.
Jak chcesz jeszcze jakies info pisz.
Mam nadzieje ze o to ci chodzi gdyz nie ma juz linka do tego przedmiotu z allegro.
a jak wyglada sprawa montazu ciezko jest to wcisnac ?i jeszcze mnie zastanawia tylnia tuleja wahacza czy ona ma jakis kolnierz ? czy jest jednakowa z odu stron:-)
Ile zapłaciłeś za ten zestaw Powerflexa?
niestety tyl mam oryginal, wymienialem przed robieniem przodu i juz mi sie nie chce wymieniac ponownie, przód mam oryginal z powerflexa click.
ale dam se leb uciac ze ten element da piorunujaca ruznice - click, bo to on jest najslabszy w seryjnym zawieszeniu, i to on po wymianie na oryginal po 2 miesiacach na mojej zawieszce zaczol pękac.
aha, jest jeden minus, po wymianie na powerflexy pojawily sie znacznie wieksze udezenia ( stuki ) mojej kolumny kierowniczej.
Panowie dzis zalozylem zastaw z poliuretanu na przod-wersja czerwona:-) JEDNYM SLOWEM REWELACJA autko stalo sie sztywniejsze z przodu a reakcja samochodu na lekkie ruchy kierownica jest natychmiastowa ,za zestaw zaplacilem 211 zl z przesylka a zestawik kupilem z firmy BIKOPUR.
A to kilka wskazowek co do wymiany:
1. klucz plaski 18 do odkrecenia sworznia wahacza-mocny
2.klucz nasadowy 16 do odkrecenia lacznika stabilizatora+klucz imbusowy 10
3.klucz nasadowy 13 do odkrecenia mocowania stabilizatora
4.klucz 19 plasko-oczkowy i nasadka 19 do odkrecenia glownych srub wahacza potrzebne jest tez mlotek imadlo lub jakas praska do wcisniecia nowych gum wiertareczka z wiertelkiem 4 do rozwiercenia malej tuleji wahacza ,przecinak do wybicia duzej tuleji ( jesli macie jakies pytania chetnie podpowiem co i jak gg 3458118 lub meil marianczi@wp.pl) aha i bardzo wazna rzecz sa trzy rozmiary drazka stabilizatora nie sugerowac sie tym co w sklepie powiedza po numerze vin bo gosciu ze sklepu powiedziel ze mam fi 19 a po zmierzeniu okazalo sie ze mam fi 21 pozdrawiam i powodzenia
Pewnie nie byłeś na geometrii :) Polecam sprawdzenie.
Od jakiś 2 miesięcy mam założone elementy z powerflexa ( czerwone ) i zgodzę się z przedmówca. Wszystko w jak najlepszym porządku. Samochód stał się stabilniejszy. Może faktycznie ciut bardziej czuć "twardośc" tych gum. Do mojego auta, śmiało mogłem zastosować żółty zestaw...
Ja również założyłem poliuretanowe elementy, tyle że tak jak a3gdansk, z firmy Bikopur, zestaw czerwony. Rewelacji może nie ma, fakt, samochód lepiej reaguje na ruchy kierownicą i nie buja się tak jak wcześniej, ale niestety zrobił się sporo twardszy, a przy moim zestawie (18" na 225/40, -30mm) i tak było twardo :(
Mam takie pytanko... macie wstawione gumy stabilizatora z poli?? Bo ja prowadze wojne ze skrzypieniem (kupiłem febi) i juz niemam ochoty tego smarowac znowu. Jakies piski wydaja te poli czy jest cisza bo bym autku na mikołaja prezent zrobił:D
Ja mam wszystkie możliwe gumy w zawieszeniu z poli i nic mi nigdy nie skrzypiało:)
To chyba zakupie je sobie, i jeszcze jedno pytanie, na stronce bikopura sa tulejki do łacznika stabilizatora, jak sie je instaluje, kupuje sie nowy łacznik i wybebesza sie go, a one pasuja idealnie czy jak??? a jeszcze co do gumek stabilizatora to one sa rozcięte tak jak standardowe na dole, bo na zdjeciach wygladaja na całośc, jakos inaczej sie je zadkłada?
Nie musisz kupować nowego łącznika. Wystarczy że wymienisz elementy gumowe na te z poliuretanu.
No wlasnie mam pytanie czy jak zaloze do S3 elementy poliuretanowe do zawieszenia to czy zmieni sie komfort podrozowania , bo przyznam ze teraz przy jezdzie po miescie to jest normalnie gokart a jeszcze i tak czeka mnie wymiana zawiasu wiec pewnie zawita jakis sportowy gwint ze sprezynami . Jak sadzicie czy roznica bedzie znaczna czy do przyjecia
Komfort się nieco obniży, będzie bardziej twardo, ale tragedii nie ma ;)
czy tuleje wachaczy (przednia i tylna) w S3 są takie same jak w kazdym A3? bo mam jakieś sprzeczne informacje z katalogów a do ETKI chwilowo nie mam dostepu.
będa inne, poza tym w S3 TT są dwa rodzaje wahaczy tak więc radzę sprawdzić co masz u siebie
Glac jest w temacie pisz do niego
Dzieki Kuba, bardzo mi pomogłeś.
Żółte są dedykowane raczej to sportu, są bardzo twarde a czerwone nadają się do codziennej jazdy. Sam mam czerwone :)
Gumowe tuleje tylne wahacza oryginalnie od zewnątrz maja element metalowy. Na zdjęciach elementów poliuretanowych w przypadku tych tulej nie widzę żadnego metalu od zewnątrz. Jak to jest w rzeczywistości? Jak się montuje te tuleje? Bezpośrednio do wahacza?
Bezpośrednio i nie ma żadnego elementu metalowego na zewnątrz, ale w niczym to nie przeszkadza.
Mia? kto? z was do czynienia z takimi elementami ??
http://www.allegro.pl/item894510392_...oliuretan.html
Czerwone mia?em u siebie w poprzednim aucie, a jestem ciekaw tych zielonych.
Wlasnie napisalem emaila do faceta czy ma takie zabawki do 8P... wyglada na to ze beda wytrzymalsze przy gwincie, sztywniejsze ale nie jak powerflexy, tam plaby wypadaly :P
czy przy gwincie takie elementy będą konieczne? na czasie kw var2 wjedzie i chciałem się na ten temat rozeznać, ponieważ jestem z niego zielony...
nie pamietam teraz czy var2 ma regulacje twardosci ? ja mialem powerflexa i strasznie bylo twardo w 8l, to przypomina ksztalt normalnych ( oryginalnych ) tulejek tylko z mocniejszego tworzywa, wiec podejzewam ze bedzie wytrzymalsze do niskiej twardej zawiechy a nie utwardzi dodatkowo auta jak pelen powerflex.
koniczne nie sa ale bardzo polepszaja trzymanie auta w zakretach, slalom itp.
Ja mam KW var2, ma regulację twardości, przy poliuretanowych gumach jest mega twardo.
MaGGu widziałem że zakupiłeś te zielone tuleje. Jestem ciekaw jak się sprawują .
Założyłeś je już? Jak założyłeś to czy miałes jakiś problem z założeniem? Ja właśnie dzisiaj je kupiłem.
Kupiłem dopiero wczoraj.
Jak założę to zdam relacje.
Ok MaGGu. To czekam.
Ostatnio założyłem te elementy. Samochód stał się stabilniejszy, szybsza reakcja na kierownice, wcale nie jest betonem. Ogólnie jestem zadowolony. Są ciut miększe od czerwonych z bikopury.
Mają twardość 75 ShA, a czerwone z Bikopuru 80ShA, oraz żółte z bikopuru 90 ShA.
do 8P moze beda dostepne w kwietniu... mam nadzieje.
a sam zakładałeś ???
jak tak to czy miałeś jakieś problemy z zamontowaniem ???
Ogólnie polecacie poliuretany.. ?
Ja polecam :)
Założyłem komplet zawieszenia poliuretanowego bikopur czerwone łącznie z tulejami łączników i obejmami stabilozatora. Samochód stał się stabilniejszy i co ważne nie odczułem pogorszenia komfortu. Polecam!
polecacie jakas konkretna firme sprzedajaca poliuretany? przymierzam sie do zakupu poliuretanu do swojej a3 8L