Powiedzmy, że szukam fotelika dla rocznego dziecka do A3. Co wybrać, na co zwrócić uwagę? Liczę na opinie użytkowników którzy ten temat przerabiają lub wiedzą o czym piszą i mogą coś polecić.
Michalik, liczę na Twoją pomoc ;)
Printable View
Powiedzmy, że szukam fotelika dla rocznego dziecka do A3. Co wybrać, na co zwrócić uwagę? Liczę na opinie użytkowników którzy ten temat przerabiają lub wiedzą o czym piszą i mogą coś polecić.
Michalik, liczę na Twoją pomoc ;)
ja bede bral RECARO , bardzo dobry stosunek jakosci do ceny i wcale niiedrogi jak na tak markowy produkt
wazne jest dla mnie zeby mial zapiecia i na isofixy i na zwykle pasy itd.
ale nie taki od 9-36kg , a takich jest najwiecej
tylko od 9-18, wychodzi to drozej ale warto dbac o dziecko. a dopiero nastepny potem kupie do 36
teraz mam maxi cosi 0-9kg i jest super.
a uzywany markowy zawsze mozna dobrze sprzedac
na razie myślę właśnie o tych 9-36kg
Recaro Young Sport
lub Kiddy Comfort Pro
Miro ma 100%-tową rację...
nie kupuj fotelika " uniwersalnego"... :mad:( tzn. 9-36kg)
lepiej kupuj "wagowo" bo wszystko co jest uniwersalne ( moim zdaniem) jest do
du...
Przywołany do tablicy :p
Dla rocznego dziecka to fotelik, który rozkłada się do maksymalnego leżenia.
Roczne dziecko często będzie sobie w czasie jazdy ucinało drzemki, a w czasie dłuższej podróży musi się wygodnie wysypiać.
Ja gorąco polecam fotelik Maxi Cosi Priori
http://mytwogirls.files.wordpress.co...i-cosi-sps.jpg
Z takiego korzystaliśmy i byłem z niego bardzo zadowolony.
Dziecko sie nie pociło, wygodnie sobie w nim podróżowało zarówno na krótkich jak i na długich trasach.
Ważne jest też bezpieczeństwo.
Kupiłem ten fotelik kilka lat temu. Najpierw dla pierwszej córki,
a później (nawet teraz) korzysta z niego młodsza 2 letnia Michalina.
I był to fotelik, który jako jeden z nielicznych dostał najwyższe noty w niemieckich zderzeniowych testach ADAC.
W razie jakochkolwiek pytań pisz, najlepiej na priv, to chetnie pomogę.
Pozdrawiam
Michal
Wczoraj dostalem (wlasciwie moj synek) fotelik o ktorym pisze Michal, czyli Maxi Cosi Priori, jest rewelacyjny
wedlug wszystkich for internetowych typu baby boom jest najlepszy w tym przedziale wiekowym
tak ze dla naworodka od 0-9 tylko maxi cosi cabrio a pozniej maxi cosi priori, a dopiero powyzej 18kg recaro z wkladka i pozniej bez wkladki
Co jeszcze moge doradzic, zwlaszcza przy pierwszym foteliku 0-9, warto poszukac na allegro i kupic uzywany, mysmy kupili nowy, uzywamy piaty miesiac i niedlugo bedzie za maly. a stan jest perfekcyjny, to sie poprostu nie zdazy zniszczyc.
natomiast wracajac do wozkow, tylko i wylacznie nowe, widze jak wyglada wozek po 4,5 miesiaca uzytkowania, skladania, rozkladania, wozenia w autach itd. nie wyobrazam sobie idealnego 3-4 letniego wozka jak to pisza w ogloszeniach na aledrogo
No to będe miał od kogo odkupić :D
Julo, powiem Ci ze juz kiedys sobie o tym pomyslalem
prawie na wiosne ja sie bede pozbywal a Ty bedziesz sprzet kompletowal
pamietaj tylko zeby wozek kupic tak w ktory mozna wpiac foteliki maxi cosi (na adapterach czasem)
czyli wszystkich liczacych sie firm wozkarskich
Witam,
dobry (bezpieczny) fotelik dla maluszka 0-9m, choć cięższy od Maxi Cosi Cabrio, to Be Safe Izi Sleep. Ma możliwość rozłożenia do pozycji leżącej, a w samochodzie jest pozycja siedząca, oraz system napinania pasów w przypadku samochodów bez montażu w systemie ISO FIX (np. 8L).
Chłopaki temat powraca, doradźcie mi jeszcze w wyborze między
http://www.90n.pl/sklep/product/p/31...riori,xp.html#
a
http://www.90n.pl/sklep/product/p/86...afe,side.html#
i czym się różni priori XP od priori http://www.90n.pl/sklep/product/p/27...si,priori.html
cena :)
a tak na serio
to ten drugi chroni lepiej w przypadku zderzenia bocznego
i tego bym bral
Drugi tzn ? Iseos ?
Ktoś miał styczność z tym fotelikiem ?
wg testów http://fotelik.info/pl/testy/grupa:9...aco/index.html jest dobry.
Witam
Poniewaz tez cwiczylem temat to podziele sie spostrzezeniami:
1.Jesli chcemy miec spokuj i pewnosc ze fotelik jest zawsze dobrze zamocowany to oczywiscie ISOFIX
2.Dla dziecka w pierwszym okresie zycia (do roku) fotelik z tzw baza - poniewaz trudno takiego malucha targac z fotelika wiec zabieramy go zawsze razem z fotelikiem -tak jak koledzy wczesniej wspominali istnieje mozliwosc przepiecia fotelika na wozek - kapitalna sprawa.
3. Dla dzieci starszych (od 1 roku w gore) raczej fotelik staly tzn bez bazy ale z isofixem. Mimo ze rozwiazania z baza rowniez spotykane sa na rynku to finalnie sa one malo praktyczne gdyz starszych dzieci nie ma potrzeby wyjmowac razem z fotelikiem, a dodatkowa baza pod nim zwieksza tylko gabaryty calosci co w przypadku A3 ma znaczenie gdyz auto nie grzeszy zbytnia przestronnoscia z tylu. Jesli z tylu podrozuje ktores z rodzicow to bedzie tam sie musial zmiescic rowniez caly ekwipunek malucha wiec polecam rowiazania ktore nie marnuja niepotrzebnie miejsca.
4 Nie namawiam do zadnego z konkrenych typow , jako pierwszy fotelik mialem maxi cosi z baza , teraz mam romera duo czy jakos tak - osobiscie uwazam super forelik i zajmuje dwa razy mniej miejsca niz poprzedni mimo ze to nastepna kategoria wagowa ale czesto wybor to kwestia rowniez innych parametrow, gustow, ceny itp.
Pozdrawiam
baza pod fotelik jest szalenie wygodna, tylko ma jadna wade, kosztuje wiecej niz sam fotelik, a w przypadku pierwszego fotelika ktory uzywamy do ok7-8mca zycia malucha trzeba sie zastanowic czy jest sens.. wydamy 500zl na dobry fotelik i 700zl na baze , a po 8mcach musimy ja sprzedac na alledrogo
calkiem inaczej sprawa sie ma z drugim fotelikiem, tu warto cos na isofixach faktycznie.
sa o wiele wygodniejsze i pewniejsze/bezpieczniejsze.
isofix jest juz nawet w starych a3 bardzo czesto spotykany a w 8p prawie standart, nawet czesto w przednim fotelu, trzeba jednak wtedy pamietac i posiadac (bylo za doplata) mozliwosc wylaczenia poduszki pasazera, jesli tego nie ma, maluch musi jechac z tylu.
co do priori i priori xp nie wiem czy roznica nie polega na braku w priori wlasnie isofixa, ja niedawno dostalem w prezencie taki fotelik i niestety jest tylko na pasy..
jesli maluch podrozuje stale jednym autem to pol biedy bo fotelik jest zapiety w aucie na stale, gorzej jesli trzeba go przepinac z auta do auta
odswieze troche temat.Dotyczy sie to tez fotelika,ale dla dziecka 3 i 4 letniego tzn przejrzalem na allegro w poszczegolnych przedzialach wagowych i pojawia sie pytanie.
Fotelik dla dziecka ale bez oparcia,prosze tez o opinie czy to dobre rozwiazanie czy dobrze bedzie zabezpieczal dziecko w nim siedzace? czy komfort jazdy jest gorszy,czy dziecko ma mniejsza swobode ruchu?i co to jest system iso fix?czym sie kierowac w wyborze prezentowanego fotelika?
przykladowy fotelik
http://allegro.pl/item620397693_fote...neco_w_wa.html
skorzystałem z rad na forum i zaopatrzyłem się wczoraj w maxi cosi cabrio
używany, w super stanie, właściwie jak nowy nawet z nieużywanym śpiworkiem
mega fajny fotelik/kołyska/nosidełko
nie dość że bardzo poręczny to jeszcze pasuje do kół od wózka, więc nie trzeba będzie budzić dzieciaczka, i mniej gratów od wózka w aucie
polecam
ehh, a mam taki do sprzedania w idealnym stanie tanio. myslalem ze juz masz
te najmniejsze nigdy nie sa zuzyte, bo kupisz, jest na chwilke i trzeba kupowac nastepny
jedna uwaga, nie uzywajcie czasem tego fotelkia jako kolyski , ze dzidzius sobie spi w tym w domku, to nie jest dla niego wygodne i nie jest zdrowe.
do domu kupcie sobie fisher price , cos takiego :
http://allegro.pl/item685255246_fish...k_do_18kg.html
rewelacja, jak jest dziecko male, to w tym spi, zapiete pasami, teraz jak jest wiekszy to sobie siedzi, je itd, oczywiscie kolyska, wibracje, melodyjki. polecam
nawet, wkladka jest dla dzidziusia do przewozenia, a nie do tego zebys uzywal jako kolyski w domu, gdzie moze lezec w nim kilka godzin
na kazdym forum o baby o tym przeczytasz, kazdy lekarz ci to powie, w kazdym sklepie ci to powiedza, uzywanie fotelika dla dziecka jako kolyski w domu to wielki blad, krzywdzisz go. co innego na chwilke z wizyta u tesciowej a co innego jak ci dziecko bedzie tylko spalo i jadlo, jest to o wiele wygodniejsze i poreczniejsze niz lozeczko, stawiasz kolo siebie i ogladasz tv a dzidzius spi itd.
heh...
miro, skąd ty masz czas na te wszystkie fora ;)
ale, fakt info w tym temacie są konkretne
jak mi sie rok temu mial urodzic dzidzius to siedzialem na tych
http://www.babyboom.pl/forum/
tez bedziesz siedzial, jak przyjda kolki, zabki, kupki itd
na lekarzy wydalbys majatek, mozna sie dowiedziec duzo dobrych rzeczy
jak kupowalem wozek to tez sie nasiedzialem, naczytalem, kupilem i nie zaluje, pomijajac ze rok temu kosztowal duuuzo mniej, bo dolar byl po 2zl
To co pokazujesz, to te? nie jest zdrowe do spania w domu. Moje dziecko mia?o problem z mi??niem szyji ,troche si? naje?dzi?em po r??nych specjalistach i rehabilitantach ,i ka?dy m?wi? ,?eby nie u?ywa? przypadkiem czego? takiego....
W ka?dym razie szukam teraz wi?kszego fotelika 9-18kg....
hmm, ciekawe, to w czym ma spac przez dzien ? albo sie bawic ?? hmm ciekawe
to ilu specjalistow tyle opini, ja slyszlem cos calkowicie innego, po to z tylu sa pasy i regulacje glebokosci oparcia i siedziska, ehh dziwne
9-18 , ja mam maxi cosi priori , jest super, polecam
fajny bo sie rozklada, jak jest mniejsze dziecko to sie wygodnie przespi
recaro 9-36 z wkladkami tez sa fajne ale dziecko w nich caly czas siedzi
Spać normalnie w łóżeczku , gdzie jest równe i dość twarde podłoże no i oczywiście bez poduszki.
Do zabawy to co innego , ale nie do spania. Mi by na pewno nie było wygodnie spać w takiej pozycji i jeszcze przyczepiony pasami.
Jak taki fotelik maxi cosi przyczepia się do wózka ? I czy to musi być wózek również dedykowany ?
tego fotelika 9-18 juz nie przyczepisz do wozka, on jest na stale w aucie
do wozka tylko fotelki 0-9
z tym spaniem w foteliku to sie nie wypowiadam, ale wiem ze jak dziecko jest malutkie to ma tam mnostwo miejsca, zapiety pasami to jest pozniej,
jak jest maly to sobie lezy, moze sie obrocic itd. jest to o tyle dziwne ze firma fisher price to koncern amerykanski, oni byle czego nie sprzedaja, wszystko ma atesty, na pewno jest wczesnie j przebadane na 10 strone, to nie chinszczyzna z garazu, no ale..
a z lozeczkiem to wiadomo ze najlepsze, oczywiscie bez poduszki, chociaz u nas ma do tej pory podlozone pod materacyk ksiazki itd zeby bylo minimalnie wyzej
warto przeczytac i koniecznie obejrzec (wczoraj byla emisja w uwadze)
jakie to wspaniale sa foteliki np. chicco i co ciekawe jeden z modeli , a wlasciwie baza pod foteliki emmaljungi (bylo nie bylo jeden z bardziej renomowanych producentow)
http://uwaga.onet.pl/32657,wideo,171...,reportaz.html
miro super, widziałem ze było w telewizji a nie miałem jak zobaczyć
ze swojej strony polecam maxi cosi cabrio - jako ten pierwszy fotelik ( 0 - 13kg )
nie koniecznie z bazą, nie jest potrzeba - w 3d jakoś dajemy rade, a jak się ma jeszcze poduchę z przodu wyłączaną to idzie przeżyć
http://www.90n.pl/sklep/product/p/35...cabriofix.html
Wlaśnie jestem na etapie zkupu fotelika z zakresu 9-18. Traz mam Maxi Cosi Cabrio 0-9 i jest super dlatego chce dalej zkupić fotelik tej marki. Mysle jedanka o modelu TOBI który wyglada dużo solidniej i ma kilka dodatkowych funckji. Tylko zastanawiam się czy nie bedzie zbyt duzy do A3 3d.
Na necie znalazłem taka fotke
http://www.emaluszek.pl/aaa_kj/maxi_cosi_kj/tobi/w5.jpg
Wyglada ze to z A3 lub cos podobnego - czy nie uwazacie ze jest zbyt blisko przednich siedzen . Boje sie ze nie bedzie mialo dziecko wystarczajacej ilosci miejsca na nogi?? Jak myslicie?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
ja mam priori, jak pisalem juz pare postow wyzej i jestem bardzo zadowolony, swietny fotelik (tyle ze w 8p jest troche wiecej miejsca niz w 8l)
Tobi wydaje sie byc taki sam
Witam,
Ja również mam maxi-cosi priori i jest na prawdę super. Syn nawet się nie skrzywił jak go w sklepie pierwszy raz do niego wsadziliśmy :) - w przeciwieństwie do innych fotelików.
W moim przypadku to był jakiś miesiąc poszukiwań, szperania po forach i przeglądania wyników testów. Ostatecznie zostały dwa do wyboru Priori i Tobi, ten drugi wydawał się właśnie jakiś taki wielki, wysoki, więc pozostaliśmy przy priori.
Po miesiącu użytkowania uważam, że był to bardzo dobry wybór. Karolek chyba też tak uważa bo nie ma oporów przed siadaniem w nim... :D
Witam, jeśli można chciałbym dołączyć się do tematu fotelików. Jestem przed zakupem fotelika z isofixem i mam mały dylemat, wybór padł na maxi cosi milofix. Fotelik posiada oprócz zapięcia isofix dodatkowy pas zabezpieczający tz." kotwicę " lecz nie mam pojęcia gdzie go umocować, czy 8p jest do tego przystosowane? Proszę o radę, będę wdzięczny.
Pozdrawiam
http://fotelik.info/images/bib/fotel...roen-1651X.jpg
Poszukaj u siebie w aucie punktu kotwiczenia, jezeli go nie ma, czyli nie znajdziesz zaczepu/znaczka kotwicy, to nie zamontujesz prawidlowo fotelika.
Witam. Szukam fotelika dla 3 latka w przedziale wagowym 15-36 kg, możecie coś polecić. Cenowo do 1000 zł. Teraz mam maxi cosi, a wybrałem go dzięki temu tematowi i jestem zadowolony.
Hej.
Dlaczego chcesz zmieniac?
Dopasuj fotel do auta i dziecka, nie kupuj samej podkladki a pelny fotel tak aby chronic tułow oraz glowe.
Hubert
jeśli ktoś z Was stoi przed wyborem pierwszego fotelika to polecam produkty Cybex'a
pierwszego miałem Aton3
wygoda, bo to klasyczne nosidełko.
aktualnie mam cybex sirona
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6398146141
też wygodny i bezpieczny.
Przodem i tyłem do kierunku jazdy. Przodem do kierunku jazdy powyżej 9kg wagi dziecka.
Łatwy system zapinania.
W A3 istotna jest szerokość fotelika i jego długość z bazą isofix.
Nalatałem się sporo zanim trafiłem na tą poręczną sironę.
Bezpieczeństwo i wygoda dziecka była pryiorytetem bo często jeździmy w długie trasy.
Fakt, kosztuje sporo ale kupując sironę jako pierwszy fotelik na 4 lata macie spokój.
a nie bez znaczenia jest fakt, że z tymi wymienionymi wyżej fotelikami śmiało może podróżować dziecko i 4 dorosłych co u konkurentów jak np recaro się nie udaje.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...3894ef3c20.jpg
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
To jest fotelik samochodowy, nie nosidełko ;) Ludzie potem noszą pół dnia dzieci w foteliku, a kręgosłup u dziecka kształtuje się jak parabola....
Jak ktoś stosuje go przodem od 9KG to już nie jest bezpieczny ;) Dzieci powinny byc przewożone tyłem do kierunku jazdy jak najdłużej, a minimum do 4 roku życia.
i bardzo dobrze zrobiłeś, nie ma co oszczędzać na foteliku. Czasem widuje fury za set tysięcy i pseudo fotel na tylnej kanapie :p
Chyba na jakimś spocie będę musiał zrobić warsztaty z bezpieczeństwa dzieci w podroży ;)
córkę mam 16miesięczną. Waży już ponad 10Kg ale dalej wozimy Ją tyłem do kierunku jazdy.
Tak jak piszesz. Wziąłem sobie Twoje rady dawno temu w pamięć. Zawsze przy wypadku dziecko ma znacznie większą szansę nie zostać kaleką.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
No i super! woźcie jak najdłużej :)
Szerokości :)
Czy faktycznie tak jest że fotelik trzeba kupować pod konkretny model samochodu ?
Tz że nie każdy fotelik podejdzie do A3 ?
To zależy też jakie masz fotele u mnie np mam fotelik dla dziecka recaro young sport przystosowany do bazy pod ixofix. Bazy docelowo w komplecie nie mam bo nie miałem w a3 uchwytów pod isofix więc fotelik kładłem bezpośrednio na przedni fotel lub na tylną kanapę.
U mnie miałem kubełkowe fotele Ambition (zdj niżej) więc boki siedziska są dość wysokie a sama podstawa fotelika szeroka więc siłą rzeczy fotelik opierał się praktycznie na bokach siedziska zamiast na całym siedzisku. Problem wyeliminowałem kładąc kocyk na środek siedziska aby sam fotelik nie spoczywał tylko na bocznych elementach siedziska fotela. Z tyłu problem nie występuje gdyż kanapa jest praktycznie płaska.
https://i.imgur.com/dOsYwqr.jpg
dibierając fotelik do A3 staralem się kierować dwoma zasadami:
1: bezpieczeństwo
2: kompaktowe wymiary.
Po 6 miesiącach poszukiwań i dopasowywań dobrałem dwa modele:
1. Wyjazdowy super bezpieczny cybex aton
2. Miejski budżetowy do zapasowego auta AVIONAUT
Jako fotelik następny czyli 9-36 m-cy Cybex Sirona (obrotowy i z "bombą") mega wygodny w uzytkowaniu na codzień.
Wszystko pod isofix.
Pryiorytetem była szerokość fotelików i ich długość z bazą isofix.
Jak komu za drogo to polecam tak jak hubi pisze,
wybrać się do sklepu i przymierzać.
A3 jest dość specyficzne, zwlaszcza 3 drzwiowe i warto dopasować wybrane modele fotelików.
Wysłane z Galaxy S6 edge przy użyciu Tapatalka
Nie pasował idealnie na przedni fotel to fakt bo na tyle leżał bdb ze wzgl na płaski kształt kanapy. Sporadycznie woziłem dziecko na przodzie więc opisałem, że dobierając fotelik i mając zamiar wozić dziecko na przednim siedzeniu najlepiej dopasować fotelik pod przedni fotel.