Możecie mi coś powiedzieć o alarmach w audi a3? rok 2004 wersja przejściowa. Czy te alarmy są dobre czy to bardziej "pic na wode" i pierwszy lepszy złodziej może się włamać??
Printable View
Możecie mi coś powiedzieć o alarmach w audi a3? rok 2004 wersja przejściowa. Czy te alarmy są dobre czy to bardziej "pic na wode" i pierwszy lepszy złodziej może się włamać??
Wg mnie alarm nie zabezpieczy ale spowolny. Maja lupnac to lupna ale pozniej :)
Alarmy to obluda wg mnie bo wiecej zlego w elektryce potrafia zrobic (ale to moja opinia).
Najlepszy alarm to taki ktorego nikt inny niema i zlodziejaszki o nim nie wiedza.
Kazdy alarm na rynku ma swoje obejscia i niema idealnego.
Wg mnie jak ktos placi AC to alarm tylko znizke moze zaoferowac w ubezpieczeniu (ale to tez nie zawsze).
Jak nie masz AC to niby daje Ci poczucie ze zlodziej auto ominie (co jest wg mnie bledem).
Witam
Jezeli chcialbys zabezpieczyc swoje A3 8p to zakup lewa klamke i zamek od anglika. Nie bedziesz mial wtedy zamka na kluczyk. Obejscie mozesz zrobic sobie gdzie chcesz gdy padnie pilot w kluczyku .
Odnosnie alarmu:
Wybierz ten alarm, ktory nie ma bajerow dzialajacych na zasadzie wysylania informacji do sieci can (takie cos ma Tytan firmy Digital System - odradzam).
Ja zakladam alarmy seo i clifford sa dobre i nie ma na nie reklamacji (moze kilka szt).
Ukryty wylacznik:
Zastosowanie tylko i tylko wtedy jak juz jest alarm, bo jak nie ma alarmu to zapsuja ci auto i bedziesz mial nieodpalone auto ale zdewastowane (jak sie wurzą)
koledzy mam 8p z 2004 rok i miga mi czerwona dioda od alarmu( przy nawiewie na szybę ) ale sam nie wiem czy mam fabryczny alarm czy nie ?? Jak to sprawdzić czy on jest i czy działa :/
tez mam taka diode, przy zamknietym aucie ona miga( widac przez szybe) ale nie mam fabrycznego alarmu
a fabryczny alarm jest, jesli na boku drzwi sa do niego przyciski (o czym pisano na tym forum juz milion razy) , mozna tez sprawdzic, wykonac diagnostyke itd alarmu fabrycznego vag-iem
wiec jesli nie masz przyciskow (a nie sposob ich nie zauwazyc) to zadnego alarmu fabrycznego nie posiadasz.
Sprawdzałem ostatnio działanie fabrycznego alarmu (auto z 2004) i faktycznie po wykryciu ruchu w środku załącza się sygnał dźwiękowy oraz migają światła kierunkowskazow. Dziwi mnie tylko głośność tego sygnału jest naprawdę cichy słychać tylko takie delikatne pikanie z kilku metrów nie było syreny (test trwał poniżej 30sekund - może później się robi głośniej?). Czy w tych fabrycznych alarmach nie ma syreny? Czy może trzeba ją jakoś aktywować - przełączyć alarm w inny tryb pracy?
z tego co wiem wiekszosc krajow europejskich zakazuje stosowania syren/glosnych sygnalow dzwiekowych
w nowych autach 2009> migaja tylko kierunki, mozna chyba jakis gong aktywowac przez kodowanie
majac fabryczny alarm najprosciej przetestowac wszystko programowo, nie musimy wtedy gdybac i szukac syren po aucie..
Jeszcze tak sobie myśle że jeśli on nie ma jakiegoś głośniejszego sygnału alarmowego to może da się podczepić sygnał klaksonu przerywany :) ? - jak by się dało takie coś ustawić tylko VAGiem to by było pięknie. Taki sygnał klaksonu jest chyba wykorzystywany w VW Passat B6 mojego znajomego.
[QUOTE=Miro;666532]tez mam taka diode, przy zamknietym aucie ona miga( widac przez szybe)
Do czego właściwie jest ta dioda?
w przypadku fabrycznego alarmu gdzie sie powinny znajdowac czujniki ruchu w 8P?
W poliftowym 8p znajdują się one tam gdzie jest lampka z przodu na podsufitce, są takie kratki.
dzieki , czy ktos moglby napsiac jak to w przedlifcie wyglada?u mnie neistety nie fabryczny alarm i czujki mam w przednich bocznych slupkach i sie zastanawiam czy da sie je jakos upchac tak zeby to bylo jak w fabrycznym
a czy nie orginalne czujki da sie jakos upchac w ta lampke?
Remik jak sam będziesz zakładał nie ori alarm to chyba najprościej ci zdemontować lampke i dobrać odpowiednie czujki pod miejsca w lampce jak jakaś firma to dowiedz się czy mogą ci dobrać lub czy można wykożystać ori czujki i wtedy poszukać na allegro, wszystko zależy co to za allarm chcesz dokładać.
ja mam alarm u siebie , tyle ze nie ori , bo czujki mam w przednich bocznych slupkach a chce je jakos pochowac wlasnie , najlepiej by bylo tak jak jest w ori czyli w lampce.
skoro masz aler już ałozony to nie pozostaje nic innego jak przedłuzyć wiązki od obecnych czujek i umieszczenie ich w lampce i sprawdzenie czy będą prawidłowo reagowały w lampce i czy będą obejmowały cały obszar auta, tak mi się wydaję że musisz zastosować medodę prób i błędów aby się upewnić.
w kazdej lampce jest mozliwosc (miejsce) na zamontowanie tych czujek?rozumiem ze one maja byc montowane w tych kratkach lampki blizej szyby?
Tak każda ma taką opcję jedną czujkę masz tam gdzie są te kratki od strony tylnej szyby a drugą w tej kratce od lewej stoony lampki do czytania.
czujki masz "zespolone" plastikowym stelazem i sa umiejscowione w kratkach ale przy szybie przedniej. Nie kazda lampka tez nadaje sie do zamontowania trzeciego czujnika kolo wlacznika lampki do czytania , poniewaz nie ma tam po prostu krateczek kolo wlacznika.
moja stara lampka
http://img853.imageshack.us/img853/332/p6040139.jpg
pierwsza kratka od lewej : zaslepka, miejsce na mikrofon , miejsce na czujnik ruchu.
lampak do gory nogami
http://img829.imageshack.us/img829/1182/p6040140.jpg
czerwony obszar to wlasnie miejsce w ktorym siedza czujniki
oczywiscie mowa o fabrycznym alarmie
dzieki , czyli ciezko bedzie wpakwoac tam nie fabryczne czujniki z alarmu
Witam
Niedawno doświadczyłem w najgorszy sposób jak łatwo można otworzyć 8P bez kluczyka z fabrycznym alarmem który w momencie otwarcia się dezaktywuje.
Pytanie :
1. Zastanawiam się żeby kupić sama maskownice klamki od strony pasażera i przykryć ten nieszczęsny zamek w drzwiach. Z tego co zauważyłem to trzeba lekko przeszlifować taka maskownicy (tzn. jeden zaczep) i potem normalnie zamontować na klamkę przykrywając wkładkę. Zastanawiam się jednak czy dobrze myślę ponieważ z tego co piszą na forum to wychodzi na to ze potrzeba jednak klamkę od "anglika" żeby ukryć lub zlikwidować ten zamek. Mógłby ktoś to sprostować ?
2. Kwestia alarmu. Czy jest możliwość przeróbki fabrycznego alarmu w taki sposób aby przekręcenie kluczyka w drzwiach nie dezaktywowało go ? Wiem ze w zamku jest mikro styk od otwierania i zamykania i on odpowiada za uzbrajanie i dezaktywacje alarmu podczas przekręcania zamka w drzwiach.
Pozdrawiam i dzięki za wskazówki.
Mozesz kupic klamke z anglika i podmienic, ale dezaktywacji raczej nie ominiesz.
Mam polifta też po włamaniu do samochodu i kupnie nowego bębenka założyłem nakładkę taką jak na klamce od pasażera pasuje idealnie tylko minimalnie od wewnętrznej str było trzeba przypiłować w jednym miejscu pilnikiem-spełnia to swoją rolę bębenek maskuje.
Co do alarmu to w fabrycznym nie wiem czy idzie tak zrobić by się nie dezaktywował po przekręceniu kluczykiem w drzwiach. Nie mam fabrycznego założyłem ampio can ale właśnie mam tak podłączony, że jak chcę kluczykiem odkluczyć drzwi to załącza mi syrenę.
nie pamiętam dokładnie co trzeba przypiłować jak chcesz mogę jutro zdjąć nakładkę i zrobię ci zdj jak to wygląda. Nic się nie telepię pasuje idealnie no i bębenek zakryty.
Mozna prosic o liste potrzebnych rzeczy do montazu alarmu fabrycznego 2005r ?
Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk
W takim przypadku musisz się liczyć z jednym : jak ci się rozkodują klucze w module będziesz miał problem . Pozostanie wywalenie szyby .
Ja miałem 3 miechy temu taką sytuację . Napięcie podczas rozruchu spadło tak mocno że moduł stracił klucze . Ja akurat mam dokładany alarm . Nie miałem pojęcia że klucze się wykasowały do momentu aż chciałem zamknąć auto ponownie. Nie działał central z pilota więc zamknąłem z kluczyka. No ale żeby alarm wyłączyć "dokładany" musi być z pilota po to właśnie żeby wkrętakiem alarmu nie rozbroić.
Otworzyłem drzwi i alarm się od razu aktywował . Miałem problem bo nie wiedziałem gdzie jest ukryty ani gdzie jest wył serwisowy. Na szczęście miałem kluczyk od syreny.
W moim wypadku skończyło się tak że laweta do znajomego do garażu . Znalazłem alarm wypiąłem go . Zakodowałem ponownie oba klucze VCdsem i ponownie go włączyłem w obwód.
Koło zamknięte : alarm odcina zapłon ( brak kom vcds :) ) ... Jak się pozbędziesz zamka to jak Ci się rozkodują klucze to tylko wywalenie szyby pomoże . Inaczej nie zakodujesz kluczy ponownie.
A uwierz mi jak aku jest słabe i podczas rozruchu nap mocno spadnie o problem z kluczami łatwo. Lepiej dokup alarm za około 450 pln. Zamontuj i razie czego tylko go wypniesz , a auto otworzysz z kluczyka ręcznie . Wtedy zakodujesz klucze i po sprawie. W cenie 450 kupisz alarm z syreną z własnym zasilaniem , czujnikami ruchu i kartą SPiD . Np polskiej firmy DEST .. DOG70 . działa po CAN prosty w instalacji i lepszy od fabrycznego
Witam,
często w nocy uruchamia się alarm,nawet jak z autem całkowicie się nic nie dzieje.
ostatnio trochę pokombinowałem i zauważyłem,
że gdy zamknę auto z pilota i alarm się aktywuje, otworze za chwilkę z pilota i otworzę tylne prawe drzwi alarm(syrena) się włącza.
natomiast jak najpierw otworze drzwi kierowcy wszystko jest ok. auto świeżo kupione więc dużo o nim nie wiem(zakup z komisu)
trochę mam pojęcia o motoryzacji i elektryce/elektronice ale nie mam tu pomysłu od czego zacząć...
Prawdopodobnie padł ci mikrostycznik w zamku tylnich drzwi i nie daje sygnału o ich otwarciu. Sprawdź na liczniku czy jak otworzysz tylne drzwi pokazuje ci ich otwarcie.
Jeśli nie no to masz winowajcę.
przed przekładką z anglika miałem alarm, w nowej, europejskiej, wiązce nie było na niego miejsca, mam kilka pytań
1. w angliku nie miałem syreny a mimo to sygnał działał, wiem bo jak zrzucałem z lawety auto to wył cały czas
2. czy przyciski od dezaktywacji alarmu muszą być podłączone do lewego modułu drzwi czy mogą zostać w prawym i tam zostać podłączone?
chce wyjąć wszystkie przewody z angielskiej instalacji które mają coś wspólnego z alarmem i włożyć to do mojego.
i ostatnie pytanie, czy jest sens przekładać fabryczny alarm? czy lepiej włożyć akcesoryjny alarm z przyciskiem aktywującym zapłon? widziałem kiedyś taki u mojego kolegi ojca w Lexusie RX450h że trzeba było dotknąć palcem w jednym miejscu co do milimetra i dopiero gasła dioda i można było odpalić, nie dowiedziałem się co to był za alarm bo taki już załozyli u niemców, spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś??
Witam, da rade całkowicie wyłączyc alarm w A3? Mam uszkodzony zamek w tylnej klapie a mianowicie wyswietla mi na FISie otwartą tylna klape pomimo ze jest zamknięta. Gdy zamknę samochód po chwili alarm wyje.
Alarm możesz sobie wyłączyć vagiem albo wyłacznikiem na drzwiach.
Czyli wystarczy wcisnac te guziki ktore są na drzwiach?
Naciśnij je i jak zapali się dioda w rogu to alarm jest wyłączony.
Witam . ma problem z moim autem i prosze o pomoc ! Jestem posiadaczem audi a3 1.4 tfsi sportback z 2008 .gdy wsiadam do auta i proboje odpalic pojawia sie dzine pikanie i miga mi dioda ktora znajduje sie przy pedale sprzegla ( nie wiem odczego ona jest ) . nie moge wogole odpalic auta a jesli sie uda to caly czas slychac ten dzwiek . czasem odpalenie samochodu. Zajmuje mi nawrt godzine :( . bardzo prosze o pomoc
pewnie masz jakieś dokładane zabezpieczenie, bo przy pedale sprzęgła nie ma diody. Wrzóć jakąś fotkę co ci tam miga albo wyjmij całe odcięcie zapłonu i będziesz miał jak z fabryki auto.
Cześć,
Mam pytanie o alarm, a konkretnie jak wyłączyć pikanie alarmu przy otwieraniu centralnego zamka z pilota? Jak otwieram mam 2 piknięcia i chciałbym się tego pozbyć.
Czy może jest kombinacja przycisków którą można wcisnąć i to zrobić?
Dzięki.
Trzeba wykodować vagiem aby nie było sygnalizacji podczas zamykania.
Witam. Od dwóch dni mam problem z gradem :) Nie miałem sytuacji aby grad walił mi w samochód. Teraz to już chyba będzie codzienność w Polsce. Nie wiem czy jest możliwość wyłączenia alarmu? Bo pójdę do pracy auta nie widzę a wyje i czy jest jakiś czas ew. ile czasu wyje i czy sie wyłączy.