Witam, mam od 2 dni problem z kontrolka EPC :-( po jakims czasie kontorlka zapala i gasnie przy gaszeniu silnika. Wydaje mi sie ze jest to spowodowane błędem który sie zrodził niewidomo kiedy w komputerze. Prosze o pomoc .......................
Printable View
Witam, mam od 2 dni problem z kontrolka EPC :-( po jakims czasie kontorlka zapala i gasnie przy gaszeniu silnika. Wydaje mi sie ze jest to spowodowane błędem który sie zrodził niewidomo kiedy w komputerze. Prosze o pomoc .......................
Podepnij kompa jak masz dostep, sama kontrolka wskazuje na problem z elektroniczna przepustnica.
OK dzieki serdeczne. Pozdrawiam.
Witam,
podpowiedzcie mi Panowie, czy fakt ze kontrolka EPC zapala sie w momencie przekrecenia kluczyka, gasnie po uruchomieniu auta, moze budzic jakis niepokoj ?
I jeszcze jeden temat, dosc sporo nasluchalem tzn w zasadzie naczytalem sie na temat "falujacych obrotow" w silniku 1,6 modelu 8P, u mnie wyglada to tak, po odpaleniu auta obroty sa na poziomie 900 obr. i stoja w miejscu, po dodaniu gazu na poziomie 3000-5000 obr. spadaja do 1500-1000 ale tu zaczyna sie dziwna akcja, tak jakby byly "podbijane" kilku krotnie w tym przedziale, i dopiero po takiej gimnastyce wracaja do wczesniej opisywanych 900 obr.
Czy to moze byc juz powod do szukania problemu, i gdzie ewentualnie ?
Bede wdzieczny za podpowiedz,
pozdrawiam Marcin
Kontrolka EPC powinna się zapalić i zgasnąć po chwili. Więc tu nie masz się czym martwić.
Natomiast co do obrotów...piszesz ze w modelu 8P a w opisie masz podany silnik 1.6AEH który występował w 8L. Więc jak w końcu jest? Masz 8L czy 8P?
8L (1996-2003)
8P(2003-.....)
Pozdro
Witam,
z gory dziekuje za odpowiedz, szczerze odpowiem ze jestem przed kupnem auta, (wplacilem zaliczke) nie wiem dokladnie jakie jest oznaczenie tego silnika, AUDI A3 1,6 rok 1 rejestracji 11.2003 w vinie jest juz 2004r.
pzdr
mam problem z ta kontrolka, komputer nie pokazuje bledu, dzisiaj pierwszy raz wlaczyl mi sie tryb awaryjny, generalnie problem jest dziwny, przy gwaltownym dodaniu gazu lubi zapalic sie lampka EPC i nie zawsze choc czesto objawy sa takie, ze obroty faluja, i utrzymuja sie na poziomie okolo 1200 - 1500 na luzie, takze auto caly czas dodaje samo gazu :), jak wlacze klime ( sprezarke ) to obroty maleja do 1000, dziwna sprawa, generalnie jak mam wicej paliwa ( ponad pol baku ) to kontrolka rzadko sie wlacza, i nie wystepuje zjawisko wysokich obrotw, tylko kontrolka sie pali, a obroty na luzie utrzymuja sie w okolicach 1000 obr., czy ktos wie co moze byc przyczyna ? czy przeczyszczenie przepustnicy cos da ?
Witaj Rooz
Czy załatwiłeś problem?
Mi dziś właśnie zapaliła się kontrolka EPC i nie gaśnie.
Nie chcę panikować, ale nie wiem ci robić.
Czy może to być spowodowane gorszą jakością paliwa?
Koledzy Forumowicze proszę o odpowiedź.
Pozdro
jak juz mowilem, niestety nie udalo mi sie ustalic przyczyny, komputer nie pokazuje skad bierze sie blad :(
z tego co wiem to kontrolka EPC w benzynie pokazuje rowniez (tak samo jak kontrolka swiec zarowych w TDI) problemy z swiatlami stopu/ich brakiem/ czujnikiem pod pedalem
to jest podobno druga opcja ... u mnie stop dziala, ale slyszalem, ze nawet jak dziala stop, to moze byc problem z czujnikiem
Mowa tutaj cały czas o silnikach benzynowych...
Natomiast w TDI czy kontrolka oznacza coś poza czujnikiem stopu/niedziałającymi światłami?
Czy sugeruje załanczanie się świec żarowych co może doprowadzić do ich spalenia???
ps. nie mam vaga ani narazie czasu by kogoś z nim znaleźć.
weekend muszę tak przejeździć.....czy grozi coś silnikowi?
Koledzy, miałem podobny kłopot - od momentu kiedy mam auto czyli prawie 5 miesięcy pojawił się u mnie problem z kontrolką EPC.
Podczas jazdy, na niskich biegach (czyt. 1 lub R) włączała się kontrolka EPC,a dodatkowo ESP (czyli wyłączenie tego systemu) oraz występowała wariacja obrotów wzrastały do 1500, a następnie spadały powiedzmy gdzieś ok. 600. W momencie wciskania pedału gazu auto w ogóle nie reagowało.
Problem znikał po wyłączeniu silnika i ponownym jego odpaleniu.
Pojechałem teraz podłączyć auto pod VAG-a, koleś stwierdził, że w tej chwili nie ma żadnego błędu. Natomiast dodał, że pojawiający się problem może być przyczyną zaśniedziałej jakiejś końcówki, ewentualnie gdzieś do przewodów dostaje się wilgoć. Zasugerował mi także bym przyjrzał się,jeśli ponownie pojawi się ten problem w jakich warunkach się to dzieje.
Z tego co się dowiedziałem, moim zdaniem to nie jest nic poważnego.
Dodatkowo koleś mi powiedział, że mój silnik pracuje trochę dziwnie, tak jakby nierównomiernie i zasugerował wymianę świec. W najbliższym czasie wymienię świece i podzielę się czy coś uległo zmianie. Być może w tym leży problem.
Jak jest z pracą waszych silników?
u mnie podobny problem, tylko, ze juz na amen wlacza sie epc i esp i tryb awaryjny :) do wymiany przepustnica, za dwa dni bede mial wymieniona i mam nadzieje, ze pomoze i bede mogl odpalic auto i bedzie chodzilo ... przy odpaleniu trzesie mi tez silnikiem, ale moze dlatego, ze silnik zimny ?
Ludzie oszaleję....:confused:
A wiec objawy:mrugająca kontrolka EPC.
Okazało się że światła nie działają tak wiec wyjąłem stary czujnik wyczyściłem i włożyłem ponownie. Dla odmiany światła stopu zaczęły świecić tylko że non stop!
Pomyślałem że rozwaliłem czujnik przy czyszczeniu lecz gdy dziś kupiłem nowy to jest to samo! Dodam że kontrolka EPC nie przestała mrugać pomimo zmiany czujnika..
Pytania: Dlaczego światła stopu palą sie teraz cały czas?
...Dlatego nadal świeci mi się EPC? Dodam że zauważyłem że w 3 światle stopu mam przepaloną 1 diodę czego wcześniej nie widziałem...czy to może być powód wyskakiwania EPC? jeśli tak to jaki powód nie wyłanczania się świateł stopu???
Nikt nie ma pojęcia o co chodzi? :confused:
Po mimo braku pomocy ze strony forum jakoś poradziłem sobie…
Co się okazało: brak świateł stopu był wynikiem zepsutego czujnika stopu, ale ponieważ czujnik wymieniłem i zamiast niedziałających świateł dostałem światła działające cały czas to zgłupiałem…
Po zasięgnieciu info w ASO poinformowano mnie że jeśli nie odpowiednio się wkręci nowy czujnik łatwo go przy tej czynności zepsuć czego wynikiem są światła włączone cały czas.
Piszę to gdyby komuś pojawił się podobny problem.
u mnie właśnie to sie stało. nie działa stop i pali sie EPC
Co do wymiany: nowy czujnik ustawiamy tak samo jak stary ( identyczne długości króćca) zakładamy i dopiero sprawdzamy bo sprawdzając przez wciśnięcie palcem stop działa w cały świat
Miałem problem z kontrolką EPC jakiś czas temu. Po podpięciu pod komputer pokazał się błąd sondy Lambda. Sondę wymieniłem i kontrolka EPC zgasła ale jakiś czas temu libi pojawić się ponownie. Okazało się że teraz jest problem z czujnikiem świateł stop. Nie oznacza to że światła stopu nie działają (czujnik tren jest odpowiedzialny do wysyłania sygnału do silnika w trakcie hamowania - tak mi powiedział pewein znawca i może miał racje bo EPC jest kontrolką błedu silnika - chyba:). jak sie mylę to proszę poprawcie mnie. Pozdrawiam
Milion razy o tym pisalismy,"miganie" EPC w benzynie tak samo jak kontrolka swiec zarowych w tdi oznacz bledy nie w silniku a w Sterowaniu silnikiem
w 99% przypadkow jesli nie nastapil spadek mocy (auto wtedy przechodzi w tryb awaryjny) oznacza to brak swiatel stop. niesprawny czujnik pod pedalem hamulca
wpisz o tym w "szukaj" i poczytaj
Panowie i panie mam następujący problem. Od razu na wstępie dodam, że jest niemały w moim odczuciu. Od jakiegoś czasu A3 zaczęło świrować i to mocno. Początek był taki, że samochód raz zapalał z dotknięcia a innym razem trzeba go było zakręcić nawet 4 razy. Bez względu na to czy ciepły czy zimny. Potem EPC nie gasło od razu tylko po przejechaniu koło paruset metrów. Potem problem ustąpił. A dzisiaj wszystko zwariowało. Odpaliłem auto normalnie z dotknięcia ale EPC nie zgasło. Przejechałem może z 2 km może mniej zatrzymałem się sprawdziłem stopy, oczywiście nie działają, zgasiłem i poszedłem. Wracam do samochodu chcę odpalać przekręcam kluczyk a tam dyskoteka - pikanie i kontrolka taka jak od hamulców (płyn hamulcowy jest, klocki są było sprawdzane jak koła letnie zakładałem) ale nie było trzech piknięć tylko pikało cały czas silnik oczywiście nie odpalił. Pikanie było w różnych tonach tak jakby dwa różne pikania się nakładały. Postanowiłem jednak parcha odpalić za wszelką cenę i po 5 -6 próbach przekręcam zapłon i jak gdyby nigdy nic odpalił epc nie zgasło wróciłem do domu. I teraz pytania o co chodzi? Dodam jeszcze, że silnik jak już odpali to pracuje w miarę ładnie, kopnięcia, zakładając że 1.6 benzynka w ogóle je kiedykolwiek miało, to nie straciło.
oo walsnie mialem ten problem.
ale szybko sie z nim uporalem. na przyszlosc dla ludzi ktorzy bd mieli ten problem :
WYMIEŃCIE CZUJNIK PEDAŁU HAMULCA !!!!!(na ten nowej generacji --> 50 zł ksoztuje :)
i wtedy bd ok :)
Witam kolegów... mam podobny problem z tym nieszczęsnym EPC mianowicie. Od początku jak mam A3 po włączeniu zapłonu włączała mi się kontrolka od immobilisera i od tego EPC na obrotomierzu(nie wiem czy tak powinno być). Od jakiegoś czasu mam problemy z odpaleniem: po przekręceniu zapłonu kontrolka EPC w ogóle się nie zapala mógłbym kręcić silnikiem nie wiadomo ile czasu to i tak nie zaskoczy dopiero po odczekaniu kilkunastu minut lub odłączeniu akumulatora mogę go normalnie odpalić. Dodam, iż podłączany był on pod komp i mam tylko jeden błąd z poduszka powietrzna. Żarówki mi wszystkie świecą bez zarzutu czujnik temperatury też miałem wymieniany a auto odpala jak mu się chce awiec proszę o pomoc
i co kolego kangal udało ci się jakoś zaradzić z tym problemem ???
samo przestało, ale wiem, ze przyjdzie chwila i znowu sie to zrobi, także przydałoby się coś zaradzić... a TY zdziałałeś coś??? jakiś czyjnik??
Pozdro
moze sa swiece wadliwe, w fabii duzo os taki ma problem,
albo jak kolega pisal czujnik hamulca pod pedalem hamulca sie znajduje , mialem podobne porlbemy z epc migalo w czasie jazdy, stop mi sie palil caly czas podczas jazdy. wymiana czujnika hamulca pomogla koszt 30zl
hmm...mam podobny problem z ta kontrolka EPC tylko chciałem zapytac bo mam do wymiany na JUZ KLOCKI ORAZ SZCZEKI w przodzie cz jest mozliwe z przez to swieci sie ta kontrolka??? dodam ze klocek juz trze o tarcze:) bez okładzin:]
witam od samego pocztku gdy zakupile auto mam problem z ta kontrolka Epc swieci sie nonstop dodam ze auto wstawialem do elektryka bo pokazywalo mi blad z czujnikiem poloeznia walu czujnik wymieniony zostal naoryginalny po paru dniach blad powrocil .. dodam ze mam problem z temperatura tzn samochodzik nagrzewa sie daje cieple powietrze natomiast wskazowka prawie caly czas lezy na 60 stopniach moze byc to spowodowane padnietym czujnikiem temperatury?
moze byc to powodem, ale pewnie to termostat. ale zobacz jeszcze na czujnik swiatel stop, czujnik znajduje sie pod pedalem hamulca noznego. tam na gorze.
a co w benzyniaku ma epc do hamulca ?
to ze w dieslu to normalne ale w benzynie sie nie spotkalem jeszcze mimo ze mialem padniety czujnik od hamulca
Drodzy forumowicze w końcu po bezskutecznych naprawach związanych z tym EPC doszedłem do sedna, mianowicie przyczyna była prozaiczna co się okazało miałem uszkodzony przekaźnik raz przeskakiwał raz nie. Dodam, że to był przekaźnik o numerze 30. Napiszcie czy wam pomogło czy nie pozdrawiam.
a od czego jest ten przekaźnik 30?????
Kolego od sterowania zapłonem, pompą paliwa itp
a to nie jest przypadkiem przekaźnik nr 167????:) bo 30 to powiem Ci, ze nie mogę się doszukać:)[IMG]http://img443.imageshack.us/img443/1...0034kkx.th.jpg[/IMG] [IMG]http://img401.imageshack.us/img401/9...ie0033g.th.jpg[/IMG]
kolego u mnie był to nr 30 znajduje się on przy ścianie grodziowej. Był on w takiej małej "puszce", był też obok niego jeszcze jeden przekaźnik ale już nie pamiętam jego numeru.Jak znajdę trochę czasu to zrobię fotkę i wrzucę tutaj
Oto obiecane zdjęcie przekaźnik znajduje sie w "puszce" zaznaczonej na obrazku http://i44.tinypic.com/2itr5g8.jpg
jutro zmienie ten przekaźnik. Dzieki za info.
Ja moge tylko potwierdzić nie do wierzania niektórych co do EPC w benzynie. Auto automat 1.6 8L brak świateł stopu i brak możliwości zmiany położenia "lewarka" było spowodowane czujnikiem stopu( wyczyscilem wd40 i pomogło)
Kontrolka sie święciła non stop.
Czesc Kangal i co pomogla zmiana przekaznika zapala ci sie juz epc po wlaczeniu zaplonu i normalnie odpala? bo mam ten sam problem co Wy
Kolega Kangal ostatnio byl aktywny w 2012
Witam wiem że odgrzewany kotlet ale potrzebuję to naprawić jadę na wakacje za dwa tygodnie i szukam osoby która zna się na rzeczy . Posiadam A3 1.8 T quatrro zapala mi się kontrolka EPC często po przysiśnięciu gazu lub przy hamowaniu . Proszę podajcie jakiś namiar na człowieka . Jestem Z Piaseczna .Wiem jest ogólny dział ale tyle tam tego że nie wiem czy sobie dany mechanik poradzi .Dzięki za pomoc
Witam.
Pacjent 1,8t ajq + lpg. od pewnego czasu wyskakuje mi EPC podczas jazdy na rozgrzanym silniku oraz szarpie! gdy kontrolna sie zaświeci auto totalne dno. Ja mu gaz a ten zero reacji... Wszystko dzieje się na BP jak i na LPG. bez różnicy. Po wyłączeniu i włączeniu silnika na chwile wraca moc i gdy znowu mocniej depnę wyskakuje EPC. Masakra. Byłem na kompie 2 błedy: przeładowanie turbiny i walnięty czujnik ciśnienia doładowania. Ale moim zdaniem to nie to, ponieważ wczoraj dodatkowo w kabinie zaśmierdziało mi gazem a potem jak przełączylem na PB to benzyną. dla ułatwienia mam zamontowany gaiger do turbo. turbina w tym silniku dmucha na 0.7 bara a jak depne wskaźnik pokazuje 1-1,1 bara... o co tutaj chodzi. pierwszy raz EPC wlączylo sie jakies 3 tygodnie temu na autostradzie i w pewnym momencie strzelilo mi z wydechu przy 140-150km/h i brak mocy tak jak by powietrze z węży dolotu itp uszło. a co do strzału z wydechu kolega widzial co jechal za mną.
moje propozycje usterek:
pompa paliwa + filter
n75
pedał gazuelektroniczny
jakies inne propozycje..... :( ?
następnym razem temat poleci do kosza/pisz w istniejących wątkach
w mojej a3 był podobny przypadek... proponuję wyczyścić przepustnicę, wyczyścić wtyczkę od przypustnicy (przy okazji sprawdź czy kabel nie jest gdzieś przetarty), na koniec adaptacja przepustnicy i chodzi od pół roku bez zająknięcia :) błędy też takie miałem
teraz nie kojarzę prawdę mówiąc, nie chce Cię wprowadzać w błąd.... brak mocy, podskoki, brak reakcji na gaz i kontrolka EPC i o ile dobrze pamiętam jeszcze kontrolka ESP lub ABS, bo to chyba jest powiązane w jakiś sposób...
dziś jeszcze doszlo mi nieodpalanie za pierwszym szczałem. dopiero po 4-5 razie zaskoczyl na benzynie. moze jeszcze warto sprawdzić pompe paliwa ? A wiecie może jak się sprawdza tą pompke czy dziala poprawie i podaje odpowiednia dawke paliwa ?
ps. zapomnialem dodać, ze moj poprzednik troszke pozezdzil pod maska. duzy intercooler, stożek, od silnika do katalizatora nierdzewka, bez kata. tyle wiem. reszta seria.
Ja także miałem kiedyś nieciekawą historie z nieszczęsnym EPC...auto zwariowało.Raz odpalało ,raz nie,falowanie obrotów,tryb awaryjny,auto gasło,brak reakcji na gaz,raz EPC gasło i jechał normalnie i wogóle działało jak chciało.Sprawdzone były : czujnik swiatła stopu,pedał przyspieszenia,różne wiązki elektryczne,przekazniki itd itd.A co sie okazało? Zalane ECU...jakiś inteligent (któryś z poprzednich wlaścicieli) działał wczesniej coś z ECU i został żle sklejony.Okazało się również,że jakąś starą metodą bylo grzebane odnośnie mocy:) Możliwe,że mam pare koników więcej jednak nie zostało to zweryfikowane dokładnie póki co:) Jedynie mechanior który ma także 1.8T AUM stwierdził że moje wozidło ciut lepiej idzie. Także jakby komuś wywalało EPC to sprawdzać też ECU bo nigdy nic nie wiadomo:P
Aaa jeszcze jedna przygoda z EPC .Problem dotyczył powycieranych styków przepustnicy.Po naprawie problem zniknął.