Mocne dymienie/czarny dym
Hej,
Mam do Was pytanie, odnosnie duzego dymienia z rury przy dodawaniu gazu. Otoz od jakiegos czasu coraz bardziej zaczyna dymic z rury przy dodaniu gwaltownie gazu (szczegolnie przy tak zwanej "cegle na gaz"). Dym jest czarny. Niezaleznie na jakim biegu jade i czy silnik zimny czy cieply, duzy oblok czarnego dymu w lusterku pojawia sie przy dodaniu na mocniej lub na maksa gazu. W samej jezdzie nie zauwazylem zadnych zmian (jesli chodzi o przyspieszanie itp.). Ostatnio wrocilem z Chorwacji, spalanie na trasie 5.3l przy predkosci 110-140KM/h. W miescie spalanie okolo 6,5l. Oleju w ogole nie bierze (ostatnio wymieniane filtry i oleje 10tys km temu) i nic nie musze dolewac.
Auto:
2006 rok, przejechane 94 kkm, 2.0tdi BKD 140PS. Nigdy nic nie bylo przy nim "grzebane". Sam silnik nic nie szarpie, pali od kopa (niezaleznie czy zimny czy cieply). Jedynie wlasnie to ten oblok dymu po dodaniu gazu (wczesniej tak nie bylo). Czytalem duzo na forum i wszedzie piszecie o EGR zapchanym, przeplywomierzach czy tez pompowtryskiwaczach. Ale moze ktos mial podobnie? Chce poznac Wasza opinie zanim pojde do mechanikow, ktorzy beda mi zalecali "wymienic pol silnika".
Dzieki za kazda porade.
VW PASSAT B6 2.0tdi bmp 140km DPF (Czarny dym brak mocy)
Witam wiem że forum o Audii bo mam tu konto bo kiedyś je posiadałem lecz szukam pomocy na każdym forum z góry dzięukuje za pomoc i wyrozumiałość
Witam mam problem ze swoim passatem dymi na czarno totalny brak mocy wkreca się na 1.5tys obrotów z bólem w sterowniki brak błędów załączam filmik do wglądu bo nie wiem od czego zacząć https://youtu.be/xe03bKclpN4 z góry dziękuję za pomoc
Auto zaczęło strasznie dymić na czarno
Witam pacjent a3 8p 2.0 tdi BKD skrzynia manual (bez żadnego moda)
w ciągu ostatniego roku zamontowałem nowiutką turbinkę po regeneracji oraz wtryski po regeneracji i auto ładnie działało i nie dymiło prawie w ogóle przez ostatni tydzień zauważyłem następujące problemy:
- kiedy jadę np na 2 biegu i mam około 1,4tys obrotów i wcisnę gaz w podłogę to mam bardzo słabe przyspieszenie do 2.5tys, kiedy osiągnę te 2,4 - 2,6 tys przyspiesza jak rakieta ale jak patrze w lusterko to za mną jest czarno
- kiedy hamuję przed światłami to tuż przed samym zatrzymaniem jakby rzucało silnikiem i auto dostawało drgań
- nie odczułem dużo większe spalania jednak jest widoczne
- kiedy przyspieszam i powoli wciskam pedał gazu to nie ma prawie w ogóle dymienia
proszę was o pomoc w zdiagnozowaniu tej przykrej sprawy bo sam sobie z tym nie poradzę, w razie czego mam do dyspozycji VCDS
A3 Sportback dymi na czarno
Hej, witam.
Dzisiaj byłem nabić klime ręcznie, odgrzybić i wymienić filtr kabinowy w profesjonalnym warsztacie. Niestety po wizycie wyszedł problem. Po odpaleniu samochodu, strasznie kopcił mi na czarno oraz był mułowaty. Dzwoniłem do mojego mechanika. Kazał mi sprawdzić rurę od intercoolera czy przy grzebaniu im się nie zsunęła. Istniała również możliwość zapchania się EGR... Otworzyłem maskę, trochę poruszałem rurami. Zaczął mi mniej kopcić. Pojechałem mu ostro wstawić na wysokich obrotach. Problem znikł. Puszcza dopiero chmurę dymu tylko przy 4/5 tys obrotów. Bardzo możliwe, że wysadza się teraz sadza, która osiadła na wydechu. Pytanko do was. Czym to było spowodowane i czy martwić się tą sprawą? Dodam, że dzień przed lałem do samochodu diesla na Orlenie . Niestety jakiś nowy typ paliwa typu efecta czy jakoś tak... Ma na celu niby dbanie o kondycję silnika i jego przeczyszczenie. Z góry dziękuje za zainteresowaniem się postem i pomoc. Piszę nowy temat, ponieważ nie mogę zbyt dużo uzyskać informacji z poprzednich. Pozdrawiam.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk