Witam wszystkich. Dokonałem modyfikacji w postaci zmiany turbiny na większą k04 z s3 i w związku tym mam takie pytanie czy ktoś już coś takiego robił bo chciałbym zaczerpnąć porady.
Printable View
Witam wszystkich. Dokonałem modyfikacji w postaci zmiany turbiny na większą k04 z s3 i w związku tym mam takie pytanie czy ktoś już coś takiego robił bo chciałbym zaczerpnąć porady.
ja nie robiłem, ale mozesz pytać, sporo osób tak zrobiło
więc chodzi między innymi o takie sprawy jak: wydech: uspawałem przelot 2.5 cala wycinając katalizator a sondy wspawałem jedną na początku a drugą zaraz za tylną belką. Jak myślicie, zda to egzamin? wczoraj dopiero z garazu wyjechałem i checka co prawda nie wywalilo. drugie pytanie to czy musze go stroic na benzynie bo mam gaz i wlasciwie tylko na gazie jezdze a gaz mam staga 300 isa2, który sam sobie zczytuje mape a jak trzeba to nawet tworzy ją sobie. Co prawda sadzi marchewy takie jak subaru ale sądze ze to kwestia wypalonych świec. Co o tym sądzicie? robiliście jeszcze jakieś modyfikacje?
bardzo ładny poradnik w dziale warsztat mamy.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...821#post104821
dzieki kolego ;)
Witam. Potrzebuje kilku podpowiedzi. Obecnie smigam 1.8t AGU na k04H (260ps). Z racji przyzwyczajenia sie do osiagow pojawil sie plan na wieksze turbo, jak w temacie k04 tfsi. Z racji ze na palecie stoi sobie kompletny silnik ARX z ecu, wiazka silnika, sprzeglem pytanie brzmi. Czy zakladac sprezarke do AGU i przelozyc sterownik i elektronike z ARXa? Czy swapowac ARX i do niego zakladac k04 tfsi. Poprostu na ktorym slupku z ta sprezarka wiecej ugram. A teraz drugie pytanie. Czy sprzeglo z ARX bylo mocniejsze niz moje i przy przekladce silnika zgra sie to jakos z moja skrzynia?
jak modzić, to tylko słupek z agu.
sprzęgło było większe w 6biegach.
Widzisz prawda jest taka ze jesli bedziesz chciał wyzylowac k04tfsi to i tak bedziesz musial zakuc silnik czy to bedzie w agu czy arx. Niby agu jest na szerokim kanale i ma korby inne ale to i tak za malo. Jesli juz chcesz wsadzac k04 to proponuje poczytac o hybrydzie i w tedy pozostac przy swoim slupku agu i stopniowo modzic. Bo takia sama kucizna to cos w granicach 4tzł
Wiadomo ze kucizna robi robote ale z tej sprezarki wiecej jak 320ps pewnie sie nie wykreci, no i moment poprowadzic maksymalnie do 400nm i teoretycznie wszystko powinno wytrzymac. Wlasnie o to chodzi ze chce zblizyc sie mozliwie blisko do granicy w miare bezpiecznego uzytkowania bez zakuwania :) I tu jest pytanie czy ten szeroki kanal w glowicy AGU pomoze zyskac wiecej czy lepiej na waskich bedzie sprawowac sie ta sprezarka. Ps Czy te silniki roznia sie kompresja?
agu ma szeroki kanał i tylko tym sie rózni od arz
ja bym proponował zostawic AGU i dołozyc me 7,5 z AUM AUQ
sprzęgło w agu i arz jest takie samo
Ok. Czyli wstepnie zostaje AGU. Czy beda jakies problemy przy przerzuceniu elektroniki z tego ARX? Wiem ze tak jak wspomnial gruszek00 ludziska przekladaja z AUM i AUQ. Ale tutaj jest tez me7.5, wasko i szerokopasmowa sonda, MAP.
Nie moge sie doczekac, zeby zobaczyc 300+ w AGU
Moze k04-64 napelni odpowiednio ta glowe, chyba ze problem byl jeszcze inny
Patrzac na ten wykres to chyba wole zostac przy swojej K04 :)
http://images69.fotosik.pl/328/faf7a517cd9840c0med.jpg
0-200 pojawi sie wkrotce :)
obiecany filmik, mozna sobie porownac z projektami na k04-064:
https://www.youtube.com/watch?v=PwhsHw6h0k8
I wlasnie nie wiadomo jak to sie ma z tymi szerokimi kanalami w agu. Na przykladzie Messika widac ze to akurat bylo przeszkoda w polaczeniu z k04 ale tez nie jest to 100% wyznacznikiem gdyz wskoczyl tam lepszy kolektor wydechowy a dodatkowo u mnie ma zawitac k04 tfsi
Witam! Mam S3 8l ale padło turbo, postanowiłem kupić od razu większe z 8P kwestia taka czy to turbo pasuje P&P czy trzeba przerabiać jakieś elementy. Proszę o dokładny opis jeśli można, ludzi którzy to montowali znających temat.
trzeba przerabiać
nie podejdzie ci p&p
poszukaj na forum jest już troszkę wpisów o tym
Witam wszystkich !
Niedługo swap silnika na AGU + parę modów i nasuwają się pytania...
Wrzucam K04-023.
Wiadomo,kolektor wydechowy zmieniamy pod K04,zasilanie,spływ,chłodzenie turbo od K04.To ogarniam.
A co z kolektorem ssącym? Wyczytałem że od S3 ,ale jak patrze po allegro to jest kilka rodzai.
Jedne mają przepustnice z lewej drugie z prawej.ja mam w AGU po lewej.
Jaki wybrać?
Kolejne pytanie jakie wtryski ?
Dodam że celuje w 200+ KM.
W planach również wydech przelot 2.5 cala.
Kolektor od eski (z przepustnica po prawej) mocy nie doda, ale ulatwia zamontowanie fmic.
Jesli kolektor chcesz na prawa strone, co upraszcza orurowanie do Fmic to z sharana bo musisz miec na szerokim kanale ( mam taki, pisz na priv) wtryski najlepiej 380cc. Wydech moze byc 2.5" ale dp 3" do tego tip 3" ale do tego potrzebujesz obudowy przeplywki 3"
A przepustnice tez od eSy?
Czyli ori przepływka w kubel.a od Esy jaką ma średnice?
Jesli ecu z agu to przepustnica tez z agu bo na linke jest, a eska ma elektroniczna
Ps jesli glowica z agu, to kolektor dolotowy musisz miec na szerokim kanale czyli z agu( lewostronny) lub z sharana ( prawostronny)
Kolektor dolotowy na szerokim kanale daje sie w projektach grubo ponad 400km.
tak, ale jeśli głowa z agu czyli szeroki to i kolektor powinien byc szeroki
jesli ecu z agu to przepływka agu, plus ewentualnie obudowa przepływki 3"
Czyli do moich 200 paru nie trzeba zmieniać kolektora?
Tak mi radził jeden tuner ... ;/
A jak z wtryskami w takim razie?
Tip-em ?
Przepływką?
Ori stykną czy zamieniać na większe?
Jeśli nie chcesz wykrzesać z tego setup'u maksa, to wtryski 350 z saaba, tip ori z s3, obudowa przepływki by się przydała bo tip z s3 jest 3", jeśli nie robisz fmic, to zostaw ori kolektor dolotowy z agu, dp 3"
http://www.a3-club.net/forum/showthr...821#post104821
bardzo pomocny wątek.
Podstawa modów, DownPipe, TIP, FMIC, wtrysk i obowiązkowe strojenie. Nie musisz koniecznie zmieniać kolektora na prawostronny.. ja mam lewostronny, da się zrobić FMICa.
Tak jak wcześniej pisali, w okolicy masz gregora, on ogarnia temat.
Dobrze ja też bym chciał okolice 200+ zrobić muszę wymieniać wtryski z S3 czy raczej nie jest to konieczne ja mam silnik AUM :) został mi wydech zrobić mam już wszystko ogarnięte i myślałem że po wydechu program zostanie zrobić jak to wychodzi muszę wtryski zmienić ????
200+ oznacza 200-230KM jak już wiecie ile będę chciał uzyskać to mogę zostawić te wtryski ???
tu masz taki ładny dział :) :
http://www.a3-club.net/forum/forumdisplay.php?35-Kupie
chyba że zrobię 210KM :P bo tak sobie myślę uzyskać 235 zaś turbo może mnie nie puścić także zobaczę ile uzyskam przy Tipie + wydech DP 2,5" + i Fimicu
turbo Cie puści.
Gregor dmuchnał 262 konia na k03s
Panowie wiem , że nie powinienem ale raz się żyje ;) wtryski z BAM 380ccm będą pasowały do mojego AJQ 180KM bez Q. Bo wiem , że w a4 były dłuższe i krótsze . Dzięki za odp . Planuje zmienić wtryski wydech juz mam przelotowy i zrobić jakiś program ;)
przwody olejowe z K-03 do k-04 są takie same? jakie macie cisnienie ładowania w swoich k-04? chciałem max do 220 KM żeby nie wysilać aż naddto silnika, ani turbiny ale pojawia się kwestia turbodziury która jednak jest przy k-03, jak jest po przejściu na wiekszą turbine? z ciekawości wogóle jak ogarniacie przyczepność przy mocy powyzej 230 KM w indwalidzie? nie ma juz za duzo momentu? co z podsterownością?
220 to i na k03s zrobisz a i wiecej wiec po co ładować sie w koszta jak ci 220 wystarczy.
Ja na osce przy 220km czasem i na 3 gubilem trakcje. Tak jak Buzek pisze dasz dobra gume to i bedzie trakcja
Powiem tak, na 220-240 to zdrowe k03s wystarczy ale trzeba mu pomoc innymi detalami ( dp, wydech, fmic, dolot) wtedy ma to sens. Zmiana na k04 wg mnie jest bez sensu, poniewaz koszt jest prawie taki jak wsadzenie k04 z tfsi a z tej sprezarki to juz przynajmniej mozna cos zdzialac. Ps na jaki wy oponach jezdzicie ze przy 220KM na 3 biegu gubi sie trakcje. Boze strzez mnie przed takimi gumami
Na k04 doladowanie 1.4bara
Mariusz pewnie miał na myśli pewnie mokry asfalt :D
mi się rzadko zdarza zgubić trakcje na dwójce przy świeżych dunlopach spsportach
Dokladnie buzz. Moj samochod tez nie kuleje a na 3 nie ma mowy zgubic trakcji. Na dwojce to jest juz roznie ale do okielznania.
i dorzuć jeszcze wtryski 380CC i będzie komplet :) niżej jeszcze moje pytanie mam takie turbo k03s co widać na fotce jest trochę inny wirnik z tego co się znajomego pytałem mówił że max 220KM czy to prawda ???
Stara
http://s3.postimg.org/hhhski6un/20120730422.jpg
Nowa
http://s29.postimg.org/3tzb4db5f/20120730423.jpg
PS: turbo robiłem w 2012 przez wakacje teraz ma nalatane jakieś 30-40tyś jak to jest do końca z tym wirnikiem ???