Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 81 do 90 z 94

Temat: Kontrolka Oleju

Data dołączenia
    Jun 2016
    Miasto
    Zoetermeer (NL)
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny

Witam Panów i Panie.
    Moja audi a3 ma pewien problem.
    Problemem jest kontrolka oleju, która wyskakuje co jakiś czas. Poniżej opiszę problem dokładnie.
    Załóżmy, poruszamy się samochodem codziennie do pracy, wszystko jest w porządku a nagle wyskakuje kontrolka poziomu oleju.
    Po wyjęciu bagnetu, bądź też otwarciu korka do wlewu oleju kontrolka gaśnie. Następnie jeżdżę autem codziennie do pracy,
    i po ponad 100 km znowu wyświetla się kontrolka poziomu oleju. I znowu to samo..otwarcie bagnetu, korka wlewu bla bla bla ..
    U mechanika wymieniłem :
    olej + filtr
    czujnik oleju
    stojan odpowietrzania oleju serwis
    uszczelka kolektora ssącego
    uszczelka klawiatury

NADAL PROBLEM WYSKAKUJE ...
    Dzwoniłem do mechanika bo trochę ciapy zostawiłem, pokręcił pokręcił i powiedział że to jeszcze może być czujnik w misce
    albo coś z odpowietrzaniem czyli pierścienie do wymiany ...
    Powiedzcie mi co mam zrobić ?
    Auto nic nie kopci, przebiegu ma 420000 km udokumentowane, silnik pięknie chodzi.
    Pozdrawiam i czekam na solidną pomoc.

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    Gdansk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.6 AEH

Domyślny Kontrolka oleju

Witam otóż dzisiaj jadąc do Gorzowa z Gdańska pojawiła Mi się na 5 s kontrolka oleji. ( dokładnie zaczęła mogąc czerwona kontrolka i Piszczec) po czym zgasł. Poziom oleju ok. I tak miałem ok 4 razy na trasie. Pod domem włączyła się na dłużej. Wygasilem silnik, włączyłem ponownie problem zniknął na jakieś 30 km. Co to może być za przyczyną?

Data dołączenia
    May 2017
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    Audi A3 1.6 102 kM
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny Kontrolka Oleju

cześć ,
    od dłuższego czasu mam problem z kontrolką ciśnienia oleju, problem pojawia się w przypadku gdy olej silnikowy 10W40 (liqui moly MOS2) jest rozgrzany, przy obrotach 1500-2000 obrotów/minute zapala mi się czerwona kontrolka z sygnałem dźwiękowym, gaśnie dopiero gdy zwiększę obroty powyżej 2000.
    Wymieniłem już czujnik ciśnienia oleju, czujnik poziomu oleju, filt oleju, na tym oleju przejechałem około 10 tys km i dalej lipa.

Założyłem nanometr w miejscu czujnika ciśnienia i takie wyniki otrzymałem:

ciśnienia na zimnym oleju po odpaleniu 2,5 bar
    natomiast po przejechaniu około 10 km rozgrzaniu oleju ciśnienie na biegu jałowym wynosi około 1 bar przy wysokich obrotach sięga około 5 bar
    (prawdopodobnie jest to za niskie ciśnienie) przy 2000 obrotów jest około 2 bary i kontrolka gaśnie. Gdy zapali się kontrolka to muszę zwiększyć obroty bo będzie świecić cały czas. Otwieranie klapy silnika, korka wlewu oleju nic nie zmienia.

jeden mechanik stwierdził że problemem mogą być panewki główne wału korbowego
    drugi mechanik uwarzą że problem jest z pompą olejową.
    A może stosuję niewłaściwy olej do tego silnika, kilka tysięcy zrobiłem na tym oleju bez problemu.

Może miał ktoś podobny problem? Co byście zrobili w moim przypadku?
    Pozdrawiam

rolend's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2017
    Miasto
    warszawa
    Auto
    audi
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T AMK

Domyślny

Witam mam taki problem, wyskakuje mi co jakiś czas kontrolka oleju na czerwono, na 2-3 sekundy i znika. czasem się jak by zacina i dopiero resetuje po odpaleniu od nowa silnika

na początku myślałem ze może pompa oleju daje małe ciśnienie, dlatego wpadła nowa pompa oleju, lecz problem dalej się pojawiał. czujnik ciśnienia oleju wymieniony. dalej jest ten problem, trochę już głupieje.

nie ma reguły dokladnie w jakis okolicznoscniach sie pojawia, raz sie pojawia po szybszej jeździe, raz na postoju.

jeszcze sie doczytalem ze moze od filtu oleju, caly czas mamy flitrona MAN'a wymienie jakos po swietach czy nowym roku

Data dołączenia
    Feb 2017
    Miasto
    Puławy
    Auto
    Audi
    Model
    A4 B6
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

Skoro tyle rzeczy wymieniłeś to raczej problem może tkwić w samych zegarach. Za nim wymieniłeś pompę oleju trzeba było zmierzyć ciśnienie oleju, a tak to niepotrzebne koszty

Data dołączenia
    Dec 2017
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny

Witam,

Mam następujący problem, przytarłem lekko silnik i gdy trochę pojeżdżę zapala mi się czerwona kontrolka oleju - prawdopodobnie wina panewek. Będę to robił lecz do tego czasu chciałbym się pozbyć irytującej kontrolki, której towarzyszy sygnał dźwiękowy. Da się w ogóle to zrobić? Samochód to poliftowa wersja A3 8L 1.6 benzyna.

klamamoto's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2011
    Miasto
    A3-CLUB.NET frakcja Bielsko
    Auto
    OOOO 264HP CS
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

pewnie przez wypięcie z kostki licznika odpowiedniego pinu może się da
    https://www.a3-club.net/forum/showth...%B3adowego-FIS

deiv1391's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2015
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8 APG
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Ja tylko dodam od siebie, że mój problem z kotrolką ciśninia oleju rozwiązała wymiana czujnika ciśnienia oleju.
    A problem był taki, że na rozgrzanym silniku, gdy obroty spadały poniżej ok. 2k, włączała się czerwona kontrolka oleju. W VAG-COMie, na instrumentach w bloku 1, ciśnienie pokazywało wartość "min" zamiast OK. Po wymianie czujnika jest git. Problem nie wraca.

Data dołączenia
    May 2018
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez MarcinLca Pokaż post
    Witam Panów i Panie.
    Moja audi a3 ma pewien problem.
    Problemem jest kontrolka oleju, która wyskakuje co jakiś czas. Poniżej opiszę problem dokładnie.
    Załóżmy, poruszamy się samochodem codziennie do pracy, wszystko jest w porządku a nagle wyskakuje kontrolka poziomu oleju.
    Po wyjęciu bagnetu, bądź też otwarciu korka do wlewu oleju kontrolka gaśnie. Następnie jeżdżę autem codziennie do pracy,
    i po ponad 100 km znowu wyświetla się kontrolka poziomu oleju. I znowu to samo..otwarcie bagnetu, korka wlewu bla bla bla ..
    U mechanika wymieniłem :
    olej + filtr
    czujnik oleju
    stojan odpowietrzania oleju serwis
    uszczelka kolektora ssącego
    uszczelka klawiatury

NADAL PROBLEM WYSKAKUJE ...
    Dzwoniłem do mechanika bo trochę ciapy zostawiłem, pokręcił pokręcił i powiedział że to jeszcze może być czujnik w misce
    albo coś z odpowietrzaniem czyli pierścienie do wymiany ...
    Powiedzcie mi co mam zrobić ?
    Auto nic nie kopci, przebiegu ma 420000 km udokumentowane, silnik pięknie chodzi.
    Pozdrawiam i czekam na solidną pomoc.
    Udało się naprawić problem?

Data dołączenia
    May 2018
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU
    Podziękował
    raz

Domyślny Kontrolka oleju zapala się i gaśnie po odkręceniu korka wlewu oleju

Witam,
    mam problem z moją a3 8L 1.6 benz 2001, otóż od jakiegoś czasu zauważyłam, że co kilkadziesiąt kilometrów zapala się kontrolka oleju i gaśnie jeśli odkręcę korek wlewu oleju. Poziom oleju sprawdzam na bieżąco, nic nie brakuje, nie ucieka.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim u siebie? Było wiele podobnych wątków w których były poruszane jakieś czujniki od klapy lub jakiś sposób na odłączenie akumulatora na 15 minut ale ja chciałabym wiedzieć czy ktoś z Was miał coś takiego? I jeśli tak to jak sobie poradził z tym? Do mechanika wybieram się prawdopodobnie w ten weekend lecz wolę i tutaj Was zapytać.

Dzięki i pozdro

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Zasady postowania