Cytuj Oryginalnie napisane przez Wazner Pokaż post
Witam, również muszę podłączyć się do tematu. Od jakiegoś miesiąca mam problem z odpaleniem samochodu, tzn. odpala, ale bardzo długo "miesza" zanim silnik zdąży się uruchomić. Myślałem, że do paliwa dostała się woda, został wymieniony filtr paliwa, wlane zostało nowe paliwo z dodatkiem i niestety dalej jest ten sam problem. Dodam, że problem pojawia się przy nagrzanym silniku. Jak odpalam go z rana na chłodnym, to odpala normalnie. Jutro podłączam pod vaga. Jakieś pomysły na co zwrócić uwagę, a może już ktoś miał ten sam problem?

- - - Aktualizacja postu - - -

Widzę, że jakiś zapomniany ten wątek. Jak już wspomniałem filtr paliwa i jakość paliwa zostało wykluczone. "Vagowanie" nic nie wykazało. Samochód dzisiaj jeszcze odwiedził serwis BOSCHa na prostej w Opolu - tam nie powiedzieli mi nic konkretnego.. niby, że sprawdzali i cytując "rzeczywiście błędów nie ma żadnych, ale jest do regeneracji pompa wtrysku z racji, że samochód ma 15lat" i w sumie to teraz nie wiem, czy rzeczywiście ją sprawdzali, czy za ich gdybanie zapłaciłem 150zł. Po powrocie trochę posiedziałem na necie i przeczytałem coś o "oblewaniu pompy" zimną wodą, gdy pompa jest nagrzana.. z tego "badania" wychodzi mi, że moja pompa jest sprawna. Doczytałem się również by odpiąć czujnik temperatury, gdy to zrobiłem samochód odpala bardzo dobrze, co prawda chwilę świrował na obrotach, ale później było ok. Samochód dostał trochę więcej mocy.. mechanik tłumaczył to tym, że teraz dostaje więcej paliwa. Myślę, że ta sytuacja z czujnikiem wyklucza mi rozrusznik i akumulator. Jutro po południu montuje nowy czujnik. Może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje? Chciałbym uniknąć regeneracji pompy, ponieważ zażyczyli sobie za to ok. 800zł
Nie jestem specem od TDI, ale jak odpiąłeś ten czujnik i jest ok, to czemu pompę chcesz regenerować. Diesel nagrzany powinien chyba odpalać lepiej niż jak jest chlodny ;/

Cytuj Oryginalnie napisane przez MoPro1220 Pokaż post
Witam. Mam problem przy odpalaniu audi a3 1.8t (2000r) zdarza się od czasu do czasu że samochód kręci lecz nie może odpalić, po odstaniu np 1-2 min odpala normalnie. Jeśli ktoś wie czym może to byś spowodowane proszę o pomoc. Pozdrawiam
Sprawdź filtra paliwa, aku, rozrusznik i świece.

A do obu a nawet trojga, to zrobić logi i wrzucić do tematu z logami.