Cytuj Oryginalnie napisane przez elwichura Pokaż post
Proszę o pomoc w wyborze oleju.
A3 8L 97' 1.9 TDI AGR
Obecny przebieg jakieś 305kkm podobno
Obecnie zalany LM 10W40
Jazda 50/50 miasto/trasa
W mieście spokojnie, ale na trasie docisne AGR'a nawet ponad 200.
Wymiany robię co 10000.
Od wymiany do wymiany cos tam doleje w granicach 300-500ml, nie wiem od czego to zależy, ale o tak chyba nie jest dużo.
Dziennie robię ok 60km gwarantowane do tego jakieś dodatki i parę razy w miesiącu dłuższa trasa ok 500km.
Budżet? W sumie nie wiem, chce cos bardzo dobrego wlać żeby to fajnie hulalo.
Powiedzmy za 5l mogę dac maksymalnie 450zl
Czy możliwe jest przejście na 5Wxx?

A wiec co tam dobrego mogę wlać?
No i czy możecie polecić dobre źródło żeby olej nie okazał się podroba?
Z gory dziękuje
Cytuj Oryginalnie napisane przez Lucaczesku Pokaż post
Witam
Mam prośbę, chciałbym by forumowicze się wypowiedzieli bo wielu ma na tyle dużą wiedze ze będzie na pewno wiedzieć zanim admin wywali ten temat do śmietnika

Mam w aucie zalany olej 10W40 Motula. i szukam oleju na wymianę. znalazłem coś takiego Olej Półsyntetyczny TOTAL Quartz 7000 10W40 5 Litrów TOTAL 10W40/5/QUARTZ7000
http://www.iparts.pl/czesc/olej-pols...cje-produktowe

chodzi mi konkretnie o specyfikacje Oleju zgodną z VW.

Bo dziś po konsultacji serwisem serwis nie zaleca wymiany na syntetyk jak już jeździ na półsyntetycznym a inny mechanik doradza mi powrót do syntetyka.

Samochód kupiłem zaledwie 2 tygodnie temu a nigdzie nie było wlepki jaki olej jest jedynie dowiedziałem sie od poprzedniego właściciela ze jest zalany olejem 10W40 Motula
Ja zmieniałem z półsyntetycznegoi Castrola na Millersa Tridenta 5w40 i była gitara Nawet płykankę robiłem i nic się nie stało..

Elwirucha na Twoim miejscu jak wlewasz LM 10w40 i nie bierze dużo a silnik sie nie poci, to bym wlał LM ale np 5w40. Moje auto jeździ traski po 100km dziennie i nie puka nic. Jednakże silnik mi sie nadal gdzieś poci a to będzie lokalizowane

Lucaczesku jeżeli Twój ma dpf to musisz mieć też olej do DPF (z tego co ja wiem) i też możesz lać syntetyk (wszystko zależy od stanu silnika itp).

Ja jak będę zmieniał to albo znowu na Liqui Molly ( z niemiec ściągać będę ), albo tym razem na motula Możecie przejrzeć paręnaście stron wstecz i Cosmo często doradzał Motula