Strona 34 z 83 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 331 do 340 z 830

Temat: Prosze o pomoc w wyborze oleju silnikowego V2 [PRZECZYTAJ 1. POST]

szparag's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Konin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    118 razy

Domyślny

Ducho3 masz dosyć duży wybór

Millers, Motul, Valvoline, Liqui Moly, z tych mogę z czystym sumieniem polecić każdy, są to najczęściej wykorzystywane marki u Nas w autach
    co do rodzaju, wg mnie 5w40, skoro robisz dłuższe kawałki i dogrzewasz autko, będzie gitara Sam na takim jeżdżę w swoim AUM i w AGU (czyli tym co Ty masz u siebie) robiłem płukankę przy przejściu z castrola 10w40 na MIllers trident 5w40

PS. U Ciebie DPF nie ma więc tym się wgl nie przejmuj. Olej musi spełniać normę VW 502.00 (albo 503.00 ale tutaj nie jestem pewien, czy 503 jest nastepcą 502.00)

PZDR!

elemenateur's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2008
    Miasto
    DGL // ZS
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

x-max 0W40 lub synthoil High tech , x-cess , każdy sobie poradzi, różnica niewielka w cenie.

Dpfa nie masz ; )
    Zadowolenie klientów bezcenne

Najniższe ceny na części oraz oleje motul gg 347504, tel 663 962 604 , Rabat dla A3-club!

Data dołączenia
    May 2015
    Miasto
    Bydgoszcz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU

Domyślny

Dziękuje za odpowiedzi. Co do dpfa nie mam pojęcia czy mam czy nie. To mówisz ze 5w40 będzie dobry? w sklepie pytałem gościa i mówi żebym brał 10w40 i na pewno będzie dobrze to jak to w końcu jest ?

szparag's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Konin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    118 razy

Domyślny

Dla turbiny bezpieczniejszy jest 5w40 bo szybciej po całym ukłudzie sie rozprowadza

kuebk's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Berlin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI CR CBBB (170KM)
    Podziękował
    32 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Ducho3 Pokaż post
    Co do dpfa nie mam pojęcia czy mam czy nie
    W benzynie nie ma (poki co) DPFow.

Zbanowany
    Data dołączenia
    May 2015
    Miasto
    Kalisz
    Auto
    A3 sPORTBACK
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BMN
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Witam Panowie!
    Dopiero zaczynam swoją przygodę Z A3. Auto jest już zaklepane i chciałbym w międzyczasie zamówić już sobie Olej.
    Prosiłbym Was o poradę:
    Jaki olej będzie dobry do mojego przyszłego auta?

2.0 TDI BMN 170 DPF 2007 28000 KM do końca serwis.

Myślałem nad:
    Motul X- Clean+ 5w/30
    Jeżdziłem na Motul X-Clean 5W/40 w BMW E46 318D i był super.

Filtry myślałem nad Mann lub Kenct, niestety wiekszość filtrów na Allegro są do 2.0 TDI 140 KM.

Proszę o poradę.
    Z góry Dzięki

Pozdrawiam

elemenateur's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2008
    Miasto
    DGL // ZS
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

hej Jacol

pozwolę sobie nieśmiało podlinkować

http://pro-choice.pl/zestaw-olej-mot...88d-p-867.html

to zestaw właściwego oleju i właściwego filtra do Ciebie.

z własnego wieloletniego doświadczenia. Do dpfa lepiej stosuj motul specific zamiast x-clean+, mam sygnały od klientów że na specificu rzadziej bywa problem z dpfem, rzadziej się wypala.

X-clean który lałeś do bmw do Ciebie się nie nada jeśli jest dpf, pamiętaj że dpf w bmw to inna sprawa niż vagu
    Zadowolenie klientów bezcenne

Najniższe ceny na części oraz oleje motul gg 347504, tel 663 962 604 , Rabat dla A3-club!

Zbanowany
    Data dołączenia
    May 2015
    Miasto
    Kalisz
    Auto
    A3 sPORTBACK
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BMN
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Czyli lepszym wyborem będzie specyfik. Na stronie internetowej Motula bardziej rekomendowany jest X-clean 5w/30

kluska's Avatar
    Data dołączenia
    May 2015
    Miasto
    Leżajsk
    Auto
    Audi A3 II
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC

Domyślny

Ja jeżdżę od lat na BP wcześniej jeździłem na Castrolu oczywiście 50501 i nie widzę zupełnie różnicy, więc który tańszy można lać śmiało i będzie dobrze. Albo warto poczytać o szczegółach praktycznych w Boschu http://www.regeneracja-pompowtryskiw...ow-vw-tdi.html bardzo dobry serwis od pompowtryskiwaczy zawsze chętnie doradzają w problemie.
    Ostatnio edytowany przez kluska - 21-06-15 o 12:07

Rado-83's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2015
    Miasto
    Olsztyn
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny

Witam,prosiłbym o pomoc w doborze oleju do mojej A3 w benzynce. Przebiegi roczne ok 5tys.km (małe z racji tego iż w lato raczej jazda motocyklem).Wymiany robiłbym co 12-15 tys km lub co 3lata.Jazda spokojna,prędkość ok 100-120km/h (turystycznie) trasa ok 70%/miasto ok 30% Zainteresowałem się olejem Motul 6100 synergie+ 10W40,czy ten olej byłby olejem odpowiednim dla tego autka?Wiem ,że to półsyntetyk i po zapoznaniu się z wcześniejszymi postami zauważyłem, że polecacie syntetyki ale no własnie jest ale.Jestem przykładem osoby która do poprzedniego auta zalała pełen syntetyk nie wiedząc co było przedtem zalewane i już po 2 dniach musiałem szukać nowego silnika.Silnik 1,4HDI.Posiadam faktury z zakupu drugiego silnika oraz z wymiany z aso(jakby ktoś chciał to mogę podesłać).Także nie tylko w epoce fiata i poloneza takie rzeczy się zdarzały.Silnik się rozszczelnił,przestał trzymać ciśnienie i nie pomogły już nawet uszczelniacze typu oil doctor itp. po rozszczelnieniu wizytę miałem w 3 niezależnych warsztatach, w tym BOSH oraz ASO,którzy stwierdzili że to ja załatwiłem silnik tym własnie syntetykiem i obecnie leje wszystkimi możliwymi uszczelkami. (a dodam ze autko miało tylko 117 tys km tylko przejechane,fakt ze posiadało ślady starych wycieków na silniku).Także reasumując, troche kasy wydałem i teraz wolałbym bezpiecznie zalać olej półsyntetyczny oczywiście jakiś dobry,dostosowany do tego co podałem.
    -Audi A3 8L
    -rocznik 2002
    -pojemnosc 1600 cm3
    -moc 102 KM
    -przebieg licznikowy 231tys km.z wyciągu ASO jaki posiadam ok 270tys km
    -nie ma informacji o poprzednim oleju,z wyciągu ASO zmiany były co ok 30tys km od początku produkcji aż do 2011 roku.Pytanie co niemieckie ASO zalewa.Ostatnia zarejestrowana wymiana w ASO przy przebiegu 221tys km,dalej informacji już brak.Także wymiana na już!
    -bieżące zużycie oleju - nie zaobserwowałem,od zakupu przejechałem ok 2tys km. aczkolwiek silnik w okolicach wlewu oleju,odmy i na misce olejowej nosi ślady niedużych wycieków olejowych.Przód silnika suchy z tyłu są slady zapocenia
    -budżet - 100-130zł sam olej,filtry oddzielnie.W razie potrzeby uzupełnie dodatkowe potrzebne informacje.
    Za pomoc z góry dziękuję.

Strona 34 z 83 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania