|
matrixP w twoim przypadku występuje przeładowanie, czyli większe ciśnienie niż powinno być. Świadczy to o niesprawnej (zapieczonej) geometrii turbo lub o zepsutym zaworze sterującym (gruszka), bądź co najbardziej prwadopodobne zniszczona gruszka i zapieczona geometria.
Czeka cię czyszczenie i wymiana gruszki, jednak pamiętaj by nie rozbierać elementów obrotowych, ponieważ niee posiadasz wyważarki.
W razie wymiany gruszki poczytaj jak ją ustawić, lub udaj się z wyczyszczoną turbiną do specjalisty by ustawił Ci porządnie nową gruszkę, ja jedynie mogę podpowiedzieć, że nie koniecznie będzie prawdą by ustawić sztangę w nowej, tak samo jak w starej, ponieważ membrana w kupionej przez Ciebie gruszce może pracować inaczej niż w tej co była w aucie.
Turbina fizycznie powinna być cała, bez zniszczeń. Jeśli była by wadliwa fizycznie na Vagu pokazało by niedoładowanie zamiast przeładowania.
Podepnę się pod temat: moje 1,9 tdi 110 km przechodzi przy 120 km/h w tryb awaryjny. Idealnie przy tej prędkości auto zwalnia i jedzie dalej bez turbo. Pomaga ponowne urochomienie silnika do następnych 120 km/h... Czy któryś z Szanownych Kolegów z Wrocka lub okolic dysponuje Vag'iem do sprawdzenia błędów? Chciałbym podziałać i usunąć przypadłość... Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam. Michał
napisz do Kito on jest z wrocławia , moze ma vaga,
Bomba9979 Miło by było z Twojej storny jak byś popstrykał parę zdjęć i wrzucił, aby uprzedzić przyszłych majsterkowiczów co ich czeka![]()
@ Bomba9979 - byłoby świetnie, bo mam wrażenie, że mój mechanior nie ogarnia tematu.
Hmm niestety co do zdjęć będzie cieżko samochód zostawiony w dobrych rękach i diagnoza z wymiana robiona ja z przyczyn zawodowych przy tej naprawie być nie moge z tym że opisze co było nie tak i forme naprawy ale mechanik mowił że najprawdopodobniej zawor n75 natomiast w nadroższym przypadku bedzie czyszczneiei tu mnie pozytywie zaskoczyl gdyż cene ustlil na 200 zł w nadroższym przypadku
oczywsicie wszystkimi czynnościami chetnie sie podziele
- - - Aktualizacja postu - - -
Mitomik a opisz jak dokłądnie to wygląda u ciebie ale looknij mój post z tym problem czy tak samo bylo u ciebie?
Auto jest po diagnozie: przeładowanie i konieczność czyszczenia turbo. Zawór N75 został wcześniej wymieniony, ale to nie pomogło. Auto odbieram jutro, napiszę, czy problem został rozwiązany.
@Bomba9979: u mnie jest dokładnie tak, jak u ciebie, tylko nie przy 110 kmh a przy 120 kmh. Poza tym problemu bym nie zauważył, podczas jazdy w mieście wszystko działa prawidłowo.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)