mam właśnie dokładnie taki sam objaw jak na tym filmiku, po dodaniu gazu na postoju właśnie puszcza mi taka niebieską chmurę. przy ruszaniu też się to dzieje.
mam właśnie dokładnie taki sam objaw jak na tym filmiku, po dodaniu gazu na postoju właśnie puszcza mi taka niebieską chmurę. przy ruszaniu też się to dzieje.
|
moje 1.8t pije troszkę oleju. nie znam dokładnej ilości, ale na pewno więcej niz powinna... samochód chodzi tak jak powinien, turbo ładuje tak jak trzeba, nie dymi na niebiesko. jakie sa możliwe przyczyny zbyt wysokiego zużycia? jakie uszczelki można wymienić żeby chociaż trochę zmniejszyć zuzycie? wiadomo ze najlepiej remont silnika i nowe turbo (przebieg 258tys) no ale skoro wszystko chodzi jak powinno szkoda rozbierać i wymieniac pol silnika...
Wycieki jakieś są ? Na postoju jak go "pogazujesz" nie puszcza niebieskich obłoków tak jak na filmiku wstecz ?
nie puszcza niebieskich obloków... silnik w miare czysty wiadomo jak na swoj wiek... nigdzie nie ma jakis strasznych plam... plyn chlodniczy troszke ubywa ale to gdzies przy jakims kroccu mam wyciek... olej czysty plyn tak samo, zadnych bialych mazi na korku. jedyne co jest niepokojace to te zuzycie oleju. noge mam dosyc ciezka i samochod czesto jest krecony pod czerwone pole...
Mam dokładnie tak samo jak ty, już się przyzwyczaiłem do częstej dolewki oleju oraz częstym kontrolowaniu jego poziomu. Według mnie nie ma sensu robić jakiegoś większego remontu silnika tylko po to by ograniczyć zużycie oleju. Szczególnie że nie ma innych objawów. Na jakim oleju jeździsz? Ja się będę zastanawiał czy przy wymianie nie zalać gęstszego.
teraz jezdze na mobil1 10w40 przy nastepnej wymianie planowalem wlac motula 10w40 ale ostatnio mialem awarie oringu przy chlodniczcce oleju i musialem kupic nowy filtr i prawie caly olej dolac i znow poszedl mobil....
zdemontuj IC, wylej z niego olej (bo jesli tego nie robiłeś, to na pewno tam będzie coś) i od dolewki do dolewki sprawdz ile oleju pojawiło się w IC. Bo to jedyna droga gdzie może Ci pić olej.
Albo przy pełnym bucie w czasie jazdy dymi na niebiesko a tego nie zauważasz. U mnie akurat były mega bąki więc szło zauważyć, ale na początku nie było tak niebiesko, a oleju ubywało.
A jak nie turbo, to pierścienie, uszczelniacze (lub zużyte prowadnice zaworowe)
BTW u mnie po zrobieniu wszystkiego co może powodować zużycie oleju, od 9000km nie ubyło dosłownie nic z bagnetu.
To przede wszystkim masz źle olej dobrany, jeżeli lubisz mocniej pośmigać. Nie dziw się też że Ci olej znika w aucie o przebiegu ponad 250k km. Gdybyś wszystko ponaprawiał, miałbyś taki efekt jak Buzz. Przede wszystkim zanim zaczniesz rumor na forum, to zmierz dokładnie to zużycie, bo rozumiem, że jest spore i nie będziesz miał z tym problemu. Zajrzyj też do tematu o olejach.
Panowie Jedno małe Pytanko!
1,8T ARZ, przelot 216tys. LPG od 9 tys. i teraz tak, zauważyłem że bierze oleju 250ml na 1000km Olej jaki jest zalany to mobil 10W40. Silnik chodzi ok, nie widać żadnego dymu itp. Czy takie "branie oleju" może być niepokojące? Jest to mój pierwszy samochód z benzyna/gaz i do tego turbo więc nie mam doświadczeń w tym temacie. Proszę o podpowiedź.
There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)