Strona 54 z 81 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 531 do 540 z 809

Temat: Bierze olej

Pawlix's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2010
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

mam właśnie dokładnie taki sam objaw jak na tym filmiku, po dodaniu gazu na postoju właśnie puszcza mi taka niebieską chmurę. przy ruszaniu też się to dzieje.

Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Lublin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    43 razy

Domyślny

moje 1.8t pije troszkę oleju. nie znam dokładnej ilości, ale na pewno więcej niz powinna... samochód chodzi tak jak powinien, turbo ładuje tak jak trzeba, nie dymi na niebiesko. jakie sa możliwe przyczyny zbyt wysokiego zużycia? jakie uszczelki można wymienić żeby chociaż trochę zmniejszyć zuzycie? wiadomo ze najlepiej remont silnika i nowe turbo (przebieg 258tys) no ale skoro wszystko chodzi jak powinno szkoda rozbierać i wymieniac pol silnika...

yogii0's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    małopolska
    Auto
    Audi A3 s-line
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BMM
    Podziękował
    11 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kfasny Pokaż post
    chodzi jak powinno szkoda rozbierać i wymieniac pol silnika...
    sam sobie odpowiadasz na swoje pytania. albo rozbierasz albo jezdzisz.

Darepb's Avatar
    Data dołączenia
    May 2012
    Miasto
    WLKP-Wolsztyn
    Auto
    BRAK
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    17 razy

Domyślny

Wycieki jakieś są ? Na postoju jak go "pogazujesz" nie puszcza niebieskich obłoków tak jak na filmiku wstecz ?

Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Lublin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    43 razy

Domyślny

nie puszcza niebieskich obloków... silnik w miare czysty wiadomo jak na swoj wiek... nigdzie nie ma jakis strasznych plam... plyn chlodniczy troszke ubywa ale to gdzies przy jakims kroccu mam wyciek... olej czysty plyn tak samo, zadnych bialych mazi na korku. jedyne co jest niepokojace to te zuzycie oleju. noge mam dosyc ciezka i samochod czesto jest krecony pod czerwone pole...

jbm23's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    B-B
    Auto
    Audi A4 B8
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

nie puszcza niebieskich obloków... silnik w miare czysty wiadomo jak na swoj wiek... nigdzie nie ma jakis strasznych plam
    Mam dokładnie tak samo jak ty, już się przyzwyczaiłem do częstej dolewki oleju oraz częstym kontrolowaniu jego poziomu. Według mnie nie ma sensu robić jakiegoś większego remontu silnika tylko po to by ograniczyć zużycie oleju. Szczególnie że nie ma innych objawów. Na jakim oleju jeździsz? Ja się będę zastanawiał czy przy wymianie nie zalać gęstszego.

Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Lublin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    43 razy

Domyślny

teraz jezdze na mobil1 10w40 przy nastepnej wymianie planowalem wlac motula 10w40 ale ostatnio mialem awarie oringu przy chlodniczcce oleju i musialem kupic nowy filtr i prawie caly olej dolac i znow poszedl mobil....

Auto Szałas

buzz-astral's Avatar

Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Mikołów
    Auto
    Skoda
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    87 razy

Domyślny

zdemontuj IC, wylej z niego olej (bo jesli tego nie robiłeś, to na pewno tam będzie coś) i od dolewki do dolewki sprawdz ile oleju pojawiło się w IC. Bo to jedyna droga gdzie może Ci pić olej.
    Albo przy pełnym bucie w czasie jazdy dymi na niebiesko a tego nie zauważasz. U mnie akurat były mega bąki więc szło zauważyć, ale na początku nie było tak niebiesko, a oleju ubywało.
    A jak nie turbo, to pierścienie, uszczelniacze (lub zużyte prowadnice zaworowe)
    BTW u mnie po zrobieniu wszystkiego co może powodować zużycie oleju, od 9000km nie ubyło dosłownie nic z bagnetu.

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

nie puszcza niebieskich obloków... silnik w miare czysty wiadomo jak na swoj wiek... nigdzie nie ma jakis strasznych plam... plyn chlodniczy troszke ubywa ale to gdzies przy jakims kroccu mam wyciek... olej czysty plyn tak samo, zadnych bialych mazi na korku. jedyne co jest niepokojace to te zuzycie oleju. noge mam dosyc ciezka i samochod czesto jest krecony pod czerwone pole...
    To przede wszystkim masz źle olej dobrany, jeżeli lubisz mocniej pośmigać. Nie dziw się też że Ci olej znika w aucie o przebiegu ponad 250k km. Gdybyś wszystko ponaprawiał, miałbyś taki efekt jak Buzz. Przede wszystkim zanim zaczniesz rumor na forum, to zmierz dokładnie to zużycie, bo rozumiem, że jest spore i nie będziesz miał z tym problemu. Zajrzyj też do tematu o olejach.

matbia's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Otwock
    Auto
    Audi A4 B6 Avant 1,9
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    11 razy

Domyślny

Panowie Jedno małe Pytanko!

1,8T ARZ, przelot 216tys. LPG od 9 tys. i teraz tak, zauważyłem że bierze oleju 250ml na 1000km Olej jaki jest zalany to mobil 10W40. Silnik chodzi ok, nie widać żadnego dymu itp. Czy takie "branie oleju" może być niepokojące? Jest to mój pierwszy samochód z benzyna/gaz i do tego turbo więc nie mam doświadczeń w tym temacie. Proszę o podpowiedź.

A3 8L 1,8T ARZ 99' 150KM
    A4 B6 AVANT 1,9TDI AFV 04' 131KM+

Strona 54 z 81 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania