Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 181 do 190 z 371

Temat: Odma silnika

zdk's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2011
    Miasto
    Koronowo
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

moja odma wygląda tak :

na drugim zdjęciu widać że wąż jest tylko podłączony w 2 miejsca a nie idzie po trójniku także do góry..

a tutaj krótki filmik jak ten silnik nie równo chodzi.. do tego trzęsie po całej budzie:

ktoś coś radzi?

Darepb's Avatar
    Data dołączenia
    May 2012
    Miasto
    WLKP-Wolsztyn
    Auto
    BRAK
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    17 razy

Domyślny

Działaj z tą odmą, silnik łapie tam lewe powietrze i dlatego silnik pracuje jak pracuje...
    W dziale "warsztat" jest opis wymiany przewodów odmy właśnie w silniku 1.8.

Sensej's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2008
    Miasto
    Tarnobrzeg/Kraków
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU

Domyślny

ktoś coś po swojemu kombinował, zrob tak jak jest w originale i będzie dobrze

Data dołączenia
    Oct 2012
    Miasto
    Kielce
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL

Domyślny

A u mnie w AKL ten cienki wężyk pod odmą jest zaślepiony i od strony odmy i od kolektora auto pracuje dobrze a w niczym to nie przeszkadza ?? i mam jeszcze pytanie czy macie jakieś sposoby żeby lepiej wkręcał się na obroty jede np. 4 i daje pełny gaz to słychać taki jakby głuchy dźwięk i słabo się wkręca.
    ZAPRASZAM NA Forum mechaników

zdk's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2011
    Miasto
    Koronowo
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

Chcę kupić nowy kawałek tej odmy (3 posty niżej widać jak mam uszkodzoną) i teraz.. niby ten sam numer części a dwie różne.. na allegro jest ta część : http://allegro.pl/rura-dolot-powietr...186745071.html
    w sklepie znalazłem z tym samym numerem taką część : http://skodexim.pl/pl/p/1J0129684N-P...T-SKODA-VW/227

Różni się tym kawałkiem grubym, jak widać na tym filmiku ode mnie też mam taki większy kawałek który jest przykręcony na śrubkę. Czy to jest jakaś różnica ??

PROSTO's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    64-100
    Auto
    a6
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    11 razy

Domyślny

ten zawijas ma niby za zadanie zbierac olej ktory jest wdmuchiwany przez odme, stosowane glownie w AGN , zalozysz bez tego "zbiorniczka" to szybciej zawali sie przepustnica brudem i to tyle.
    Who I am? I am a the Champion.

7. Podziękowania dla PROSTO za pomoc w problemie

zdk (12-05-13)

Darepb's Avatar
    Data dołączenia
    May 2012
    Miasto
    WLKP-Wolsztyn
    Auto
    BRAK
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    17 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez zdk Pokaż post
    w sklepie znalazłem z tym samym numerem taką część : http://skodexim.pl/pl/p/1J0129684N-P...T-SKODA-VW/227
    Nie wiem czy co Ci coś pomoże, ale ta w/w rura dolotowa jest do silnika 1.6.

Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    TM
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AQA
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Wiem że odma służy do odpowietrzenia komory korbowodowej i pokrywy zaworów. W moim silniku odma składa się z rurki która wychodzi obok filtra oleju rurki która wychodzi z pokrywy zaworów i jest to połączone i dalej dochodzi do dolotu (TIP-a) tu wszystko rozumiem ale do czego służy rurka która łączy kolektor dolotowy przez jakiś zaworek z ta odmą? Jakajest zasada działania tego zaworka? Przy montażu separatora oleju wszyscy odłączają tą rurkę od kolektora i zaślepiają wyjście z kolektora. Mam tą rurkę popękaną ale na razie nie chce montować separatora i czy mogę już zaślepić wyjście z kolektora i wejście do tego zaworka a resztę zostawić seryjną?

qba29dm
    Guest

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez anders Pokaż post
    Mam tą rurkę popękaną ale na razie nie chce montować separatora i czy mogę już zaślepić wyjście z kolektora i wejście do tego zaworka a resztę zostawić seryjną?
    rurka służy do zasysania oleju który ma się wytrącac na jak to nazwałeś "zaworku" przy dolocie. Wywalenie rurki spowoduje, że cała maź będzie zapierdaczała przez przepustnicę...

Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    TM
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AQA
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Tak dla jasności: "zaworek" znajduje się przy trójniku przy odmie , do kolektora ssącego dochodzi tylko wężyk. I ten wężyk ma za zadanie zasysać olej który się wytrącił w odmie tak? W momencie kiedy turbina pompuje to żeby ciśnienie nie uciekało przez ten wężyk to ten zaworek chyba jest zwrotny i zamyka się. Kiedy odpuścimy gaz to przepustnica się zamyka i w kolektorze ssącym powstaje podciśnienie i wtedy tym wężykiem jest zasysany ten olej. W skrócie kiedy przyspieszamy ten wężyk się zamyka i wszystko idzie do TIP-a , kiedy odpuszczamy gaz wtedy część(lub wszystko) zamiast do TIP-a idzie krótszą drogą do kolektora ssącego. Czy dobrze to wszystko rozumiem ? I czy to jest na pewno zaworek zwrotny? Jak tak to jak go mogę sprawdzić czy działa prawidłowo?

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania