|
Działaj z tą odmą, silnik łapie tam lewe powietrze i dlatego silnik pracuje jak pracuje...
W dziale "warsztat" jest opis wymiany przewodów odmy właśnie w silniku 1.8.
ktoś coś po swojemu kombinował, zrob tak jak jest w originale i będzie dobrze
A u mnie w AKL ten cienki wężyk pod odmą jest zaślepiony i od strony odmy i od kolektora auto pracuje dobrze a w niczym to nie przeszkadza ?? i mam jeszcze pytanie czy macie jakieś sposoby żeby lepiej wkręcał się na obroty jede np. 4 i daje pełny gaz to słychać taki jakby głuchy dźwięk i słabo się wkręca.
ZAPRASZAM NA Forum mechaników
Chcę kupić nowy kawałek tej odmy (3 posty niżej widać jak mam uszkodzoną) i teraz.. niby ten sam numer części a dwie różne.. na allegro jest ta część : http://allegro.pl/rura-dolot-powietr...186745071.html
w sklepie znalazłem z tym samym numerem taką część : http://skodexim.pl/pl/p/1J0129684N-P...T-SKODA-VW/227
Różni się tym kawałkiem grubym, jak widać na tym filmiku ode mnie też mam taki większy kawałek który jest przykręcony na śrubkę. Czy to jest jakaś różnica ??
ten zawijas ma niby za zadanie zbierac olej ktory jest wdmuchiwany przez odme, stosowane glownie w AGN , zalozysz bez tego "zbiorniczka" to szybciej zawali sie przepustnica brudem i to tyle.
Who I am? I am a the Champion.
zdk (12-05-13)
Wiem że odma służy do odpowietrzenia komory korbowodowej i pokrywy zaworów. W moim silniku odma składa się z rurki która wychodzi obok filtra oleju rurki która wychodzi z pokrywy zaworów i jest to połączone i dalej dochodzi do dolotu (TIP-a) tu wszystko rozumiem ale do czego służy rurka która łączy kolektor dolotowy przez jakiś zaworek z ta odmą? Jakajest zasada działania tego zaworka? Przy montażu separatora oleju wszyscy odłączają tą rurkę od kolektora i zaślepiają wyjście z kolektora. Mam tą rurkę popękaną ale na razie nie chce montować separatora i czy mogę już zaślepić wyjście z kolektora i wejście do tego zaworka a resztę zostawić seryjną?
Tak dla jasności: "zaworek" znajduje się przy trójniku przy odmie , do kolektora ssącego dochodzi tylko wężyk. I ten wężyk ma za zadanie zasysać olej który się wytrącił w odmie tak? W momencie kiedy turbina pompuje to żeby ciśnienie nie uciekało przez ten wężyk to ten zaworek chyba jest zwrotny i zamyka się. Kiedy odpuścimy gaz to przepustnica się zamyka i w kolektorze ssącym powstaje podciśnienie i wtedy tym wężykiem jest zasysany ten olej. W skrócie kiedy przyspieszamy ten wężyk się zamyka i wszystko idzie do TIP-a , kiedy odpuszczamy gaz wtedy część(lub wszystko) zamiast do TIP-a idzie krótszą drogą do kolektora ssącego. Czy dobrze to wszystko rozumiem ? I czy to jest na pewno zaworek zwrotny? Jak tak to jak go mogę sprawdzić czy działa prawidłowo?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)