Strona 59 z 97 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 581 do 590 z 966

Temat: [8L] Pytanie o termostat i ...

Data dołączenia
    Jul 2013
    Miasto
    P-ń
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Siks Pokaż post
    W swoim 1.6 AVU miałem podobną sytuację. Temp. była robocza a na blacie (wskaźnikach) pokazywało 95-97 stopni. Padł Ci najprawdopodobniej silniczek krokowy, napędu wskazówki temperatury cieczy. Za pierwszym razem pomogło wyczyszczenie tego silniczka. Teraz znowu zaczął wariować i został wymieniony, bo trupa drugi raz nie dało by się reanimować. http://allegro.pl/silniczek-tem-i-pa...332324471.html

Przejeździłem na walniętym silniczku jakieś 2000 tyś km, i się nie grzał. A jeżeli boisz się o temperaturę, to na climatronicu kanał 49 i kontroluj podczas jazdy.
    Dzięki, to musi być ten silniczek, prawdopodobnie padł kompletnie bo przez instalacje najprawdopodobnie poszło jakieś zwarcie które usamżyło czujnik temperatury i pewnie właśnie ten silniczek.

Co do klimatronica i kodów to wiem... już sprawdzałem i działa ok, temperatury też w porządku jak jadę a z kasą krucho więc chyba daruje sobie ten silniczek póki nie spłacę długów :]

Pozdrawiam!

Data dołączenia
    Sep 2008
    Miasto
    Gdańsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASV

Domyślny

Witam!
    W chłodne dni (najlepiej to widać zimą) podczas jazdy na trasie wskaźnik na desce pokazuje 90stopni, ale zdarza się, że gdy zwolnię np. w obszarze zabudowanym, to temperatura obniża się tak do 75stopni. Po pewnym czasie powoli wraca do 90 stopni (przy wyższej prędkości dzieje się to szybciej).
    Czy to normalne zachowanie czy też raczej problem z termostatem?
    Czujnik G62 wymieniałem jakieś 2 lata temu, ale już wtedy był ten sam problem.

komander's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2013
    Miasto
    beskydzka małopolska
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)
    Podziękował
    127 razy

Domyślny

Witam Panowie, to moj pierwszy post zatem prosze o wyrozumialosc. Mam na stanie a3 tdi 90km, silnik w trakcie jazdy nawet dluzszej rozgrzewa sie do temp 85 stopni - przynajmniej tyle pokazuje na zegarach. Na postoju po dluzszej jezdzie rozgrzewa sie do 90 ,jednak po przejechaniu kilku kilometrow znow spada do 85 i caly czas utrzymuje ta temperature. Myslicie ze termostat? Zmieniac? Czy za bardzo sie nie przejmowac?

Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Golem1's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez komander Pokaż post
    Witam Panowie, to moj pierwszy post zatem prosze o wyrozumialosc. Mam na stanie a3 tdi 90km, silnik w trakcie jazdy nawet dluzszej rozgrzewa sie do temp 85 stopni - przynajmniej tyle pokazuje na zegarach. Na postoju po dluzszej jezdzie rozgrzewa sie do 90 ,jednak po przejechaniu kilku kilometrow znow spada do 85 i caly czas utrzymuje ta temperature. Myslicie ze termostat? Zmieniac? Czy za bardzo sie nie przejmowac?

Typowe objawy uszkodzonego termostatu, wymieniaj bo jak przyjdą chłodniejsze dni będzie mu ciężej złapać temp.

komander's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2013
    Miasto
    beskydzka małopolska
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)
    Podziękował
    127 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Golem1 Pokaż post
    Typowe objawy uszkodzonego termostatu, wymieniaj bo jak przyjdą chłodniejsze dni będzie mu ciężej złapać temp.
    Dzieki Golem1, termostat juz zamowiony

Data dołączenia
    Dec 2010
    Miasto
    Kraków
    Auto
    A3 8L 1.9 TDI
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ

Domyślny

Witam serdecznie

Mam pewne przypuszczenia że mój termostat ma już dość. Zrobiłem dzisiaj rano małe badanie,
    wąż z numerem jeden był dobrze ciepły po 4 km jazdy, natomiast wąż 2 wydaje mi się że powinien być zimny dopóki płyn nie osiągnie 87 stopni czyli temp otwarcia termostatu a on w miejscu narysowanej liczby zaczynał już być ciepły.

Na kanale 49 climatronica miałem temperaturę 64 stopnie a na kanale 51 było 45 stopni gdy zakończyłem jazdę (nie całe 4 km zrobiłem).
    Dojechałem na miejsce, otworzyłem maskę żeby sprawdzić węże, climatronic wiał delikatnie i obydwa wentylatory na chłodnicy pracowały. Wyłączyły się gdy wyłączyłem nawiew.

Woda normalnie dochodzi do ok. 90 stopni na zegarze w czasie jazdy gdzieś po 7 kilometrach, ale w czasie jazdy potrafi opadać do 80-85 stopni, zazwyczaj gdy jadę z góry bez gazu lub na małych obrotach i przy włączonym nawiewie.
    Na postoju również wskazówka opada nawet przy minimalnym nawiewie.
    Nie sprawdzałem wtedy ile pokazuje na climatronicu gdyż dopiero dzisiaj rano pierwszy raz się tym bawiłem.

Ktoś podpowie czy to na pewno termostatu wina?
    Silnik TDI ASZ.

Pozdrawiam serdecznie

mateusz233's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    Proszowice
    Auto
    A4 B6 Avant 1.9TDI+
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    59 razy

Domyślny

Według mnie termostat do wymiany jeżeli są takie wahania temperatury.
    Koszt ok 40 zł i 20 minut roboty.

szewczi90's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2013
    Miasto
    LC
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8 APG
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

pytanie w którym miejscu jest termostat ? audi a3 silnik 1.8 125KM może mi ktoś na zdjęciu zaznaczyć?

Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    Gdynia
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    35 razy

Domyślny

Może wiecie co jest jak włącza mi się co chwile wiatrak i się wyłącza? Tak jakby termostat otwierał się i zamykał. Dzieje się to zazwyczaj na postoju jak trochę dałem po garach. Termostat był zmieniany z 3 miesiące temu.

Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez komander Pokaż post
    Witam, mam dokładnie ten sam problem tylko, że mi temperatura podczas jazdy spada aż do 75 stopni, a podczas postoju wraca do 90. Wymieniłem termostat i płyn i dalej jest to samo, ktoś ma jakiś pomysł?

Strona 59 z 97 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania