Niektóre firmy mają taką opcję i wtedy jest zwyżka w składce. Ile firm tyle zasad. Zapytaj swojego agenta. W sytuacji gdy dana osoba (tzw. o zwiększonym ryzyku - nazywana przez ubezpieczyciela) spowoduje szkodę to z odszkodowania jest potrącana zwyżka procentowa. Co to oznacza? Zależy w jakiej wysokości będzie przyznane odszkodowanie. np. gdy do składki OC doliczą Ci 10% za osobę o zwiększonym ryzyku za przykładowo 50zł. to w sytuacji gdy należnego odszkodowania będzie 5tyś. mogą potrącić 500zł. Potrącić mogą przy ubezpieczeniu autocasco a w sytuacji OC będziesz wezwany do dopłaty.
- - - Aktualizacja postu - - -
Mój drogi kolego cena nie jest miernikiem dobrego ubezpieczenia. Jeżeli masz na myśli samo OC to tu masz zupełną rację ale gdy mówimy o autocasco to wybierając ubezpieczyciela róbcie to z głową! W ogólnych warunkach są często takie niuanse, że można się przejechać. Moje A3 ubezpieczam u ubezpieczyciela, który ma wysokie składki ale za to nie ma wyłączeń jak inni u których miałam zaoszczędzić parę set złotych. Gdyby nie moja nadgorliwość to moje ubezpieczenie nie byłoby zgodne z moimi oczekiwaniami. Dość często korzystam z porównywarki www.polisowo.pl