Ja z czystym sumieniem Alpin A4 po ostatnich przejściach zimy w Gdańsku. Lód ,ubity śnieg czy zaspy .... jest naprawdę ok.
Ja z czystym sumieniem Alpin A4 po ostatnich przejściach zimy w Gdańsku. Lód ,ubity śnieg czy zaspy .... jest naprawdę ok.
|
Za to ja polecam Nokiany wr d3, świetnie spisują się na śniegu i błocie pośniegowym![]()
vipTS:
tak sie sklada ze mam vredsteiny na zime i polecam, sa swietne.
na lato zas mam kumho i tez nie zamenilbym na inne.
co do opinii opon na zime miedzy kumho a vredestein to lepsze oceny mialy te drugie dlatego tez je wybralem.
co do vredestein to sa cichutkie, swietnie sie trzymaja. polecam ogolnie. w opiniach bily na glowe dunlopy 4d
a co do tych kumho to penwie mowisz o tych nowych ale z roku produkcyjnego 2011.
dla mnie rok produkcji ma duze znczenie dlatego tez kupilem vredestieny z 2013
Dzieki rol4nd za opinieWybor jednak padl na Kumho i tak jak mowisz polowa 2011 r., ale nowe. Nie ukrywam ze ja bardzo malo zima jezdze i w 95% po miescie, wiec sadze ze i tak w zupelnosci wystarcza, a z kolei chce kupic porzadne slicki federal fz-201 na lato, stad tez lekka oszczednosc zima sie przyda
![]()
Wczoraj w norauto na Targowku w Wawie zdziwilo mnie ze sprzedaja zimowki z 3611...az sprawdzilem rocznik bo cale w srodku w pajeczynach. TO jak taka siec przez 2 lata nie mogla sprzedac tych opon to chyba cos dziwne...nie pamietam marki ale jakas lepsza.
Wg naszego prawa, jeśli się nie mylę, to do 3 lat oponę można sprzedawać jako nową (pod warunkiem, że nie używana oczywiście... ). Więc ja tutaj nie widzę niczego dziwnego. Pozbywają się jakiś złogów z magazynu i tyle. I to wcale nie oznacza, że to u nich leżą te opony od dwóch lat. Mogli je kupić w bardzo dobrej cenie od jakiejś hurtowni.
Tzn mnie jednak dziwi ze sprzedaja, prawo prawem, ale to nie jest podrzedny sklep a jakby nie bylo jedyna sieciowka moto w PL.
Tez mysle ze nie u nich lezaly, nie sadze zeby w takiej sieciowce ktos pozwolil sobie na takie koszty magazynowania.
A myślisz, że np najbardziej popularne portale z oponami u nas robią inaczej? Też sprzedają takie opony jakie nowe. Jak inaczej sobie to wyobrażasz? Jeśli ich nie sprzedadzą to mają po roku wyrzucić? Możesz kupić taką oponę taniej i gitara. Osobiście wolałbym kupić taką nową 2-3letnią oponę niż używkę po jednym sezonie.
Pisalem ze po jedynej sieci sklepow w PL tego sie nie spodziewalem, to ze portale tak robia to wiem, chociaz w wiekszosci przypadkow np na allegro sprzedawcy pisza daty produkto opon i najczesciej jest to max rok do tylu.
Moja uwage przykula to opona dlatego ze jak stala pionowo na 3 pozostalych to widac bylo w srodku jedna wielka pajeczyne...i dlatego zerknalem na date produkcji...
Zgadzam sie z toba ze wolalbym taka nowa produkcji sprzed 2-3 lat niz uzywke...
Opona de facto starzeje się najbardziej gdy się ją zacznie uzywać - kluczowy wpływ ma tutaj słońce, chemia zawarta w asfalcie, woda, sól no i zmiany temperatur, a szczególnie dosc spore nagrzewanie gdy opona pracuje. Prawidłowo przechowywana jak nie była uzywana to starzeje się przez rok jak podczas 2-3 tygodni eksploatacji. Czyli po pół roku jazdy mamy opony jak po 10 latach magazynowania - to co wyrzucamy ?![]()
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)