Proszę o pomoc w prawidłowym podłączeniu radia Concert II. Przestudiowałem forum w tym zakresie jednak nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi.
Sprawa wygląda następująco. Posiadam audi a3 8l 2001 r. (polift). Zegary pół fis, bose.
Radio podłączyłem do fabrycznych kostek. Samo radio oczywiście działa, jednak występują typowe objawy dla braku podłączenia can-bus, tzn. brak podświetlenia klawiszy, logiki zapłonu, czasami nie włączają się przednie głośniki. Z lektury forum wiem już, że należy jakoś doprowadzić brakujące kable z zegarów, jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać stąd moja prośba o pomoc. Czytałem też, że należy jakieś kable zamienić miejscami w kostkach.
Poniżej zdjęcia kostek w samochodzie, kolejno od góry.
Kostka górna:
Kostka środkowa:
Kostka dolna:
Dla porządku jeszcze zdjęcia wejść w radiu.
Udało mi się wymontować zegary, wyglądają następująco:
Z informacji, które podał renegat207 wiem, że upragniony can znajduje się pod pinami 18 i 19 w zielonej wtyczce.
Jak najmniej inwazyjnie wpiąć się do tych przewodów? Chciałbym uniknąć przecinania kabli.. Czy jest to możliwe?
Czy ktoś ewentualnie orientuje się gdzie w Krakowie można wykonać taką usługę i jaki jest mniej więcej jej koszt (serwis audi)?
Bardzo proszę o pomoc, wyjaśnienie i wskazówki.