Strona 109 z 132 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,081 do 1,090 z 1315

Temat: Pytania do naszego prawnika klubowego

sxgn's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Łopel Astra ST A16LET
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    29 razy

Domyślny

Tak, dostałeś zajęcie wynagrodzenia za niezapłacony mandat. Pismo skierowane jest pewnie do Twojego pracodawcy a ty jesteś tylko jako do wiadomości. Jeżeli zarabiasz więcej niż najniższa krajowa to pracodawca musi część Twojego wynagrodzenia przekazać do Skarbowego w związku z tym zajęciem.

Jeżeli pomogłem, kliknij "Pomógł"

fitness's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2009
    Miasto
    Żywiec/Węgierska Górka
    Auto
    Opel
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez sxgn Pokaż post
    Jeżeli zarabiasz więcej niż najniższa krajowa to pracodawca musi część Twojego wynagrodzenia przekazać do Skarbowego w związku z tym zajęciem.
    mandat plus koszty to 105 zł czyli tyle mi ukradną z wypłaty ??

A3-CLUB.NET GRUPA Bielsko Biała i Okolice
    A3 1.6 AEH by Fitness

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=14348138 PROFESJONALNY SERWIS KONSOLI XBOX360 POLECAM!

sxgn's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Łopel Astra ST A16LET
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    29 razy

Domyślny

Tak, od mandatów nie liczy się odsetek, więc pobiorą Ci tyle ile masz w zawiadomieniu.
    Ewentualnie możesz się ze skarbowym dogadać, wpłacić bezpośrednio im, to Ci wynagrodzenie zwolnią.

Jeżeli pomogłem, kliknij "Pomógł"

(A)rturo's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2005
    Miasto
    Bełchatów
    Auto
    E63s W212
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Tak...
    Było: A3 8l, S3 8l, Evo IX, Evo X; F10; A6 c7 3.0bTDI 380KM@770NM; W212 E63s 700KM@1000NM
    Obecnie: S1000XR | A4 Allroad 8W9 | Jeep WJ 4,7 V8 | Fiat 126p 1982 | -> soon...

komono's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Wadowice
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8V
    Silnik
    1.4 TFSI - CXSB (125 KM)
    Podziękował
    200 razy

Domyślny

Mam dość zawikłaną sprawę, a mianowicie. Mój dziadek posiadał przez 14 lat punto. W tym roku byliśmy razem wymienić dowód rejestracyjny. Niestety dziadek zmarł tydzień temu. Babcia (współwłaściciel wpisany w dowód) chce sprzedać to auto mojej narzeczonej, a dowód gdzieś wsiąkł jak kamień w wodę. I teraz masa pytań.

Dziadek przed śmiercią zostawił odręcznie napisane oświadczenie, z datą i podpisem ,że swoją część auta sceduje na babcię. Czy takie oświadczenie z automatu powoduje, że babcia staje się jedynym właścicielem?
    Druga sprawa, od dwóch dni szukamy dowodu rejestracyjnego. Książką pojazdu jest, polisa jest a dowód gdzieś wsiąkł. I teraz jak sprawa wygląda?
    Babcia musi udać się do urzędu z oświadczeniem dziadka, że auto należy do niej, musi wystąpić o duplikat dowodu? Jeżeli babcia dostanie miękki dowód (tylko pytanie na kogo będzie wystawiony, na dziadka czy na babcię??) to z tym dowodem i z umową kupna/sprzedaży moja narzeczona może wystąpić o przerejestrowanie auta na siebie, czy trzeba czekać jednak na duplikat?

Oczywiście z braku DR. trzeba udać się po duplikat przeglądu technicznego ale z drugiej strony, wymiana dowodu jest podyktowana brakiem miejsca na wbicie pieczątki i ze świstkiem ze stacji diagnostycznej udaliśmy się do urzędu po nowy dowód rejestracyjny.

Ktoś mądry i trochę poukłada mi co i jak trzeba zrobić?
    Było: A3 8P 1.9TDI, 147KM by CS.
    Jest: A3 8V 1.4TFSI s-tronic, 165KM by KingSoft

Nowa A3 8V - Czarnulka by komono!
    "Ile można spać? Trzeba forum ogarniać" - motto moderatora(ów)!

t.omek's Avatar
    Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    Koszalin
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0 AXW
    Podziękował
    raz

Domyślny

Witam,

Mam pewien problem. Mianowicie samochód mam zarejestrowany na adres pod którym już nie mieszkam i nie jestem zameldowany. Adresy w dowodzie osobistym i prawie jazdy są aktualne natomiast w dowodzie rejestracyjnym nie. Dodam, że obecnie jestem zameldowany w innym województwie. Adresy w DO i PJ są z innego województwa niż adres w DR.

Stąd moje pytanie czy muszę koniecznie przerejestrować samochód na aktualne województwo. Dodam, że nie uśmiecha mi się zmieniać blach na nowe. Czy coś mi grozi w razie kontroli policji czy zabrania dowodu rejestracyjnego? Jestem jedynym właścicielem samochodu.

Czy ktoś już się spotkał z taką sytuacją?

Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Podlaskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)
    Podziękował
    33 razy

Domyślny

Witam ,mam problem z częścią którą kupiłem do A3 a jest to napinacz paska wielorowkowego .Pod koniec kwietnia kupiłem nowy ze sklepu napinacz FEBI koszt 250 zł ,po zamontowaniu w piątek auto przejechało na nim zaledwie 20-25 kilometrów i sie posypał (zaczą głośno hałasować) tego samego dnia został zdemontowany ,a że był weekend oddałem go dopiero w poniedziałek .Sprzedający wysłał go na reklamację i oznajmił ,że czas rozpatrzenia to 14 dni roboczych .Minęło 15 dni roboczych a części jak i opinii z reklamacji nie ma .Sprzedający twierdzi ,że trzeba czekać (że żyjemy w Polsce i,że tutaj zawsze jest dłużej ) .Auto od prawie miesiąca nie jeździ bo czekam na napinacz.Proszę o poradę jak to jest z tym naszym Polskim prawem jaki jest czas na reklamację i jesli nie zostanie w ciągu 14 dni rozpatrzona to jakie ja mam prawa ?Z góry dziękuję za informację .Pozdrawiam

piwo6's Avatar
    Data dołączenia
    May 2009
    Miasto
    Nowy Sącz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ATD
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Z reklamacją jest różnie, to zależy w ramach "czego" ją złożyłeś.
    Jeżeli w ramach gwarancji, to odpowiada producent i czas oczekiwania jest taki, jaki w karcie gwarancyjnej (z reguły nie ma go określonego)
    Jeżeli w ramach rękojmi (odpowiedzialności sprzedawcy), to odpowiada przed Tobą sprzedawca i musi w ciągu 14 dni kalendarzowych poinformować Cię o statusie zgłaszanej przez Ciebie reklamacji (my to robimy pisemnie za potwierdzeniem odbioru + telefonicznie). Jeżeli tego nie zrobi w tym okresie, to możesz żądać zwrotu pieniędzy lub wymiany towaru na nowy.
    To nie prędkość zabija, tylko gwałtowna jej utrata !

Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Podlaskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)
    Podziękował
    33 razy

Domyślny

Nie wiem czy to rękojmia czy gwarancja wypełniłem protokół zgłoszenia i na tym koniec,miało to trwać 14 dni .
    Ostatnio edytowany przez Pavlos2 - 26-05-14 o 07:57

komono's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Wadowice
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8V
    Silnik
    1.4 TFSI - CXSB (125 KM)
    Podziękował
    200 razy

Domyślny

Ja akurat wiem jak to wygląda od strony sprzedawcy - szwagier ma sklep z częściami. On wpływu nie ma na to jak rozpatrzy sprawę hurtownia czy tam producent. Czasami straaaaasznie przeciągają czas reklamacji byle by coś znaleźć i nie uznać gwarancji, że to wina osprzętu, nie fachowego założenia, ogólnie ch....je muje dzikie węże byle by tylko kasy nie oddać. On jako sprzedawca, wypełnił protokół i oddał kierowcy część, tyle mógł zrobić dla Ciebie. Zje....e go dużo tu nie pomogło . Bądź cierpliwy, pytaj co dwa, trzy dni co słychać w Twojej sprawie i proś żeby dzwonił na infolinię.

Podam przykład nie związany ze sprawą ale pokazujący ,że do wszystkiego się potrafią doczepić byle by nie iść klientowi ( w tym przypadku sklepowi na rękę). Szwagier dostał jakieś tam łożysko ale okazało się, że ktoś łożyska pozamieniał wcześniej i łożysko w pudełku było zupełnie inne, fakty zgłoszony na centralę pewnej hurtowni. Protokół zwrotu spisany, łożysko odebrane a potem batalia bo..... jak to łożysko przyjechało inne? NIE MOŻLIWE! Na 100000% szwagier musiał je podmienić! Patrzyli czy nie było zakładane, było umazane przez pracownika odrobiną smaru i nawet do tego potrafili się przyczepić Współpraca zakończona z tą hurtownią.
    Było: A3 8P 1.9TDI, 147KM by CS.
    Jest: A3 8V 1.4TFSI s-tronic, 165KM by KingSoft

Nowa A3 8V - Czarnulka by komono!
    "Ile można spać? Trzeba forum ogarniać" - motto moderatora(ów)!

Strona 109 z 132 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania