Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 51 do 60 z 99

Temat: tylna wycieraczka

Data dołączenia
    Mar 2014
    Miasto
    pomorskie
    Auto
    audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC

Domyślny Tylna wycieraczka z drugiej strony

Witam serdecznie miesiąc temu kupiłem a3 8p z roku 2004 i mam problem, a mianowicie dopiero teraz zauważyłem ze moja tylna wycieraczka jest z drugiej strony niz w większości audi. Wycieraczka chodzi prawidłowo czyli w moim przypadku od lewej do prawej i wraca, spryskiwacze również działają tylko najpierw pióro przeciera sucha szybę a następnie płyn gdyż spryskiwacze są pod wycieraczka a nie nad, czy ktoś kiedyś spotkał sie z czymś takim? Zastanawiam sie czy ktoś zamontował inny silniczek wycieraczki czy może jest to jakos komputerowo przeprogramowane (jeden ruch za duzo?) zamieszczam przykładowe zdjecie z internetu aby pokazac jak to wyglada

kuebk's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Berlin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI CR CBBB (170KM)
    Podziękował
    32 razy

Domyślny

Odkrec ramie, obroc o 180*, przykrec - koniec.

Data dołączenia
    Mar 2014
    Miasto
    pomorskie
    Auto
    audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kuebk Pokaż post
    Odkrec ramie, obroc o 180*, przykrec - koniec.
    okej, chciałem tak zrobić tylko czy jak obrócę ramie o 180stopni to czy po włączeniu wycieraczki ona nie zleci mi na dól - W PRAWO (na klape /znaczek audi) a potem wróci do pozycji wyjściowej?
    Aktualnie gdy jest z lewej strony to działą prawidłowo tz, robi obrót o 180 na prawo a potem wraca do pozycji wyjściowej.

wojt's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Śląsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    44 razy

Domyślny

Tutaj jest instrukcja rozbierania silnika wycieraczek, można sprawdzić zasadę działania:

http://www.a3-club.net/forum/showthr...94#post1046894

Obrócenie ramienia nic nie da, bo będzie wycierać blachę a nie szybę. Z tego co widzę, to chyba jedyna opcja jest taka, że ktoś zamontował inny silnik, kręcący się właśnie w drugą stronę, dlatego też ktoś przełożył ramie na drugą stronę.

EDIT: Chociaż tak patrze i chyba da się to ogarnąć. Trzeba rozebrać silnik i przekręcić duże trybo o 180', ramienia z wieloklinu nie ruszamy. Wtedy pozycja spoczynkowa będzie z drugiej strony.
    Ostatnio edytowany przez wojt - 02-10-14 o 22:26

kuebk's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Berlin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI CR CBBB (170KM)
    Podziękował
    32 razy

Domyślny

Faktycznie moja rada troche z dupy jest, jakos najpierw napisalem a dopiero potem pomyslalem.

BlueBerry's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    DLN ŚL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Przeczytałem wszystkie 6 stron wątku i niestety nikt nie miał takiego problemu jaki występuje u mnie. Moja tylna wycieraczka chodzi prawidłowo odnośnie samego mechanizmu poruszania się pióra. Problem dotyczy spryskiwacza. Gdy naciskam, że chcę spryskać tylną szybkę słyszę, że pompka działa, ale nic nie leci. Odpowiedzcie mi proszę na następujące pytania:

1. Zbiornik z płynem do spryskiwaczy jest wspólny zarówno dla przedniej jak i tylnej szyby?
    1a. Jeśli nie to gdzie jest umiejscowiony zbiornik pod płyn do tylnej szyby?
    2. Zakładając, że odpowiedź na 1 pytanie brzmi TAK, to co może być przyczyną usterki? Długie nieużywanie układu i w związku z tym zapowietrzenie się układu? Jeśli tak, to czy mogę włączyć pompkę i czekać aż odpompuje powietrze nie uszkadzając jej w ten sposób?
    3. A może jakaś nieszczelność? Jeśli nieszczelność, to jak poprowadzony jest przewód doprowadzający płyn do tylnej szyby? Da radę go sprawdzić mało-inwazyjnie?

Spotkał się już ktoś z takim problemem? Pomóżcie proszę

damiyc's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2014
    Miasto
    Biłgoraj
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Zbiornik jest napewno wspólny. Może masz zapchaną dysze przy silniczku? Próbowałeś się dostać do samego mechnizmu, odpiąć przewód i sprawdzić czy tam dostaje się płyn?
    Fiat 126p (24KM)>>>BMW E30 316(101KM)>>>Alfa Romeo 156 1.9 JTD (110KM)>>>BMW E36 318i (113KM)>>>Audi A4 2.5 TDI (150KM)>>>Audi A3 1.9 TDI (110KM)

BlueBerry's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    DLN ŚL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Nie, na razie ten problem mnie aż tak nie naglił i jedyny trud jaki sobie zadałem w tej sprawie to ten powyższy post W wolnym czasie zrobię jak mówisz, będzie coś więcej wiadomo

Data dołączenia
    Dec 2010
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

zbiornik wspólny, wężyk idzie prawym progiem razem z wiązką (przynajmniej w 3D).
    U mnie np. padł wężyk, za prawym "boczkiem" bagażnika - pojawiła się wilgoć pod kanapą i z prawej strony i w bagażniku.
    Znam przypadek, że przetarło się na zawiasie klapy.
    Poszukaj wilgoci od zbiorniczka, wzdłuż progu, aż do klapy i zdemontuj odpowiednią tapicerkę...

10. Podziękowania dla noremorse za pomoc w problemie

BlueBerry (16-12-14)

kuebk's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Berlin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI CR CBBB (170KM)
    Podziękował
    32 razy

Domyślny

W Sportbacku przewod idzie dokladnie tak samo.

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania