|
Z tego co mi się kojarzy to 75AH ma 730A rozruchu i to spokojnie starcza. Mój ojciec w Peugeocie 406 2.0HDI właśnie taki ma i na razie po dwóch zimach ani razu nawet nie doładowywał a szczególnie zimą jedzie tylko do pracy 2km, auto stoi pod chmurką 8h i wraca.
Panowie jaki aku nadawać się będzie do mojej a3 sportback 2.0 tdi z 2010 wyposazonego w start&stop. Obecnie mam Vartę AGM 68AH i jej zywot sie chyba konczy. Siedzi u mnie od nowosci - ponad 4 lata i 110kkm. Szukac tego samego?
Sportback 2010 - 2.0 TDI
Nie musi być koniecznie Varta ale koniecznie AGM i zbliżony mocą do tego co masz. Po włożeniu nowego trzeba auto podłączyć pod kompa i dać znać, że jest nowy aku, żeby ładowanie od razu było odpowiednie dla nowej baterii.
Witam wszystkich,
pierwszy raz wymieniam aku, od nowości jest u mnie raczej ten sam - auto A3 8P sportback 2.0 tdi z BKD z 2005 roku - będę wdzięczny za podpowiedź.
W.
Give Me Freedom To Destroy
Give Me Radioactive Toy
Cześć na wstępie chciałem napisać że jestem totalnym laikiem i nic w ząb się nie znam, więc proszę się nie chichrać.
Dzisiaj wróciłem z zagranicy i chciałem zobaczyć co tam u szerszenia. Wbijam do garażu wyciągam motor na bok, pakuje kluczyki i echo...
Jpd myślę, obraził się że go na tyle czasu zostawiłem czy co... Doszedłem do wniosku że pewnie padł nieszczęsny aku i centralny nie chce ze mną gadać.
Najlepsze jest to że drugie drzwi są mega przytulone do ściany i ni chu chu nie wejdę do środka... No to pakuje się do środka przez tylna klape jak bos
Odpalam, echo.. na czerwono wywaliło mi aku w centrum dowodzenia. Lampiony w środku nie świecą, nic się nie dzieje. Wszystko wskazuje że po 3 miechach nieodpalania aku odmówił dalszej posługi.
I teraz pytanie co począć.. Jaki aku najlepiej kupić do a3 1,6 96r benzin. Nie musi to być jakiś harpagan, żeby tylko z miesiąc pojeździć bez spinki bo znowu wyjeżdżam na jakiś czas, oczywiście teraz ktoś z rodziny będzie dbał by go palić jak mnie nie będzie. Patrzyłem na allegro i nie mam pojęcia co wybrać czy styknie jakiś z niskim ah(np40) czy tak jak większość tu pisała 70+?
Z góry dzięki za odp, pozdrawiam..
44-50AH wystarczy, ale mniejszy lepiej nie. Z tańszych akumulatorów mogę polecić np. Eurostart. A najlepiej to pójdź do sklepu w okolicy i zobacz co mają w ofercie.
lukwilma - chyba do mojego nie polecałeś?![]()
poczytałem trochę na forum i widzę, że się znasz w temacie aku - więc zaufam tobie w poleceniu![]()
Give Me Freedom To Destroy
Give Me Radioactive Toy
kupiłem warte odpalił za 1 razem... Pozdrawiam szwaba który zaprojektował ten system mocowania aku..................... niemiecka myśl i technologia, dzieki kurde ;/
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)