|
Ponieważ dzisiaj u mnie wlecial na przód komplet 288 z 280, moge potwierdzic ze jesli mamy zestawik zwrotnice, zaciski, jarzma, tarcze, klocki to montaz jest bezstresowy. Ja dodatkowo mialem w zestawie piaste, ale jest identyczna jak w 280 wiec nie ma problema. Czujniki abs, dlugosci przewodow hamulcowych - wszystko pasuje p&p. Jedyna rzecz z jaka mialem maly poslizg to sworzen wahacza - otoz moze wynika to z tego ze u mnie sa wymienione na Moogi, ale po zalozeniu zwrotnic z 288 nie dalo sie ich porzadnie dokrecic, bo nakretka opierala sie na poczatku stozka i caly element obracal sie w obudowie. Tak jakby miejsce na stozek w zwrotnicach 280 bylo minimalnie dluzsze. Pomoglo zastosowanie nakretek z A4 jesli dobrze kojarze, takich podtoczonych w tym miejscu. Dalej juz tylko odpowietrzenie i w droge. Wrazenia z jazdy dobre o tyle ze 280 mialem juz wyraznie pokrzywione i drzala kierownica, tutaj jest wszystko ok, natomiast o skutecznosci hamowania ciezko mi sie wypowiedziec, olbrzymiej roznicy nie odczulem, ale przejechalem tylko pare kilometrów. Mysle ze warto zalozyc 288 chociazby ze wzgledu na wieksza grubosc tarczy, co mysle uodparnia ja na wichrowanie spotykane przy hamulcach 280. W poniedzialek dluzsza trasa, mysle ze bedzie okazja sprawdzenia jak radza sobie nowe hemple po nagrzaniu. Ogolnie jestem bardzo zadowolony, jeszcze raz dzieki arre![]()
ja miałem 288 i zmieniłem na 312 przód i 256 tył, różnica w hamowaniu duża, auto mniej nurkuje jak się hamuje po mieście, przód nie przysiada tak mocno, zaleta 256 z tyłu, ogólnie przy dużych prędkościach widać poprawę w hamowaniu, kilka razy z 220 hamowałem do 80 i było to bezproblemowe i skuteczne
Wlasnie ze wzgledu na zawieszenie moje wrazenia moga byc nieobiektywne, bo do tej pory jezdzilem na 280 z przodu, ale na zglebionym zawieszeniu, natomiast teraz zalozylem 288 na przod, ale tez ori zawias - wysoki i miekki, moze dlatego nie czuje jakiejs diametralnej roznicy. Trzeba czekac do wiosny, jak a3 znowu zblizy sie kilka cm do gruntu![]()
Witam, mam pytanie odnośnie swap'u tyłu z 232 na 256. Czy aby zrobić taką zmianę wystarczy kupić:
same jarzma (zaciski zostają jak w przypadku przodu 288na 312), oczywiście większe tarcze bo klocki są te same i osłony tarcz.
Czy trzeba kupić cały komplet tj:
-zaciski z jarzmami,
-tarcze
-osłony tarcz
-klocki mogą zostać te z 232
Dodam ze posiadam wersje quattro? A dawca ma być S3.
dokładnie tak jak napisałeś trzeba wszystko kupić nie wiem jak z osłonami ale Ty masz o tyle łatwiej że masz napęd quattro jak byś miał ośkę to więcej kombinacji tak tylko kupujesz z S3 zaciski jarzma możliwe że też osłony i składasz do kupy oczywiście tarcze i klocki![]()
a coś zamiast aluminiowego zacisku który jest w s3 8L 256mm ??
czy jest opcja założenia czegoś większego.. na ten przykład 280 mm na tył do 8L ? zacisk jarzmo itp musi być metalowe taki mój wymóg.
a dlaczego to musi być stalowe jeśli można wiedzieć ?
czytałem kiedyś pewien temat Golfa IV i chłopak wstawił na tył tarcze 312mm + zaciski tył od vw phaetona
zaciski tylny dość duży i dobrze to wyglądało
sam zacisk jest aluminiowy a jarzmo metalowe
sam nad czym takim myślałem z tym że nie znalazłem kontaktu z tym gościem aby spytać się jak to w końcu zrobił czy był potrzebny adapter czy nie
UWAGA! Skargi i żale do firmy BARTPOL Ostrowiec Św ( oddział Kingsoftu )
http://www.a3-club.net/forum/showthr...-Kingsoftu-%29
aby aby aby aby aby aby
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)