Strona 46 z 105 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 451 do 460 z 1044

Temat: Klimatyzacja w 8P - problemy, porady, serwis

Data dołączenia
    Jan 2011
    Miasto
    valencia-hiszpania
    Auto
    a6 avant 3.0tdi trip quatro -a3 2.0fsi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0 BLX
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Klima slabo schladza.U wylotu z kratki temperatura minimalna nie spada ponizej 15 stopni.Pomiar termometrem do klimy.Czynnik wymieniony i jest O.K. Cisnienie na kompresorze 10bar.Kiedys mi wyskoczyl blad czujnika temp wewn.tego co jest za panelem klimy,ale po wykasowaniu nie powrocil.Czasami kompresor potrzebuje czasu na zalaczenie tzn nie zalancza od razu albo zalancza natychmiast.Od czego zaczac? Wymienic ten czujnik za panelem?Czy moze zawor elektromagnetyczy siada,albo sprezarka.

cebza's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2011
    Miasto
    Dolnośląskie
    Auto
    A3
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Miro Pokaż post

sprawdzic ja mozna w blokach silnika , tam tez widac reakcje na pedla gazu ( mozna go nacisnac reka )
    w przypadku kolegi cebza dla mnie to wina elektrozaworu, ale...

Chodzi o to ze mam kabel 12.12 i grupa 050 i 057 mam puste a kabel 11.11 mam uwalony i max mogę sprawdzić 25 grupę. Czyli warto w ciemno zainwestować w "nowa" sprezarke? Czy jest jeszcze moźiwosc sprawdzenia za pomocą vcds sprezarke czy tez elektrozawor?Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez cebza - 12-05-15 o 14:18

Zakaz pisania
    Data dołączenia
    Mar 2015
    Miasto
    Katowice
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    raz

Domyślny

witam mam problem z climatronicem wsadziłem sb radio 2din do mojego audi a3 8p sportback 2004/2005, i zmieniłem climatronic na 2008 i mam problem z temperaturą bo jak daje 25 stopni to leci zimne dopiero jak dam Hi to gorąc i nw jak adaptację zrobić temperatur ;/ jeśli ktoś może pomóc

Data dołączenia
    Nov 2013
    Miasto
    Lubuskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8V
    Silnik
    2.0 TDI - CRBC (150 KM)
    Podziękował
    12 razy

Domyślny Nadmuch centralny cały czas dmucha - nie zamyka się

Witam
    Byłem na odgrzybianiu klimy i mam za swoje.
    Problem jest taki że z bocznych nawiewów na desce leci cały czas powietrze moge je wyłaczyć, właczyć "ogrzewanie" przedniej szyby, ale cały czas leci dodatkowo z tych nawiewów, a wczesniej sie zamykały normalnie.

Znalazłem zdjecia jak to wygląda w środku i zaznaczyłem klapy, zaznaczona na niebiesko to klapa do nawiewów po srodku deski i ona działa ok, a te boczne białe sa prawdopodobnie do tych nawiewów które nie działają poprawnie.

Ogolnie to byłem przy tym i "spec" wepchnął na hama rurke(od strony kierowcy) i wydawało mi sie własnie ze coś tam strzeliło, od pasażera poszło normalnie ale obydwa nadmuchy nie działają juz dobrze.

Może ktoś to rozbierał i wie jak to dokładnie działa? czy możliwe jest przestawienie klap czy coś musiało sie połamać? VCDS adaptacje klap robi i jest bez błedów.

Zbanowany Zbanowany
    Data dołączenia
    Apr 2015
    Miasto
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC

Domyślny

Koledzy mam taki problem - Wczoraj napełniłem klimę po czym okazało się że nadal nie startuje. Z tego co sie zorientowałem i poczytałem na forum, winą jest oczywiście sprezarka...
    Cy ktoś bylby w stanie sprawdzić czy sprezarka z Seata Exeo 2010r, bedzie tu pasować? Bo akurat kolega ma taka na sprzedaż
    4F0 260 805AP

cebza's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2011
    Miasto
    Dolnośląskie
    Auto
    A3
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Z tego co mi wiadomo to w nasze bkc na 99% montowane są 1k0820859f sandeny i takiego zamiennika bym szukal. Choc nie udziele informacji czy będzie pasowala ta twoja.

A czy w moim temacie ktos cos? Można vcds sprawdzić elektrozawór sprężarki oprócz grupy engine mean blocks i 050 057?

Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3 Sportback
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BKD

Domyślny

witam.Pozwólcie ze przylacze się do watku ze swoim problemem dot klimatyzacji.Klimatyzacja była wielokrotnie czyszczona, nabijana i bylo ozonowanie lacznie z czyzszczeniem parownika.Na koncu okazalo się ze przykry zapach z klimatyzacji jest spowodowany przez komputer klimatyzacji który po prostu caly czas przelacza klimatyzacje w obieg zamkniety.Klimatyzacja działa w nastepujacy sposob: w trybie ekonomicznym działa poprawnie w zakresach 16.5 -27.5.Przy wartosciach skrajnych kompute przelacza ją tak jakby zamknal sie obieg i zaczyna wydobywac sie przykry zapach.Zeby sie z powrotem otworzyl trzeba wylaczyc kilimatyzacje i wlaczyc ponownie lub przejechac pokretelem do przeciwnego skrajnego zakresu.Jezeli wylaczymy tryb ekonomiczny w kazdym ustaweieniu klimatyzacja zachwouje sie tak jakby byl obieg zamkniety.Utrudnia to zycie niemilosiernie tym bardziej ze idzie lato a na ekonomicznym klima nie schlodzi tak jak poiwnna wnetrza pojazdu.Panowie w jednym z zakaladow specjalizuajcych sie w klimatyzacji w Warszawie stweirdzili ze nie wiedza jak ten komputer od klimy przestawic mimo podlaczania Vaga do pojazdu.Prosba o pomoc co z tym fantem zrobic.

Golem1's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Podmień z kimś klimatronik i zobacz czy dalej problem istnieje, skoro instalacja jest sprawdzona i nie występuje żaden problem w klapami sterującymi nawiewem i recyrkulacji więc zostaje ci sprawdzenie klimatronika.
    Doposażanie - Elektryka - Diagnostyka Grupy VAG

Zbanowany Zbanowany
    Data dołączenia
    Apr 2015
    Miasto
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC

Domyślny

Sprawdziłem dziś jaka mam sprezarke klimatyzacji
    I jest to ZEXEL 1K0 820 803 L

Z tego co widziałem to bez problemu mozna dokupić do niej zawór sterujący. Czy moglby mi ktoś powiedzieć czy wymiana tego zaworu daje pewność że sprezarka bedzie juz dzialac?
    Nie wiem za bardzo na czym to polega i czy sprawny zawór naprawi sprezarke.

Data dołączenia
    Nov 2013
    Miasto
    Lubuskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8V
    Silnik
    2.0 TDI - CRBC (150 KM)
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

zawór działa na zasadzie zamykania sie, po prostu gdy nie jest załączony to płynie przez niego czynnik gdy dostanie sygnał zamyka sie co powoduje wzrost ciśnienia i wymuszenie pracy tłoczków w sprężarce.

Co moze wskazywać na uszkodzony zawór?
    Objawy sa takie że klima jest bez błedów i wszystko niby działa jak należy, ale jednak nie daje zimnego powietrza, lub daje słabe zimne, lub działa wyraźnie słabiej i z opóźnieniem np: dopiero po przejechaniu ok.10km(ja tak miałem).

Dlaczego zawór się uszkadza?
    Dokładniej to się zaciera, bo spręzarka jest tak wykonana że przy pewnych przebiegach zaczyna sie w środku wyrabiać i produkuje drobne opiłki metalu które trafiaja do zaworu i powoduja jego zatarcie, zaworek ma taka siateczkę filtrującą i u mnie były opiłki widoczne.

Zawór ten działa analogowo tzn. ma zakres zamkniecia/otwarcia regulowany 0-100% i niekiedy zblokuje sie całkowicie a niekiedy częściowo.

Ja swój zweryfikowałem przez vcds, cisnienie czynnika przed włączeniem klimy to 4-6bar po uruchoimieniu powinno wzrosnąć, jesli zawór jest zablokowany to cisnienie poprostu nie wzrasta lub nieznacznie u mnie wzrastało do max. 7-8bar.

Cisnienia sa zalezne od tempertury otoczenia. gdzies czytałem ze nawet do ok.20bar

Ogolnie to mam jeszcze jeden problem z klimatronikiem, bo moja klima nie ma "depniecia" zn. steruje zaworem tylko w zakresie tylko 0-72%, do 100% nie załącza go.

Strona 46 z 105 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania