Mowisz o tym zapoceniu na oringu na chlodniczce?
Pierwsza wymiane mialem filtr niedokrecony. Przy drugiej pokazalo sie zapocenie na oringu. Za 2 tys wymiana i juz teraz zrobi sie cacy to moze zejdzie ten ubytek oleju chociaz o polowe dobrze by bylo.
Mowisz o tym zapoceniu na oringu na chlodniczce?
Pierwsza wymiane mialem filtr niedokrecony. Przy drugiej pokazalo sie zapocenie na oringu. Za 2 tys wymiana i juz teraz zrobi sie cacy to moze zejdzie ten ubytek oleju chociaz o polowe dobrze by bylo.
|
Jeżeli to zaocznie powiadasz, ze nie kapie nic, to jedynie zerknąć na gumki na zaworach. Jak bedzie ciut tam lecieć to kopcić nie powinien. Ale tutaj pewien nie jestem.
Przy spalaniu litra na 15 tys. auto nie będzie kopcićDla mnie oleju nie zmieniać zawsze lepszy syntetyk
jedną stronę wcześniej masz odpowiedź/troszkę inicjatywy
Panowie problem z olejem i to spory. Zalane Mobile Super 3000 5W40 i auto wręcz go pochłania. Tyle, że nie widać ani żadnych wycieków, ani auto nie kopci. Moc w porządku, jeżdzę raczej dynamicznie/ostro, no ale 3l ponad dolane przez 11tys. km. Teraz szykuję się do wymiany i zastanawiam się co robić, zmieniać olej, czy szukać najpierw przyczyny w motorze.
Zmień na jakieś LM 5w40 lub motul z pewnego źródła wtedy zobaczysz czy dalej bierze..
Zastanawiam się tylko, czy przy aż tak dużym zużyciu może to być wina samego oleju.
Cześć,
jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A3 1.6 102km
Samochód od niemca co sprzedawał handlarzowi i płakał...
Samochodem po zakupie zrobił od razu plus minus 3tysiące kilometrów i nie wziął nic oleju, po przejechaniu 7tys pierwsze ubytki zaczeły się pojawiać.
Zacznę od tego, że na początku obroty falowały (olej w przepustnicy), czyszczenie wyeliminowało ten problem i już od 30 tys już to nie występuje.
Po zmianie rozrządu zauważyłem nierówną pracę silnika na biegu jałowym (budą lekko ruszało, obroty około 600 - też wydają się za niskie).
Wymieniłem również świece plus uszczelnienie kolektora, bo i tam był niestety olej.
Dochodząc do sedna z braniem oleju
Samochód wciąga gdzieś olej, ponieważ po 8tys dolałem już około 2-3litry. Z rury dym nie leci, ale czasami po odpaleniu z rana czuć zapach palonego oleju (tak mi się wydaje).
Zapala bez problemu, nie zauważyłem żeby coś było nie tak.
I tu do was pytanie od czego zacząć, żeby nie iść za bardzo w koszta.
Jakaś diagnostyka na początek z powodu tego oleju, czy narazie się tym nie przejmować?
Ostatecznie szukać silnika z innego czy lepiej remontować.
Samochód miał zostać w rodzinie (chciałem zostawić go ojcu), który jest zwolennikiem "gazu", jednak w momencie gdy samochód bierze olej nie ma mowy o jego założeniu.
Olej Catrol pół syntetyk 10w40
Samochód na liczniku ma 200tys, jednak moim zdaniem ma ponad 300
Pozdrawiam.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)