ciekawy art o tarczach:
http://speed.academy/rotor-one-two-p...ds-and-budget/
ciekawy art o tarczach:
http://speed.academy/rotor-one-two-p...ds-and-budget/
|
A przypadkiem tarcze nie mają już sporego rantu ? Jeśli tak to zeszlifować górny rant klocka.
Podstawowym źródłem piskow są drgania ktore moge wystepowac na tarczy albo na klocku, trzeba je wyeliminowac a sprzyjaja im:
- niewlasciwy material klocka
- zuzycie tarczy hamulcowej
- bicie czescie roboczej tarczy w wyniku zlego montazu na piascie lub skrzywienia
- nadmierne zużycie klockow
- przesuwanie sie klockow hamulcowych z oporem w prowadnichach
- nadmierne roznice grubosci czesci roboczej tarczy hamulcowej
- slabe sprezyny rozpierajace lub niewlasciwe/uszkodzone zapobiegajace drganiom klocka
- nowy klocek wspolpracujacy z tarcza w strefie w ktorej poprzedni klocek nie pracowal
- nadmeirny luz lozysk kol lub za slabe zamocowanie korpusu zacisku do zwrotnicy
- niewlasciwe ustawienie tloczka zacisku z osadzeniem
-
Da radę dobrze wymienić samemu klocki z czujnikami na przodzie ? Czy tylko u mechanika?
Jak masz o tym trochę pojęcia i się przyłożysz to spokojnie zrobisz to lepiej niż większość mechaników![]()
może się ktoś wypowiedzieć jak się sprawują tarcze mikody z klockami TRW?
Czy warto brać Mikody czy Zimmermmann rozmiar 312
Porównując Mikodę do Zimmermanna to tak jakbyś się zastanawiał czy kupić Fiata Pande czy Audi
Tym bardziej jak mowa o rozmiarze 312...
Tarcze Zimmermann i do tego klocki Ferodo lub Zimmeramnn![]()
Ja bym zestawił jeszcze tarcze Textar i klocki Textar.
Mikoda może się sprawdzić w leciutkiej Hondzie, w audi może być ciężko.
Pozdrówki
Marcin
Zadowolenie klientów bezcenne
Najniższe ceny na części oraz oleje motul gg 347504, tel 663 962 604 , Rabat dla A3-club!
Jeździłeś na jednych i drugich? Bo ja jeździłem i nigdy więcej zimmermannów. Jedne tarcze zimmermanna padły mi po 20tyś. km i dostały bicia oddałem na gwarancji, dostałem nowe do tego jak zwykle klocki trw i co i znowu bicie. Nie chciałem się użerać i kupiłem mikode, zero problemów. Poprzednie auto sprzedałem na mikodzie i po zakupie audi musiałem zmienić tarcze, założyłem mikode nawiercaną, przeszedłem z 288 na 312 do tego klocki ebc i jest elegancko. Tak więc ja ze swojej strony mogę spokojnie polecić mikode, a zimmermanna nigdy więcej.
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)