A ja mam taki problem: kupiłem aufi a3 8l 2002 rok 5 drzwi 1.8 bez turbo i z podtlenkiemLPG. Pojezdzilem 3 dni wszystko spoko dolałem oleju takiego jak mi napisał poprzedni właściciel czyli mobil 10w40 dla benzyny. Przejechałem na nim z 20 kilometrów wieczorem, rano odpalam jadę krótki odcinek wszystko super zaparkowałem za 2 godziny wróciłem wracam do domu i nagle temperatura silnika 120*C. Oczywiście szybko na najbliższy parking (najbliżej był orlen) no i podnoszę maskę a tam silnik nie paruje, nie jest gorący, nie śmierdzi płyn od chlodnicy nie gotuje się. Odstalem godzinę z otwartą maską a temperatura spadła może do 110*C (patrzyłem na wskazówkę). Znajomy który się na samochodach zna (nie jest mechanikiem ale jakieś podstawy potrafi) wraz z kolegą powiedział mi żebym przyjechał do nich (1 może dwa kilometry od miejsca w którym się znajdowałem). Przyjechałem oczywiście temperatura skoczyła do 120*C i na ekranie między zegarami pojawiła się ponownie kontrolka o temperaturze silnika. Od razu otworzyli maskę zmacali co trzeba i mi powiedzieli, że jakby silnik miał 120* to po 1. Śmierdziałoby 2. Maska byłaby gorąca, a silnika nie dałoby się dotknąć 3. Płyn od chłodnicy by się gotował i nie dałoby się odkręcić korka a oni to zrobili bez problemu. Mówili żebym odstawił do mechanika zmienił płyny i to prawdopodobnie czujnik albo coś z elektroniką. U znajomego mechanika mojego znajomego będę mógł zostawić samochód dopiero we wtorek. Nie ukrywam samochód mi jest potrzebny. I chciałbym naprawić to wcześniej bo jeździć się boję jeżeli nie wiem co jest dokładnie. Wróciłem do domu zostawiłem na parkingu na noc samochód. Rano włączam ZAPŁON a strzałka ciut ciut poniżej 90*C. I teraz moje obserwacje:
Silnik nie był gorący nawet gdy temperatura pokazywana wynosiła 120*
Chłodnica na zapłonie chodziła
Powietrze z silnika było po prostu ciepłe mimo że ustawione na max (takie jak zwykle czyli ciepłe ale nie gorące- mogłem swobodnie trzymać rękę na kratce wentylacyjnej)
Chyba nie jest to możliwe żeby rano silnik miał ciut mniej niż 90* po tylu godzinach stania?
I moje pytanie co mogło paść? Jeżeli ktoś jest z Lublina i mógłby obejrzeć ogólnie samochód i ew. coś podpowiedzieć to zapraszam dogadamy się w kwestii wynagrodzenia
@Edit:
Na climatronicu temperatura na kanale 51 albo 50 nir pamiętam dokładnie wynosiła 75 stopni. Kanał ten odpowiada za "temperatura chłodziwa silnika" wg poradnika z innej stronki z której się dowiedziałem jak wejść do takiego menu.
Jeżeli zły temat to bardzo przepraszam ale obstawiam termostat..