|
Witam, i ja mam problem z klimatyzacją.
Po nasiśnięciu śnieżynki włączają sie mi i wentylatory i sprężarka lecz po minucie czy dwóch sie wyłącza, z
nawiewów nawet nie czuć zimna, klime nabiłem czynnikiem i dalej jest to samo. Może ktoś wie gdzie szukać problemu ?
Edit___________________Jeszcze jedno pytanie gdzie sie znajduje osuszacz klimy, jak go wymienić i czy po wymianie trzeba znowu klime nabić ?
Witam, czy w miejsce sprężarki Zetex bedzie pasowała sprężarka Sanden o tych samych numerach - 1J0829803G ?
Koledzy i koleżanki. Nie mogę nigdzie znaleźć jak wyjąć panel klimatyzacji w A3 8L 2002r 1. Tdi. Podrzucicie jakiś link?
A ja mam pytanie takie:
Czy jest jakaś reguła włączania klimatyzacji?
Chodzi mi o to czy odpalam samochód, włączam auto, ustawiam temp i jadę. Czy trzeba odczekać jakiś czas żeby samochód popracował i włączyć klimę.
Druga sprawa czy klimę włączać na biegu jałowym na niskich obrotach, czy można włączyć ja w każdym momencie?
Bo tak się zastanawiam jak ma 3 tys obrotów i koło pasowe pracuje z dużymi obrotami i przyciągnięcie elektromagnesu nie spowoduje zbyt dużego "szarpnięcia" dla sprężarki?
Nie ma reguły. Sprężarka i tak podczas jazdy się wyłącza i włącza bo tak działa w A3 regulacja wydatku.
Jedyne co warto robić to przed zgaszeniem silnika włączyć na chwilę nawiew bez klimy, żeby usunąć wilgoć z parownika.
Witam wszystkich,
Klimatyzacja nie działała od czasu zakupu, czyli jakieś 4 lata. Jakoś nie była potrzebna. Myśleliśmy, że nie jest nabita. Teraz jednak dziewczyna w pracy dużo jeździ samochodem, upał daje się we znaki i zbieramy się do jej naprawy. Byliśmy u mechanika. Okazało się, że klima jest nabita i wszystko szczelne. Na komputerze nie wykazało żadnych problemów. Tak się złożyło, że kilka dni przed wizytą u mechanika skoczyła raz temperatura. Okazało się, że wentylatory się nie załączają. Nawet po podłączeniu na krótko do akumulatora.
Także podsumowując:
- kilma nie działa
- brak błedów na komputerze
- klima nabita i układ szczelny
- nie załączają się wnetylatory
Mechanik nie podjął się tego wykręcając się, że nie ma wolnego podnośnika ani kanału. Co może być przyczyną? Jestem kompletnie zielony, ale chciałbym spróbować sam zlokalizować usterkę. Mogę liczyć na pomoc?
Serdecznie pozdrawiam!
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)