Do usuwania smoły można po taniości użyć masła. Stary, domowy sposób
Oczywiście, że lepiej usunąć rysy niż je maskować. Ja tylko rzuciłem koledze propozycję odpowiadającą jego budżetowi i umiejętnościom.
Do usuwania smoły można po taniości użyć masła. Stary, domowy sposób
Oczywiście, że lepiej usunąć rysy niż je maskować. Ja tylko rzuciłem koledze propozycję odpowiadającą jego budżetowi i umiejętnościom.
Były: Fiat - 125p, Siena, Punto, Stilo; Ford - Focus mk2, Mondeo mk4, Focus mk3; VW - Golf mk7
Jest: Audi A3 Sportback 1,4 TFSI 150 KM S-tronic
|
Serio uważacie, że lepiej smarować samochód masłem, niż wydać te 30zł na butelke pricka która wystarczy na kilka lat ?
To tylko stary, domowy sposób. Miało być tanio, to podałem. Ja tam wolę psiknąć prickbort'a lub gyeon'a tar'a
.
Były: Fiat - 125p, Siena, Punto, Stilo; Ford - Focus mk2, Mondeo mk4, Focus mk3; VW - Golf mk7
Jest: Audi A3 Sportback 1,4 TFSI 150 KM S-tronic
Fajnym produktem do smoły jest też Vasco Tixotrop![]()
Chciałbym zostać początkującym pasjonatem detailingu i skompletować sobie na początek jakiś niskobudżetowy zestaw. Planuje zrobić polerkę(nie własnoręcznie- kolega posiada pastę menzerna).
I teraz pytanie czy taki zestaw będzie się nadawał:
Szampon - Shiny Garage Strawberry Car Shampoo
Glinka - ValetPRO Yellow Poly Clay Bar
APC - Koch Chemie Green Star APC
AIO - AutoBrite Cherry Glaze
QD - Shiny Garage Morning Dew Quick Detailer
IPA - IPA - Izopropanol 1L
Do tego jakaś rękawica do mycia, mikrofibry i aplikator
Nada się ?
I czy taka kolejność będzie ok
mycie > glinka > mycie > polerka > ipa > aio ?
Aio Ci nie będzie potrzebne, IPE kup sobie na allegro albo w jakimś innym sklepie byle nie z kosmetykami samochodowymi bo tam ceny ipy zawsze 3 razy wyższe, kolejność taka mycie -> glinka -> polerka -> ipa -> wosk lub jakieś inne zabezpieczenie lakieru
Jak dla mnie zestaw do niczego. Po co QD? To jest bajer na zloty, do codziennej eksploatacji nie ma sensu. W temacie AIO powiem bez ogródek - strata kasy. Widziałem ostatnio auto zrobione dobrą politurą poorboysa, bez porządnej polerki.. Po dwóch dniach od nałożenia politury wyglądało jak "kupa". Naprawdę, PODSTAWĄ detailingu jest polerka. I tutaj nie można robić na pałkę ani nie można oszczędzać. Zwłaszcza jeśli masz ciemny lakier. Umyć se możesz byle czym, APC mogę polecić od ADBL'a, w sumie najtańsze na rynku a daje radę całkiem nieźle jak się wspomożesz pędzelkiem. Potem mycie właściwe, przed polerką przemywasz IPĄ (tak jak marcel mówił, szukaj na allegro - za 5L zapłaciłem ostatnio coś niecałe 40zł a wziąłem najdroższą taką 100% oczyszczoną i świetnie daje radę). No i jedziesz z koksem - ręcznie to wiele nie wypolerujesz, chyba że masz samozaparcie. Do tego Ci się przyda aplikator/pad ręczny Flexi 3-kolorowy. Pamiętaj też że na ciemnym lakierze po jakiejkolwiek polerce usuwającej jakiekolwiek rysy wyjdą ci hologramy. I naprawdę ciężko z nimi wygrać. Ja hologramów pozbywam się dwuetapowo - najpierw maszynowo miękkim padem używam pasty KochChemie antihologram, zmywam ją IPA a następnie ręcznie padem flexi miękką stroną zacieram Cleanerem Shiny Garage. To zmywam ipą i można nakładać wosk. Odpuść sobie AIO, to się nadaje jak masz ładny lakier a wątpie żeby taka sytuacja miała miejsce przy 15 letniej A3..
Wosk do ciemnego lakieru z czystym sumieniem mogę polecić Dodo Juice Purple Haze, ale pamietaj ze to wosk naturalny i długo się nie utrzyma. Po 12h od aplikacji warto nałożyć syntetyczny sealant czyli płynny wosk np 3M.
Także minimalna kolejność właściwa wg mnie:
opłukanie > APC > opłukanie > mycie na dwa wiadra > glinka > polerka 1 etap > IPA > polerka wykończenie > IPA > Cleaner > IPA > wosk > sealant.
Wyposaż się w osobną fibrę do 1) osuszania, 2) wymywania pasty 3) zacierania po wymywaniu pasty 4) do zacierania wosku
Ja mam kilkanaście ścierek z fibry i większość z nich jest w ciągłym użyciu![]()
Chłopaki ,poradzcie jaki jest teraz na TOPI-e dobry wosk?Cena raczej nie gra roli-ale ma być warty swojej cney.Do tej pory używałem Collinite ,czy jet coś lepszego ?Pisalem do MXNowicki ,ale nic konkretnego nie powiedział na ten temat .
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)